Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

0

Πως χαρακτηρίζεται το φαινόμενο, να γίνονται βαρύγδουπες πολιτικές εξαγγελίες για την μετατροπή των εργοστασίων Ξάνθης, Λάρισας σε παραγωγής βιοαιθανόλης, ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο του «λουκέτου», μιας και είναι επιταγή της Ε.Ε. για μείωση της ποσόστωσης της ζάχαρης (ΚΟΑ), να λαμβάνει χώρα μια εξελικτική διαδικασία προς την κατεύθυνση αυτή, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος από την ΕΒΖ προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει το οικονομικό βάρος της μετατροπής και ξάφνου να ανακαλύπτει… εμβρόντητο το Δ.Σ. της ΕΒΖ ότι υπάρχει νομικό κενό σ’ ότι αφορά την παραγωγή και την διακίνηση της βιοαιθανόλης; Προφανώς ελληνική πρωτοτυπία!
Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη
Και όμως αυτό ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου συγχρόνως με την εκπνοή της ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές. Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΒΖ ο κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Λ. Τσολέκα ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου είναι ανασταλτικός παράγοντας για την εξέλιξη της διαδικασίας αφού ακυρώνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους 9 δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές εντός του 2007 και μεταθέτει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού- «λάστιχο» για το 2008. Επιπρόσθετα καταλογίστηκε ευθύνη γι’ αυτό το νομικό κενό, στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Απασχόλησης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό (δήλωσή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα (Agrenta) θα κατατεθούν στη Βουλή 2 Προεδρικά διατάγματα «ίσως και τον Φεβρουάριο».
Περικοπές προσωπικού σχεδιάζει η ΕΒΖ
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη προτεραιότητα για την ΕΒΖ συνιστά η μείωση του βιομηχανικού κόστους, ώστε να πετύχει ένα ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής, που θα της επιτρέψει να βγει επιθετικά στην αγορά. Και για το λόγο αυτό η διοίκηση έχει αποστείλει στο υπουργείο Απασχόλησης και Εσωτερικών, σχέδιο, business plan, για περιορισμό του προσωπικού, μέσω εθελουσίας εξόδου, κατά 150 άτομα, καθώς και για παροχή δυνατότητας μετατάξεων σε άλλους τομείς του δημοσίου. Και από τα δύο υπουργεία αναμένονται απαντήσεις. Σημειώνεται ό τι αυτή τη στιγμή στην ΕΒΖ απασχολούνται 632 άτομα, έναντι 1.040 την άνοιξη του 2004.
Αντί βιοαιθανόλης φωτοβολταϊκά πάρκα από την ΕΒΖ – Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ξάνθη;
Σε δεύτερη φάση και προκειμένου να διευρυνθούν οι πηγές εσόδων της ΕΒΖ, η διοίκηση, εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και σε άλλους τομείς, Στο πλαίσιο αυτό έχει σε εξέλιξη μελέτη για ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 1.000 στρεμμάτων που διαθέτει στη Ξάνθη και έχει και σχετικές προτάσεις για κοινή επένδυση, ενώ συζητά, εναλλακτικά και την πιθανότητα να παραχωρήσει αυτή την έκταση για τη δημιουργία από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ξάνθης, βιομηχανικής περιοχής. Ως γνωστόν οι εκτάσεις αυτές παραχωρήθηκαν στην ΕΒΖ από το ελληνικό δημόσιο και ως σκέψη έχει τεθεί και συζητιέται, όπως μας επιβεβαίωσε ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης ο οποίος έθεσε το θέμα και στη σύσκεψη φορέων παρουσία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα.
Εξελίξεις, ίσως, υπάρξουν και στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής σπόρων για τεύτλα και άλλα γεωργικά προϊόντα, αφού όπως τονίστηκε γίνονται κάποιες κουβέντες με διεθνείς οίκους να αναλάβει η ΕΒΖ αφορούν παραγωγή τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…