Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μπάζωμα του ρέματος στα νεκροταφεία της Χρύσας

Μπάζωμα του ρέματος στα νεκροταφεία της Χρύσας

0

Το «κόλπο» είναι γνωστό και πολυεφαρμοσμένο! Η δε μεθόδευση προς επίτευξη του στόχου συνυφασμένη από  πολλούς παράγοντες και συγκυρίες! Άλλοτε γίνεται εξόφθαλμα γιατί υπάρχουν «πλάτες εξουσίας»,  άλλοτε πάλι αργά – αργά  στα ήσυχα στα …σιωπηλά, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να περάσει ανεπαίσθητα. Ο στόχος όμως παραμένει πάντα ίδιος: Πως θα μπαζώσουμε ένα ρέμα προκειμένου να μεγαλώσουμε το οικόπεδό μας όταν μάλιστα έχει αξία, αγνοώντας τις συνέπειες της πράξης μας στην περιοχή και το σύννομο αυτής, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων τις περιοχής που κάποτε θα κληθούν να πληρώσουν …με πλημμύρες,  την αδηφαγία του ενός ή κάποιων.

Πως μπαζώνεται το ρέμα πλάι στα νεκροταφεία της Χρύσας

Ο λόγος για το ρέμα που περνά πλάι από τα νεκροταφεία της Χρύσας  και συνεχίζοντας ρέει πλάι στο 1ο Λύκειο Ξάνθης (μεταφέρθηκε πριν 5 χρόνια).  

Τριγύρω υπάρχουν κατοικίες ενώ παράλληλα η περιοχή θεωρείται από τα «φιλέτα» της Χρύσας μ’ ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των οικοπέδων. Από την δεξιά πλευρά του ρέματος υπάρχει ένα οικόπεδο περιφραγμένο όχι όμως αναξιοποίητο…αφού κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι εκτελούνται κάθε τόσο …χωματουργικές εργασίες. Συγκεκριμένα κάθε τόσο πηγαίνουν φορτηγά που εναποθέτουν μπάζα και άλλα  υλικά στο χείλος της κοίτης τα οποία σταδιακά υποχωρούν μέσα στο χείμαρρο. Την σταδιακή υποχώρηση υποβοηθά ενίοτε και μπουλντόζα που ισοπεδώνει το χώρο και έχει δημιουργήσει ένα πλάτωμα.

Οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής

Το «Ε» βρέθηκε στην περιοχή και φωτογράφησε την επιχείρηση. Παράλληλα είχε επαφή με κατοίκους της περιοχής οι οποίοι διαμαρτύρονται για όλα αυτά, ανησυχούν γιατί έχει συμβεί με μεγάλη βροχή να πλημμυρίσει ο δρόμος αφού όπως καταγγέλλουν τα μπάζα έχουν κλείσει τους αγωγούς που είχε κατασκευάσει η ΜΟΜΑ προκειμένου να περνούν τα όμβρια κάτω από το δρόμο. Απαιτούν να σταματήσει αυτή η ιστορία καθώς αφ’ ενός είναι παράνομη αφ’ ετέρου φοβούνται την εκδίκηση της φύσης.

Κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία…

Η υπόθεση αυτή όπως πληροφορηθήκαμε κρατάει πολλά χρόνια. Το εν λόγω οικόπεδο έκταση μισού στρέμματος ήταν ιδιοκτησία ενός Δημοτικού συμβούλου επί εποχής του αείμνηστου Αμοιρίδη, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τότε την επιχείρηση… διεύρυνσής του, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι οποίοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Μάζεψαν υπογραφές και το θέμα ήρθε στο Δημοτικό συμβούλιο. Ο αείμνηστος Αμοιρίδης πήγε ο ίδιος στην περιοχή και διέταξε να σταματήσει όλο αυτό το «κόλπο» όπως και έγινε τότε. Όμως δεν σταμάτησε εκεί…ο καταπατητής, γιατί όπως διαπιστώνεται συνεχίζεται το μπάζωμα (οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους) και οι κάτοικοι αναρωτιούνται αν κάτι που θεωρήθηκε παράνομο επί δημαρχίας Αμοιρίδη, γιατί πρέπει να συνεχίζεται σήμερα; Έκαναν «κρούσεις» στον αντιδήμαρχο κ. Τσέπελη, όμως γρήγορα κατάλαβαν όπως οι ίδιοι τονίζουν: «Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα…» καθώς «έσκασε» η υπόθεση Τσέπελη.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς προστατεύεται ο πολίτης από την ασυδοσία στην οικοπεδοποίηση; Ποιος του εγγυάται ότι δεν θα ξυπνήσει ένα πρωί …κολυμπώντας σε λασπόνερα ή κάτι χειρότερο, αφού ο χείμαρρος ξέρει από χρόνια τη ροή του ακόμη και όταν μπαζώνεται; Και εν πάσει περιπτώσει δεν πρέπει κάποτε να τελειώσει αυτή η ιστορία; Δεν πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιοι πριν τρέχουμε και δεν φτάνουμε; Όλοι θυμόμαστε τις πλημμύρες του ’96 και την τραγική κατάληξη στην Μύκη, όπου παρασύρθηκαν σπίτια από χείμαρρο και κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Αν μη τι άλλο το προλαμβάνειν είναι σοφότερον του… περιμαζεύειν τα κατάλοιπα της  καταστροφής!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…