Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μια συναυλία, προσφορά στον πολιτισμό

Μια συναυλία, προσφορά στον πολιτισμό

0

Η συναυλία του Β. Κοντόπουλου που δόθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο, ηχογραφήθηκε κι έγινε CD, προσφέρεται απ’ την ΦΕΞ στο Μουσείο σε πολύ χαμηλή τιμή ώστε να μπορέσουν να την απολαύσουν όλοι
Κυκλοφορεί σε CD η νέα δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Κοντόπουλου «Live in Museum – Solo Performance».
Ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας του, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης το 2007 και περιέχει 6 κομμάτια του ιδίου και το χάρτινο το φεγγαράκι του Μάνου Χατζιδάκι.
Είναι μια παραγωγή της ΦΕΞ και του Ράδιο Ξάνθη 93,5 και γι’ αυτό πωλείται στην τιμή των 6€ μόνο από τη ΦΕΞ και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, ιδιοκτησίας της ΦΕΞ και Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. Στόχος του Μουσείου είναι να λειτουργεί ως ένα παράδειγμα μέσα στο μεγάλο διατηρητέο οικιστικό περιβάλλον της Παλιάς Πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αναγνωρίσει τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλαν στην ανάπτυξή της. Σήμερα φιλοξενεί στους χώρους του εκθέσεις και φωτογραφικό υλικό καθώς και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως διαλέξεις και συναυλίες που δίνουν το στίγμα της νέας δημιουργίας στην πόλη.
Τα συναισθήματα που ένιωσε ο καλλιτέχνης μπαίνοντας στον χώρο καταγράφονται με ευαισθησία: «για να μπεις στο χώρο που γίνονται οι συναυλίες πρέπει να περάσεις πρώτα από τα δωμάτια με τις ζωγραφιές απάνω στο ταβάνι και τα στενόμακρα παράθυρα που βγάζουν στο σοκάκι. Το σοκάκι στενό, το αρχοντικό μεγάλο και φιλόξενο. Μετά αφήνεις πίσω τους ήχους της πόλης, αδειάζεις και παίρνεις μια θέση κάπου εκεί. Παλιά θα μπορούσες να κάνεις ένα λουτρό στα χαμάμ της αυλής, στην αθέατη πλευρά του κτηρίου. Τώρα κάνεις λουτρό στη σιωπή. Να καθαρίσει η φασαρία μέσα σου.
Σε συναυλίες σαν κι αυτή με οδήγησε η ανάγκη να παίζω κάποιες φορές μόνος μου, που σημαίνει να μοιράζομαι τη μουσική μου. Και όλο το φορτίο του μεγάπτερου μπάσου, ξαλαφρώνει πάνω στους ώμους μου και αφήνει πάνω στις πέτρες του Κόσυνθου τις άδειες βαλίτσες της Τσεχίας και της Θεσσαλονίκης το πάνε έλα και του κόσμου το πέλαγος και της Ξάνθης τους ψυχρούς αέρηδες.
Πάντως, μερικά πράγματα έρχονται και δένουν στην ώρα τους ακόμα και στα περιθώρια της ζωής σ’ αυτή την πόλη, μέσα στο παλιό αρχοντικό που στεγάζει το λαογραφικό μουσείο».
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Στους κατοίκους της περιοχής είναι γνωστή και ταυτόσημη με κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα. Και τούτο, διότι πρόκειται για έναν ιστορικό πολιτιστικό φορέα, (έτος ιδρύσεως 1952) στενά συνδεδεμένο με την πορεία της πόλης τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Ο Φορέας διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην «ταυτότητα της περιοχής μας». Ιστορία και παράδοση ως παρακαταθήκη, αλλά και σύγχρονη δημιουργία για την ολοκλήρωση οραμάτων. Τομείς και στόχοι δελεαστικοί, μέσα από τους χώρους του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, η ΦΕΞ παρουσιάζει το νέο πρόσωπο της πόλης.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και Αβδήρων, δημιούργημα και προσφορά της Φ.Ε.Ξ. Η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του μοναδικού Λαογραφικού Μουσείου της Ξάνθης, σ’ ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά κτίρια. Η Κινηματογραφική Λέσχη, από τις παλαιότερες της Ελλάδας. Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, ο θεσμός του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» η συμμετοχή της στην οργάνωση θεσμών της περιοχής και η λειτουργία των εργαστηρίων της (Χορευτικό, μουσικό θεατρικό, ζωγραφικής κ.ά.) αποτελούν τμήμα της προσφοράς στον τόπο.
Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Κοντόπουλο
Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος γεννήθηκε στο Κρνοβ της Τσεχοσλοβακίας. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 15 χρόνων και σπούδασε κοντραμπάσο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 1996. Συνεργάστηκε σαν επαγγελματίας μουσικός σε συναυλίες και δισκογραφία με πολλούς καλλιτέχνες της έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως οι: Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Ανδρέου, Τάνια Τσανακλίδου, Χρήστος Θηβαίος, Παντελής Θαλασσινός, Θάνος Μικρούτσικος κ.α. Μέλος της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, από το 1993-1995. Συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, πραγματοποιώντας παράλληλα solo εμφανίσεις με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά είδη μπάσου (ηλεκτρικό με τάστα, άταστο και ηλεκτρικό κοντραμπάσο). Έχει γράψει μουσική για θέατρο και σύγχρονο χορό. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του νέου του δίσκου, με τίτλο «Σαν το νερό που κυλάει» ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …