Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Μεσογειακή» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Μεσογειακή» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

0

Συνεδρίαση με μεσογειακό ταμπεραμέντο πραγματοποίησε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης που αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο στα θέματα την ημερήσιας διάταξης αφού ήταν πολλά και φλέγοντα τα ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση ενώ αρκετές ήταν οι φορές που δημιουργήθηκε ένταση λόγω διαδικαστικών θεμάτων. Αναλυτικά:

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007 στις 18.30΄, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης με 166 θέματα που τα περισσότερα αφορούσαν στον ορισμό εκπροσώπων του Δήμου στις σχολικές επιτροπές και κατόπιν συνεργασίας των πλειοψηφησών παρατάξεων, τα ονόματα απλώς ανακοινώθηκαν στο συμβούλιο.

Θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Θ. Καλαϊτζής αναφέρθηκε στον ξαφνικό χαμό του συμπολίτη μας Γ. Ταβουλτσίδη και το λόγο έδωσε στον φίλο και συνεργάτη του Αντιδήμαρχο κ. Γ. Χρηστίδη που αναφέρθηκε στην προσφορά του εκλιπόντος μέσω του Συλλόγου Ποντίων αλλά και στις λαογραφικές γιορτές της πόλης και στο Κέντρο Πληροφόρησης Παλιννοστούντων.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης την αστυνομικής δύναμης της Ξάνθης λόγω αύξησης του πληθυσμού και ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το λόγο πήρε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Πούλιος ο οποίος ζήτησε απ’ τον Δήμαρχο να ενημερώσει αναλυτικά για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στο Μόναχο. Ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στα έγγραφα που μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν ενημέρωση για το σχέδιο της Περιφέρειας ενώ αναφέρθηκε  και στο θέμα της πυρόλυσης αντί της καύσης των καταλοίπων και εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί η διαχείριση όπως ισχύει και στα ευρωπαϊκά κράτη. Συνεχίζοντας προχώρησε σε μια γενική ενημέρωση για τις κινήσεις που πραγματοποιούνται.

Ο κ. Πούλιος πρότεινε τη διοργάνωση μιας ημερίδας από το Δήμο Ξάνθης για την ενημέρωση των πολιτών αφού το θέμα είναι μείζον για τον τόπο και την πραγματοποίηση μιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στην απάντησή του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε και την τάση που επικρατεί για την ανέγερση περισσοτέρων από ένα εργοστάσια στην περιφέρεια και ανέφερε την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια απάντησε θετικά για την ημερίδα που πρότεινε ο Δήμος Ξάνθης αλλά τόνισε ότι υπάρχουν ασάφειες που δεν επιτρέπουν ακόμη την πραγματοποίησή της. Ο κ. Ανταμπούφης τοποθετούμενος ανέφερε ότι το μόνο που ανακυκλώνεται είναι οι συζητήσεις προς το παρόν. Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να μη φοβούνται το καινούργιο αλλά να κατανοήσουν ότι όλα γίνονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και η περιφέρειά μας προηγείται αφού έχουν εγκριθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή του εργοστασίου.

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης 

Ξεκινώντας τη συζήτηση για τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που κατέθεσε η αντιπολίτευση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα διαδικαστικά «για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι» όπως χαρακτηριστικά είπε. Η πρόθεση του Δημάρχου να απαντάει στα ζητήματα σύμφωνα με το τυπικό των συνεδριάσεων έφερε και την αντίδραση του κ. Ξυνίδη που τόνισε ότι θα πρέπει να συμβαίνει αυτό σε όλα τα ζητήματα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρώτο θέμα που αφορούσε στην πραγματοποίηση συνεδριάσεων στις έδρες των Τοπικών Συμβουλίων, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος να συζητηθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Το δεύτερο που αφορούσε στην επικινδυνότητα του οδικού δικτύου Ευμοίρου μετά την κατασκευή πεζοδρομίων που παρατηρούνται ατυχήματα. Στην ερώτηση, τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος, ο κ. Δήμαρχος απάντησε αναλυτικά για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου ενώ απαντώντας ο κ. Ξυνίδης στηλίτευσε τα λάθη του έργου τονίζοντας ότι: «σαν ιδέα ήταν καλή αλλά σαν εκτέλεση ήταν λανθασμένη».

Το τρίτο θέμα αφορούσε στα δάνεια που θα λάβουν συμπολίτες ΡΟΜ στο Δροσερό και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει να γίνουν διαχωρισμοί των δανειοληπτών μετά από παρέμβαση του κ. Καλαϊτζή που ορίστηκε σύμφωνα με το νόμο, ως Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής. Το θέμα πυροδότησε την ατμόσφαιρα και ο Δήμαρχος ρώτησε ευθέως: «γιατί θεωρείτε κ. Πούλιο ότι θα γίνει η οποιαδήποτε ατασθαλία;» ενώ τόνισε ότι προσβάλλονται η Πολιτεία, το δημοτικό συμβούλιο και ο Πρόεδρος προσωπικά ενώ εξανέστη λέγοντας ότι δε μπορεί κανείς να επιτηρεί την επιτροπή. Ο κ. Πούλιος ζήτησε να παρίσταται ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της επιτροπής ενώ η συζήτηση έγινε σε έντονους τόνους.

Το επόμενο θέμα αφορούσε στην επιλογή των δημοτικών αστυνομικών με ερώτηση πότε θα συνεδριάσει η επιτροπή καθώς και τους λόγους της καθυστέρησης και της μη υπόμνησης στην Περιφέρεια από το Δήμο Ξάνθης. Την άποψη της αντιπολίτευσης ανέπτυξε ο κ. Μελισσόπουλος και στην απάντησή του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η προκήρυξη έγινε και για άλλους δήμους της Περιφέρειας και οι 25 θέσεις που ζήτησε ο Δήμος έγιναν 15 από την Περιφέρεια και ορίστηκε εκπρόσωπος που επιβλέπει την επιλογή και πιέζει γιατί η πόλη έχει ανάγκη από τη δημοτική αστυνομία.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα ασφάλειας των παιδιών που κινούνται προς Χρύσα και ο Δήμαρχος συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο το έργο το οποίο θα ενταχθεί σε κάποια απ’ τις εργολαβίες έργων που ήδη πραγματοποιούνται.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε δημοσιεύματα για συμβούλους που φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει αγορές εκτάσεων στο χώρο δημιουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων και ο Πρόεδρος κ. Καλαϊτζής απάντησε ότι άπτεται προσωπικού ζητήματος το θέμα και αφορά προσωπικά ένα άτομο και αδυνατεί να απαντήσει το δημοτικό συμβούλιο.

Το τελευταίο ζήτημα αφορούσε στην κατάσταση της κεντρικής πλατείας Δροσερού. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι κάτοικοι της περιοχής, ελάχιστοι όπως χαρακτηριστικά είπε, προβαίνουν σε καταστροφές των έργων που πραγματοποιούνται και ζήτησε τη βοήθεια του δημοτικού συμβούλου που διαμένει στο Δροσερό, για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Όσο για το θέμα της καθαριότητας της περιοχής, ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω λήξης συμβάσεων και το επόμενο διάστημα των δέκα ημερών θα καλυφθούν οι κενές θέσεις και θα αποκατασταθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κι άλλες περιοχές της Ξάνθης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…