Η ώρα της μικρομεσαίας επιχείρησης

0

Σε λίγες μέρες ξεκινάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόγραμμα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχείρησης με κοινοτική επιδότηση μέσω του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δίνοντας την ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μεγαλύτερου κομματιού των επιχειρήσεων της χώρας που περνάει δύσκολες μέρες.

Για το νέο πρόγραμμα που ξεκινάει τις επόμενες μέρες και αφορά στην επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενημερώθηκαν οι επιχειρηματίες του Νομού Ξάνθης απ’ τους υπεύθυνους της Τράπεζας ‘Eurobank’ που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ν. Ξάνθης. Η εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007 και παρά την πολύ ζεστή μέρα, οι χώροι γέμισαν από επιχειρηματίες, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει το θέμα.

Πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα τόσο μεγάλο κι εύκολο πρόγραμμα για την μικρομεσαία επιχείρηση

Το πρόγραμμα χωρίζει τη χώρα σε Ζώνες βάσει κριτηρίων και ο Νομός Ξάνθης ανήκει στη Β΄ Ζώνη που περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις των Νομών Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Μόνο η κοινότητα Κοτύλης ανήκει στη Γ΄ Ζώνη λόγω υψομέτρου.

Όπως δήλωσε ο κ. Π. Σταματόπουλος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, υπεύθυνος του δικτύου της ‘Eurobank’ στη Β. Ελλάδα: «όπως ξέρετε ξεκινάει η φάση του Γ΄ΚΠΣ που αφορά στις υπηρεσίες και το εμπόριο. Μέχρι τώρα τέτοιο πρόγραμμα δεν είχε ξεκινήσει και είναι η πρώτη φορά. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΟΕΒΕ και των Διευθυντών των καταστημάτων κυρίων Μεσαριτάκη και Σαββίδη, αποφασίσαμε να έρθουμε να σας ενημερώσουμε. Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ καλό κι εύκολο και βοηθάει πολύ στον εκσυγχρονισμό. Οι προϋποθέσεις που βάζει είναι πολύ απλές κι αυτό που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, είναι οι ημερομηνίες και τα δικαιολογητικά τους».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ

Μεγάλη ευκαιρία και μοχλό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό θεωρεί ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σ. Τσιακίρογλου το πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει και δήλωσε: «τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση εντάσσεται στα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ που είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ καλό για να γίνει η μικρομεσαία επιχείρηση ανταγωνιστικότερη στο περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, οι επιδοτήσεις ήταν συνώνυμο των μεγάλων επιχειρήσεων. Στα τελευταία χρόνια δίνεται ένας μοχλός ανάπτυξης για τη μικρομεσαία επιχείρηση για να αναπτυχθεί. Σήμερα έχουμε τη συνάντηση αυτή και βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να αποταθούν στην ΟΕΒΕ για να ενημερώνονται και να ζητούν εξηγήσεις για τον τομέα που ενδιαφέρονται. Θεωρούμε ότι σε λίγες μέρες που θα ανοίξει το πρόγραμμα θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις της πόλης μας και θα βοηθηθούν. Το δυσμενές περιβάλλον που λειτουργούν οι επιχειρήσεις σήμερα, δημιουργεί πολλά προβλήματα στη μικρομεσαία επιχείρηση και σαν ΓΕΣΕΒΕ θεωρούμε ότι αν πέσει ο φορολογικός συντελεστής θα μπορέσει η μικρομεσαία επιχείρηση να ανθίσει και πάλι μέσα απ’ τη μείωση της φορολογίας».

22 εκατομμύρια ευρώ για τη Β΄ Ζώνη

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν δημοσιευθεί οι όροι στο ΦΕΚ και θα είναι σε θέση να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσό που θα διατεθεί για τη Β΄ Ζώνη που ανήκει ο Νομός Ξάνθης, ανέρχεται στ 22 εκατομμύρια και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 290 επιχειρήσεις θα ενταχθούν τελικά. Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και για την περιοχή μας μπορεί να φτάνει και το 55% η επιδότηση. Από τη συνολική δαπάνη, το 25% θα είναι ίδια συμμετοχή και το 20% το μέγιστο ποσό δανεισμού από τράπεζες.

Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός

Μεταξύ άλλων στην ενημέρωση που έκαναν οι εκπρόσωποι της ‘Eurobank’, ανάφεραν τα εξής: ο κ. Σταματόπουλος: «το ελληνικό δημόσιο δε βάζει πολύ σφιχτά κριτήρια κι έτσι πρέπει να είναι. Τα οικονομικά κριτήρια των επιχειρήσεων δεν είναι τα ίδια γι’ αυτό δεν πρέπει τα κριτήρια να είναι πολύ σφιχτά. Το αρνητικό είναι ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες αλλά όχι όσο παλαιότερα αφού η τεχνολογία βοηθάει πλέον. Δεν καλύπτεται το 100% της επένδυσης αλλά καλύπτει ένα σημαντικό μέρος που αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα αποδειχθεί πολύ σημαντικό και χρήσιμο, θα βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις πιστεύω. Κρυφές ανάγκες της επιχείρησης, επέκταση, εξωραϊσμός, νέα προϊόντα, αγορά, ανακαίνιση, επισκευή επαγγελματικής στέγης και γραμμές παραγωγής. Το πρώτο που πρέπει να έχουμε κατά νουν είναι ότι η επιχείρηση θα πρέπει να αναπτύσσεται, στο μυαλό των επιχειρηματιών θα πρέπει πάντα να είναι η επέκταση των εργασιών γιατί ό,τι δεν αναπτύσσεται, πεθαίνει. Το δεύτερο είναι ότι η επιχείρηση θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται. Όλοι οι τομείς έχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Πάντα θα γίνονται προσπάθειες για να φτάσει η ελληνική επιχείρηση τη μέση ευρωπαϊκή. Η πιστοποίηση, οι δαπάνες προώθησης, η ποιοτική αναβάθμιση της επιχείρησης περιλαμβάνονται».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Όπως ανέφερε ο κ. Σταματόπουλος: «τελικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής σύγκλησης της χώρας μας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρήματα προσφέρονται απ’ την Ε.Ε. και δίνονται στις χώρες που υπολείπονται του μέσου όρου για ν’ ανέβουν. Την ανάγκη αυτή προσπαθεί να καλύψει το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει μέχρι τώρα κι έχει σχεδιασθεί απ’ την Ελλάδα κι έχει δυο στόχους, ανά τομέα και ανά περιφέρεια. Μπορείτε να ενημερωθείτε απ’ τα μέσα ενημέρωσης κι απ’ τις τράπεζες πότε αρχίζει ένα πρόγραμμα και πότε τελειώνει. Ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης είναι απαραίτητος και μέσα απ’ το Γ΄ ΚΠΣ μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη γι’ αυτό και οι ευκαιρίες που προσφέρει το Γ΄ ΚΠΣ είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή των τραπεζών είναι να δημιουργήσουμε ένα απλό κι αποτελεσματικό σύστημα παροχής ενισχύσεων ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να απευθύνεται στην τράπεζα που επιθυμεί, που είναι πελάτης. Με αντικειμενικά κριτήρια κι όχι μόνο με βάση τα οικονομικ&#94

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…