Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 431 επιχειρήσεις έκλεισαν στην Ξάνθη και άνοιξαν 614

431 επιχειρήσεις έκλεισαν στην Ξάνθη και άνοιξαν 614

0

Χιλιάδες είναι οι επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα, που αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στην έλλειψη ρευστού και υποκύπτουν στα αυξημένα έξοδα, βάζοντας λουκέτο στις επιχειρήσεις τους ή στην καλύτερη περίπτωση, πουλώντας σε μεγάλες εταιρίες αφού δεν αντέχουν στον άνισο ανταγωνισμό.

 Φανερά είναι τα σημάδια της οικονομικής δυσπραγίας του Έλληνα καταναλωτή που ως αποτέλεσμα έχει την έλλειψη ρευστού στην αγορά. Μετά και από την εξάντληση που υπέστη ο εμπορικός κόσμος από τον τεράστιο αριθμό των ακάλυπτων επιταγών αλλά και την «επίθεση» από τα πολυκαταστήματα που κατέκλυσαν όλες τις πόλεις της χώρας, οι μικρομεσαίες παραδοσιακές επιχειρήσεις περνούν μεγάλη κρίση και λίγες αντέχουν τελικά.

Σύμφωνα με στοιχεία, «Λουκέτο» αποφάσισαν να βάλουν το 2006 περίπου 8.600 επιχειρήσεις, καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν την κρίση που μαστίζει την αγορά και το ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Tα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος υποχρεώνουν πολλές επιχειρήσεις να κηρύξουν πτώχευση και να κλείσουν, ή στην καλύτερη περίπτωση να συγχωνευθούν ή να απορροφηθούν από κάποια μεγαλύτερη επιχείρηση.

΄Oμως και άλλοι λόγοι όπως η συνταξιοδότηση, η μετατροπή, η συγχώνευση, η διάσπαση, η αποχώρηση στο εξωτερικό καθώς και η μεταβίβαση της επιχείρησης οδηγούν τους επιχειρηματίες να δηλώσουν στην εφορία διακοπή εργασιών.

Πάντως το 2006 η εικόνα στην αγορά ήταν καλύτερη σε σχέση με το 2005, που είχαν κλείσει 9.600 επιχειρήσεις, δηλαδή 1.000 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, και είχαν ανοίξει 23.200 ή 2.800 λιγότερες εταιρείες σε σύγκριση με το 2006.

Η αγορά της Ξάνθης

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης (ΕΒΕ), το 2006 έκλεισαν 431 επιχειρήσεις στο νομό Ξάνθης. Αναλυτικά αναφέρουμε ότι 97 εμπορικά καταστήματα και 254 παροχής υπηρεσιών έκαναν λήξη κύκλου εργασιών. Αλλά και στον βιοτεχνικό τομέα 79 είναι οι υπηρεσίες που έπαψαν να λειτουργούν και μια μεγάλη βιομηχανία.

Πρέπει να τονισθεί ότι εμπεριέχονται και συνταξιοδοτήσεις καθώς και μεταναστεύσεις στα παραπάνω στοιχεία αλλά να συνυπολογισθεί επίσης και το ότι δε διαγράφονται όλοι από τα μητρώα του ΕΒΕ κι ενώ δε λειτουργούν οι επιχειρήσεις, συνεχίζουν να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα.

Ωστόσο υπάρχουν κι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μέσα στο 2006. Αναλυτικά έχουμε, στον εμπορικό τομέα 181 καταστήματα, στον επαγγελματικό 329, στον βιοτεχνικό 100 και στον βιομηχανικό τέσσερις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συμπεραίνουμε ότι η Ξάνθη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες πόλεις αφού οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μέσα στο 2006 είναι περισσότερες απ’ αυτές που έκλεισαν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …