Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Πιστοποίηση υπηρεσιών και φορέων για την υλοποίηση του 4ου ΚΠΣ

Πιστοποίηση υπηρεσιών και φορέων για την υλοποίηση του 4ου ΚΠΣ

0

Τα άκρα είχε «πιάσει» η χώρα μας στην υλοποίηση των έργων που έγιναν στα πλαίσια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και διαφαίνεται να συνεχίζεται η ίδια πρακτική με την πιστοποίηση φορέων και υπηρεσιών που προτείνεται, με την οποία διαφωνεί ο Νομάρχης Ξάνθης.

Τη μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά της η χώρα και καλείται να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αφού όπως όλα δείχνουν, θα είναι και η τελευταία όσον αφορά την κοινοτική οικονομική ενίσχυση, θα διέπουν νέοι κανόνες όπως η πιστοποίηση υπηρεσιών και φορέων υλοποίησης έργων όπως οι νομαρχίες. Ζητήσαμε από το Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη να μας ενημερώσει για το πλαίσιο των νέων κανονισμών αλλά και την άποψη της Νομαρχίας Ξάνθης.

Αδύναμοι φορείς στα προηγούμενα ΚΠΣ

Όπως αναφέρει ο κ. Παυλίδης: «είμαστε κατά κανόνα κοινωνία των άκρων και το δείξαμε άλλη μια φορά με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τα κονδύλια των προηγουμένων ΚΠΣ. Στο 2ο ΚΠΣ είχαμε διαπιστώσει ότι υπήρχε μια χαλαρότητα στη διαχείριση, είδαμε την αναποτελεσματικότητα σε πολλούς τομείς και πήγαμε στο άλλο άκρο, με στραγγαλιστικές ρυθμίσεις που οδήγησαν σε ευθυνοφοβία και ποινικοποίηση. Είχαμε εντοπίσει από το 2003 την ύπαρξη αδύναμων τεχνικά και  υπηρεσιακά φορέων, που αδυνατούσαν να υλοποιήσουν τα έργα. Είχα τονίσει τότε ότι έπρεπε να τροποποιηθεί το συμπλήρωμα προγραμματισμού και με την επίβλεψη των κοινοτικών εκπροσώπων για την τήρηση των όρων, να μην έχουμε τελικούς δικαιούχους εκείνους τους φορείς που είχαν αδυναμία υλοποίησης. Όμως οι πελατειακές σχέσεις και η λογική του, να δώσουμε έργα σε μικρό φορέα για να κάνει την πολιτική του και βλέπουμε, οδήγησε σε φραγμούς στην υλοποίηση και αποτέλεσμα ήταν να αποκλείονται κάποιοι άλλοι φορείς».

Πιστοποίηση φορέων για το 4ο ΚΠΣ

Για το μεγάλο θέμα της πιστοποίησης φορέων υλοποίησης ο κ. Νομάρχης αναφέρει: «Το 4ο ΚΠΣ πρέπει να είναι ευέλικτο και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες κι όχι μόνο στις συμβουλευτικές εταιρίες. Όμως υπάρχουν τομείς που αν λειτουργήσουν όπως προτείνεται από το υπουργείο θα δημιουργήσουν νέες δυσκαμψίες και δυσκολίες ως προς την απορρόφηση των χρημάτων. Η απαίτηση της πιστοποίησης που υπάρχει για το 4ο ΚΠΣ . Εμείς ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και με τη βοήθεια όλων των υπηρεσιών. Είμαστε ο πρώτος νομός στη χώρα στην απορρόφηση πόρων με ποσοστό 78%, με έργα ιδιαίτερης δυσκολίας όπως οι αναδασμοί, πετύχαμε να πάμε πάρα πολύ καλά».

Στην ερώτηση τι ακριβώς είναι αυτή η πιστοποίηση, ο κ. Παυλίδης απαντά: « η πιστοποίηση αυτή έχει σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη. Αυτή η πιστοποίηση θα έχει τους δικούς της κανόνες οι οποίοι θα έχουν σχέση με μια επιτροπή του υπουργείου εθνικής οικονομίας. Αν όλη η διαδρομή έχει το αντίστοιχο προσωπικό, έχει την εμπειρία και την απόδοση που πρέπει να υπάρχει, θα πιστοποιείται. Είναι μια επιβεβαίωση της δυνατότητας για υλοποίηση.  

 Σα νομαρχία εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας της πιστοποίησης. Η εντολή που υπάρχει είναι να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις αρχικές υποδείξεις αλλά και τις οριστικές που τις περιμένουμε σε ενάμιση μήνα, του υπουργείου οικονομίας σε συνδυασμό με το υπουργείο εσωτερικών, έτσι ώστε αυτό που θα πιστοποιήσουμε να δίνει την εικόνα του αποτελεσματικού αλλά και να είναι. Το ότι είμαστε αποτελεσματικοί το έχουμε ήδη αποδείξει. Η εντολή που έχω επίσης δώσει είναι από πλευράς μηχανογράφησης, να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανέναν. Τα πάντα πρέπει να κινούνται ηλεκτρονικά, να αποτυπώνονται και να γίνεται η ζωή των υπαλλήλων σ’ αυτόν το τομέα, όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Οι δυνατότητες που δίνονται με τις νέες τεχνολογίες είναι πάρα πολύ σημαντικές».

Ανώνυμη εταιρία για όσους αδυνατούν να υλοποιήσουν τα έργα

Διαφωνεί με την πρόταση δημιουργίας ανώνυμης εταιρίας για τις νομαρχίες που αδυνατούν να υλοποιήσουν τα έργα ο Νομάρχης Ξάνθης. Αναλυτικά αναφέρει: «υπήρξε μια πρόταση για τη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρίας, την ‘Δήμος Α.Ε.’ και ανάλογη και για τις νομαρχίες. Η εταιρία αυτή θα υλοποιεί έργα του 4ου ΚΠΣ σε περίπτωση που δε μπορούν να υλοποιήσουν οι δήμοι κάποια έργα. Ενώ όμως έχει κάποια λογική για τους δήμους, στις νομαρχίες μπορεί να οδηγήσει σε νέα συγκέντρωση αντί για αποσυγκέντρωση των υπηρεσιών. Ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για τη δομή του διοικητικού συμβουλίου αυτής της εταιρίας.  Η  πρόταση που έχουμε εμείς είναι να περιορίζεται στο  στάδιο της προετοιμασίας, ας πούμε των μελετών. Πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε υπερβάσεις για τα έργα μας προς την κοινωνία κι αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να επικεντρωθούμε. Δε μπορούμε να κάνουμε φορείς επί φορέων και να χρονοτριβούμε. Η άποψή μου αυτή βρίσκει σύμφωνους πολλούς συναδέλφους αλλά περιμένουμε τις οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης για να δούμε πώς θα ενεργήσουμε και ποια θα είναι η οριστική μας θέση».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας δήμος ανθρωποκεντρικός

Έργα που γίνοντα_…