Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Το πρόσωπο του νέου ΠΑΣΟΚ στο Σχέδιο Καταστατικού

Το πρόσωπο του νέου ΠΑΣΟΚ στο Σχέδιο Καταστατικού

0

Οι καινοτομίες και οι …ρηξικέλευθες προτάσεις για τους υποψήφιους δημάρχους, νομάρχες. Τι μέλει γενέσθαι με τις Νομαρχιακές επιτροπές. Μιλά ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης κ. Γιώργος Χουλιάρας. Η σταχυολόγηση απόψεων, θέσεων, τάσεων που αποτέλεσε και το ζητούμενο στον προσυνεδριακό διάλογο που διενήργησε το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει «σάρκα και οστά» σ’ ένα νέο Σχέδιο Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και «φωτογραφίζει» το νέο ΠΑΣΟΚ το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Εισαγάγει δε ρηξικέλευθες προτάσεις και καινοτομίες στον τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας του κόμματος, απηχώντας σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις και τη φιλοσοφία που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και την επιταγή της βάσης για τομές και ρήξεις.

Εξουσία στη βάση και στην κορυφή

Εκεί που επικεντρώνεται η διαφοροποίηση είναι στον τρόπο άσκησης της κομματικής εξουσίας η οποία ασκείται κυρίως σε δύο επίπεδα: Αυτό της βάσης, στην οποία δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες, και εκείνο της κορυφής, στην οποία τείνουν να συγκεντρωθούν περισσότερες εξουσίες από εκείνες που διέθετε με το προηγούμενο Καταστατικό.

Οι καινοτομίες…

Η Κεντρική Επιτροπή αντικαθίσταται από το Εθνικό Συμβούλιο, με αριθμό μελών υπερδιπλάσιο της Κ.Ε, το Πολιτικό Συμβούλιο θα αντικαταστήσει το Εκτελεστικό Γραφείο, θα έχει 20 μέλη, θα συνεδριάζει ανά δύο εβδομάδες, καταργείται η θέση του γραμματέα της ΚΕ, η άσκηση δε της καθημερινής πολιτικής περιέρχεται αποκλειστικά στην ευθύνη του προέδρου του κόμματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πρόταση Καταστατικού υπάρχει αναφορά σε αριθμό θητειών για τον πρόεδρο του Κινήματος και τα στελέχη που έχουν εκλεγεί σε όργανα του κόμματος. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νέου καταστατικού, η θητεία των στελεχών του Κινήματος στα όργανα προβλέπεται να μην υπερβαίνει τις τρεις συνολικά, ενώ υπάρχει και εναλλακτική πρόταση που αναφέρει ότι «το συνολικό όριο θητείας για τα κομματικά όργανα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα οκτώ έτη, και για τον πρόεδρο τα 12».

Μεταξύ των καινοτομιών αξίζει να μνημονευθούν οι αναφορές στον εθελοντισμό, ο ρόλος που ανατίθεται σε φορείς όπως το ΙΣΤΑΜΕ, αλλά και σε νεοϊδρυθέντες, όπως το Ινστιτούτο Πολιτικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ) και το «Κάθε Μέρα Πολίτης».

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι νομάρχες…

Σημαντική καινοτομία αποτελεί και η δυνατότητα συμμετοχής στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων δημάρχων, όχι μόνο των μελών και φίλων, αλλά του συνόλου των κατοίκων.

Σημαντικό ενδιαφέρον έχουν οι διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων, καθώς στο θέμα αυτό γίνεται η μεγαλύτερη προσπάθεια αποκέντρωσης κομματικών αρμοδιοτήτων. Προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι του Κινήματος τόσο για τη Βουλή όσο και για τις Νομαρχίες και τους Δήμους, θα αναδεικνύονται από προκριματικές εκλογές και θα αξιολογούνται από τα συλλογικά όργανα. Από τον κανόνα εξαιρούνται οι εν ενεργεία βουλευτές, για τις υποψηφιότητες των οποίων αποφασίζει το Εθνικό Συμβούλιο.

Οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι, οι οποίοι θα στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, θα αναδεικνύονται επίσης από προκριματικές εκλογές. Ειδικότερα, για την ανάδειξη των υποψηφίων δημάρχων, εκτός των μελών και φίλων, θα μπορούν να ψηφίζουν και όλοι οι δημότες.

Ωστόσο, οι υποψηφιότητες των νομαρχών θα αξιολογούνται από το Εθνικό Συμβούλιο, όπως και οι υποψηφιότητες των δημάρχων σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Στις προκριματικές διαδικασίες συμμετέχουν και οι εν ενεργεία νομάρχες και δήμαρχοι.

Σε περιπτώσεις συνεργασιών, οι επιλογές θα γίνονται από το Εθνικό Συμβούλιο χωρίς τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών. Οι προκριματικές εκλογές διεξάγονται ένα χρόνο πριν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και έξι μήνες, στις περιπτώσεις που ο νομάρχης ή ο δήμαρχος εξελέγησαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών δεσμεύουν όλα τα όργανα και τα μέλη του Κινήματος.

Οι νομαρχιακές επιτροπές…

Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται σε επίπεδο Δήμου με τη δημιουργία Δημοτικών Οργανώσεων, ενώ η δευτεροβάθμια οργάνωσή του θα είναι πλέον σε επίπεδο Περιφέρειας, αφού καταργούνται οι Νομαρχιακές Επιτροπές με τη σημερινή τους μορφή. Οι νέες ΝΕ συγκροτούνται από τους γραμματείς των Δημοτικών Οργανώσεων, με συντονιστικές μόνο αρμοδιότητες.

Η Ν.ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αυτοτελής οργάνωση, αλλά τα μέλη της θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στις Δημοτικές Οργανώσεις και θα είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών του Κινήματος. Θα διεξάγει δικό της Συνέδριο και θα διαθέτει δικό της Καταστατικό, το οποίο όμως θα συνάδει απολύτως προς το Καταστατικό του Κινήματος.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Καταστατικού θα κατατεθεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του Μάρτη, αλλά μόνο οριακές αλλαγές αναμένονται σ’ αυτό από το Συνέδριο.

Εκλογή συνέδρων

Στις 20 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι εκλογές για την εκλογή συνέδρων ανά δημοτική οργάνωση. Πανελλαδικά θα εκλεγούν 4000 αιρετοί σύνεδροι. Το μέτρο που ισχύσει πανελλαδικά θα καθοριστεί από το σύνολο αυτών που θα ψηφίσουν δια του 4000. π.χ. Αν ψηφίσουν 400000 δια 4000 σημαίνει ότι αντιστοιχούν σ’ ένα σύνεδρο 100 άτομα.

Οι σύνεδροι θα συμμετέχουν στο συνέδριο. Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα υποβάλλονται αιτήσεις για υποψηφιότητα σε κάθε οργάνωση δημοτική, ενώ το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι», έχει ο υποψήφιος που θα υποβάλει υποψηφιότητα και θα τακτοποιηθεί οικονομικά (10 ευρώ) μέχρι 12 Φεβρουαρίου.

Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κλήθηκε να καταθέσει την άποψή του για το Σχέδιο Καταστατικού και τις καινοτομίες που εισαγάγει: «Στο Σχέδιο Καταστατικού αποτυπώνονται τα συμπεράσματα των Δημοτικών οργανώσεων. Ο νομός Ξάνθης είναι από τους πρώτους νομούς που έχουν στείλει ολοκληρωμένα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν και στη συνέλευση των επιτροπών διαλόγου 19 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη. Η κεντρική ομάδα τα επεξεργάζεται ώστε να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου. Αναφορικά με την …τύχη των Νομαρχιακών επιτροπών, σύμφωνα με την πρόταση προβλέπεται ένα όργανο , το νομαρχιακό συμβούλιο, που θα αποτελείται από τους γραμματείς των δημοτικών οργανώσεων και από 3 άτομα που θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία από όλα τα μέλη του νομού και ο πλεοψηφών θα εκτελεί χρέη συντονιστή».

Ο κ Χουλιάρας σημείωσε τη θέση της Ν.Ε. που πρότεινε να συμμετέχουν οι γραμματείς των τοπικών οργανώσεων – «εξάλλου αυτό γίνεται άτυπα», δήλωσε – αλλά να γίνεται εκλογή 5 – 7 ατόμων με καθολική ψηφοφορία, με ξεχωριστό όμως εκλεγόμενο γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα γιατί: «Θεωρούμε ότι η ΝΕ δεν έχει μόνο εκτελεστικό συντονιστικό ρόλο αλλά και καθοδηγητικό πολιτικό. Η ευθύνη για την λειτουργία μιας οργάνωσης σ’ όλο το νομό είναι σημαντική και σύμφωνα με την άποψή μας πρέπει να γίνει δεκτό», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι θα επικρατήσει, τόσο για τις νομαρχιακές επιτροπές, όσο και για το θέμα των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ: «Δεν είναι θέσφατο …γιατί υπάρχουν εναντιώσεις…», καταλήγει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χουλιάρας, αφήνοντας να διαφανεί ότι όλα θια κριθούν από το Συνέδριο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβιώνει το έθιμο της μπάμπως στα Μάγγανα το Σάββατο 8 Ιανουαρίου

Πολύ πριν η επιστήμη αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του DNA…πολύ πριν το φύλο του παιδιού που…