Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Δήμοι της χώρας λόγω καθυστερήσεων και…μονιμοποιήσεων

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Δήμοι της χώρας λόγω καθυστερήσεων και…μονιμοποιήσεων

0

Τουλάχιστον διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ είναι ο «ακάλυπτος λογαριασμός» που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για το 2005, με την καθυστέρηση ροής των εγκεκριμένων πόρων από την Κυβέρνηση προς τους Δήμους για το 2005 και την έναρξη της εφαρμογής της νομιμοποίησης των συμβασιούχων χωρίς να έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για τους μισθούς, να έχουν δημιουργήσει οικονομικό αδιέξοδο στους Δήμους, όπως ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ την περασμένη Πέμπτη.

Καθυστέρηση στην ροή των πόρων και συγκεκριμένα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη δεν υπάρχει.

«Τους δύο πρώτους μήνες η χρηματοδότηση που είχαμε ήταν η περσινή και από τον Μάρτιο έχουμε την χρηματοδότηση με την αύξηση που προβλέπονταν και από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα έτσι μέχρι το τέλος του έτους θα καλυφθεί και η διαφορά των δύο πρώτων μηνών.

Από τους ΚΑΠ λοιπόν δεν υπάρχει υστέρηση».

Εκεί που ωστόσο υπάρχει, πρόσθεσε, είναι στην καταβολή της πρώτης δόσης της ΣΑΤΑ αν και μέσα στον Απρίλη υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα δοθεί.

Μάλιστα όπως είπε ο Δήμαρχος, σε επικοινωνία του με το Υπουργείο, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι είναι θέμα ελαχίστων ημερών η καταβολή της.

«Επομένως και εκεί ουσιαστικά δεν υπάρχει υστέρηση».

Για το θέμα των σχολικών φυλάκων η ΚΕΔΚΕ επισήμανε πως ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από την Αυτοδιοίκηση δίμηνη παράταση της πίστωσης για τις μισθολογικές δαπάνες, από τους ΚΑΠ και μέχρι να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε ορισμένου χρόνου, παραμένει ανοιχτό το θέμα της κάλυψης των δαπανών που προκύπτουν από την μονιμοποίηση των σχολικών φυλάκων.

Αναδρομικά επίσης πρέπει να τακτοποιηθεί η ασφαλιστική εκκρεμότητα των πέντε χρόνων που οι σχολικοί φύλακες ήταν ανασφάλιστοι και τώρα πρέπει να καταβληθούν στα ασφαλιστικά ταμεία αυτά τα ποσά αναδρομικά.

«Για τις μονιμοποιήσεις, πρόβλημα θα δημιουργηθεί οπωσδήποτε με τους σχολικούς φύλακες διότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις που θα πρέπει να δοθούν στους Δήμους για την μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών που εντάσσονται πλέον στους Δήμους, αλλά θα υπάρξει και μεγάλο πρόβλημα εάν γίνει αποδεκτό το αίτημα και δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύννομο ή όχι το αίτημα των ενδιαφερομένων, να καταβληθούν αναδρομικά στα ασφαλιστικά ταμεία οι εισφορές για όλα τα χρόνια που δουλεύουν αυτά τα άτομα γιατί μέχρι σήμερα δεν καταβάλλονταν από το Κράτος οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία» τόνισε ο Δήμαρχος.

Οι σχολικοί φύλακες λοιπόν, το πρώτο που θα ζητήσουν είναι να αναγνωριστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας, αυτόν που είχαν μέχρι σήμερα και βέβαια το βάρος που θα πέσει στους Δήμους θα είναι δυσβάσταχτο.

Στον Δήμο Ξάνθης άλλωστε υπάρχουν είκοσι πέντε σχολικοί φύλακες.

Έως το τέλος της εβδομάδας πάντως, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αποφάσισε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για τα οικονομικά των δήμων, καθώς και να καταθέσει προσφυγή για ακύρωση των διαδικασιών μονιμοποίησης συμβασιούχων, εφόσον δεν εξασφαλίζονται οι απαιτούμενοι πόροι.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ευχές των φίλων του ΕΜΠΡΟΣ, και φέτος ήταν πάρα πολλοί

Τις ευχές τους απέστειλαν στο «Ε» για «Καλή Δημιουργική χρονιά» οι: Γιώργος Α. Παπανδρέου …