Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι των Συνεταιριστικών

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι των Συνεταιριστικών

0

Συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν…

Ζητούν την συμπαράσταση της Ξανθιώτικης κοινωνίας

 

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις επαφές που είχαν με τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους στην Αθήνα, οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών του νομού και του Εργατικού Κέντρου, παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Νίκος Παπαβασιλέιου.

Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε εκτενώς στις συναντήσεις που έγιναν αλλά και τι επέφεραν…

Η πρώτη συνάντηση έγινε λοιπόν το πρωί της Δευτέρας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όπου αφού τέθηκαν οι προβληματισμοί του Εργατικού Κινήματος, θέση του ΚΚΕ είναι οι μετοχές αυτές που έχει η ΑΤΕ να δοθούν δωρεάν στους τοπικούς φορείς που είναι οι αγρότες, να χαριστούν τα χρέη και να μπει μια εταιρεία όπου θα κάνει μια οικονομοτεχνική μελέτη και ακολουθώντας την να σωθούν αυτές οι εταιρείες.

Ο κ. Παπαβασιλείου αναφερόμενος επίσης στο ΚΚΕ, τόνισε πως αυτό διέθεσε στον αγώνα των εργατών την εφημερίδα Ριζοσπάστης και τον ραδιοφωνικό του σταθμό, έτσι ώστε να προβάλλονται οι θέσεις του και παράλληλα θα καταθέσει ερώτηση στην Βουλή.

Δεύτερος σταθμός των εργαζομένων, ήταν ο Συνασπισμός.

Αυτό που τονίστηκε από το μέρος του Συνασπισμού είναι η πολιτική του «κλεισίματος» που ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το κόμμα, θα κάνει επερώτηση στην Βουλή για το θέμα αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο τρίτος σταθμός των επαφών. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε στους εργαζόμενους ότι κατανοεί το πρόβλημά τους, θέλει να κρατήσει μια τέτοια στάση που να μην εκμεταλλεύεται το πρόβλημα των εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ για πολιτικούς σκοπούς και πρόταση είναι να πραγματοποιηθεί επερώτηση στην Βουλή καθώς και μια ευρεία συνάντηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να βρεθεί ενιαία λύση.

Τελευταία συνάντηση επαφών με τα κόμματα, ήταν μια ημέρα αργότερα με την Νέα Δημοκρατία.

Αν και ο Γραμματέας του κόμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην συνάντηση, τον αντικατέστησε ο Αναπληρωτής του κ. Κόλλιας όπου ανέφερε στους εργαζομένους πως αν και δεν γνωρίζει καλά τα συνεταιριστικά, γνωρίζει πολύ καλά τα συνδικαλιστικά. Άκουσε τους προβληματισμούς που τέθηκαν και δεσμεύτηκε από την μεριά του να προωθήσει τα θέματά τους στην Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είχε μια ακόμη συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων έτσι ώστε να αποφασιστεί από κοινού, η πορεία του αγώνα προς την δικαίωση των εργαζομένων και την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων της ΣΕΒΑΘ.

«Τα συνεταιριστικά εξακολουθούν να έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα όσο η ΑΤΕ είναι ο μεγαλομέτοχος και έχει τη δυνατότητα να ορίζει διοικητικά συμβούλια πέρα και έξω από κάθε κυβέρνηση και από τη μια να έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των εργοστασίων και από την άλλη, μόλις αλλάζουν οι κυβερνήσεις να κατακρίνει τις προηγούμενες Διοικήσεις λες και αυτοί που υπηρετούσαν στις εταιρείες δεν ήταν υπάλληλοι της ΑΤΕ».

Με νέες κινητοποιήσεις συνεχίζεται ο αγώνας…

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση μεταξύ των προέδρων των Εργαζομένων των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών στους χώρους του Εργατικού Κέντρου και αποφασίστηκε μια μεγάλη κινητοποίηση αύριο Τρίτη 1 Μαρτίου αφού πρώτα ενημερωθούν όλοι οι αγρότες και γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους εργασιακούς χώρους ενώ σήμερα το άτυπο αυτό όργανο των προέδρων των Σωματείων, μαζί με την Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο, θα αποφασίσει ποια μορφή θα έχει η κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση της Τρίτης θα συμμετάσχουν οι αγρότες με τις παρατάξεις τους, η Ομοσπονδία Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία της ΓΕΣΑΣΕ.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τα σημεία όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες θα είναι δύο. Το ένα μπροστά από την ΣΕΒΑΘ και το δεύτερο μπροστά από την ΣΕΚΑΠ.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στους χώρους της δουλειάς τους και εκεί θα πληροφορηθούν από το Σωματείο τους σε ποιο σημείο θα πάνε και τι μορφή θα έχει ο αγώνας.

Ο κ. Παπαβασιλείου ζητάει την συμπαράσταση του κόσμου, καλώντας τον να βρεθεί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης αύριο το απόγευμα.

«Καλούμε την κοινωνία της Ξάνθης να παρευρεθεί σε αυτή την αγωνιστική κινητοποίηση για να δώσουμε ένα μήνυμα, όχι μόνο προς αυτούς που κυβερνούν αλλά σε όλους όσους ασχολούνται με την διοίκηση αυτών των εταιρειών. Να τους πούμε ότι οι συνεταιριστικές εταιρείες ανήκουν στον τόπο αυτό, είναι στυλοβάτες της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε δώρο σε κανέναν…»

Το πρόβλημα των συνεταιριστικών εργοστασίων, μόνο πολιτική λύση επιδέχεται και για να δοθεί αυτή η λύση απαιτείται πολιτική βούληση.

Παρουσιάζοντας και την άλλη «άποψη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τόνισε πως από την πληροφόρηση που έχει από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν έως την Τετάρτη στις 2 Μαρτίου.

«Εμείς όμως δεν επαναπαυόμαστε. Θα ξεκινήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις για να μπορέσουμε να φέρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε και πιστεύουμε πως αυτού του είδους οι ανακοινώσεις, το μόνο πράγμα το οποίο κάνουν είναι να διασπάσουν την ενότητα και τον αγώνα των εργαζομένων αλλά και της τοπικής κοινωνίας».

Μάλιστα όπως είπε, η Διοίκηση της ΣΕΒΑΘ δια του προέδρου της κ. Ράπτη, έκανε γνωστό ότι θα υποθηκεύσει οποιαδήποτε μετοχή κατέχει στην ΑΤΕ για να πάρει το δάνειο.

«Αυτή η διαδικασία αν θα γίνει ο κ. Ράπτης με την θέλησή του ή όχι, θα γίνει ο Δούρειος ίππος έτσι ώστε η ΑΤΕ να ελέγξει όλο το συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής και φυσικά να το εκποιήσει.

Η ΑΤΕ όμως υποχρεώνεται λόγω κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απομακρυνθεί από τις μετοχές αυτές, να τις πουλήσει και να μη συμμετέχει.

Το αντίθετο πάντως, η ΑΤΕ αυτό το διάστημα προσπαθεί να συγκεντρώσει όλο και περισσότερες μετοχές των Συνεταιριστικών για να μπορέσει στην συνέχεια να τις πουλήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και βέβαια προς ίδιον συμφέρον.

Η Τράπεζα από την άλλη, πιέζει τις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο της, να προκαλέσει ρυθμίσεις οι οποίες πρώτα ήταν καλές για την ίδια και μετά για τις εταιρείες.

Και πολύ φοβάμαι ότι δεν ήταν καθόλου καλές για τις εταιρείες. Η ΑΤΕ είναι ο νεκροθάφτης των συνεταιριστικών βιομηχανιών».

 

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…