Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Σωρεία αντιδράσεων για το ενιαίο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Σωρεία αντιδράσεων για το ενιαίο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

0

ΟΕΒΕΞ, ΠΑΜΕ, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιώτες, αντιδρούν…Την έντονη αγανάκτηση των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Ξάνθης έχει προκαλέσει το θέμα του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων.

Ένα θέμα που η ΟΕΒΕ Ξάνθης έχει θίξει τον τελευταίο καιρό ενώ απέστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας στον ίδιο τον Υπουργό.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων βρίσκεται πάνω από τρεις δεκαετίες στο επίκεντρο μιας ισχυρής διαπάλης συμφερόντων στην οποίαν εμπλέκονται κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις , οι μεγάλες επιχειρήσεις , οι εργαζόμενοι, το κράτος, οι καταναλωτές κ.α.

Το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στην προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να επιβάλλουν «ελεύθερο ωράριο» και των ΜΜΕ να επιτύχουν ένα λειτουργικό ωράριο, ώστε ο ανταγωνισμός να διεξάγεται στην αγορά με ίσους όρους, όσον αφορά το χρόνο λειτουργίας.

Η μάχη για το ωράριο είναι κατά πρώτο λόγο, μάχη συμφερόντων του μικρού και του μεγάλου κεφαλαίου – ντόπιου και ξένου και ελάχιστη σχέση έχει με την προστασία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής και καταναλωτών, την οποία τόσο συχνά και υποκριτικά επικαλούνται οι υποστηρικτές της απελευθέρωσης.

Η μάχη αυτή αποκτά ευρέα κοινωνική διάσταση, αφού άπτεται των συμφερόντων μεγάλης μερίδας της κοινωνίας , όπως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις , οι εργαζόμενοι σ’ αυτές και όχι μόνον , οι αγρότες , οι συνταξιούχοι κλπ, είτε ως καταναλωτών, είτε ως ξεχωριστών κοινωνικών ομάδων.

Το ωράριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως ανταγωνιστικό μέσο στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων ιδίως των πολυεθνικών, καθόσον είναι πολύ δύσκολο αν μη αδύνατον , για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν ένα ωράριο – χωρίς όριο , πλήρως ελεύθερο, ένα ωράριο εξουθενωτικό και απάνθρωπο , διαρκείας 12 ωρών ημερησίως. Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι κοινωνικοί (οικογενειακοί , κοινωνικές υποχρεώσεις, ατομικές ανάγκες, κ.ά. , βιολογικοί (φυσική αντοχή), οικονομικοί (έξοδα λειτουργίας), ψυχολογικοί (κόπωση, άγχος κ.ά.

Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις , οι οποίες λειτουργούν με υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, βάρδιες κλπ. Κάτω όμως από αυτές τις συνθήκες ο ανταγωνισμός στρεβλώνεται , με εξωοικονομικά και εξωγενή στοιχεία, που δε σχετίζονται με το «γνήσιο ανταγωνισμό» , που τόσο επιτακτικά και υποκριτικά επικαλούνται, όσοι προωθούν την απελευθέρωση.

Γι’ αυτό καλούμε όλα τα Σωματεία μας, τα μέλη αυτών και γενικά όλους τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, αλλά και εργαζομένους σ’ αυτά, να αντισταθούμε και να δώσουμε μάχη, προκειμένου να μην περάσουν οι θέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για «δήθεν ελεύθερο ωραρίο» και για να σώσουμε την παραδοσιακή οικογενειακή εικόνα της αγοράς μας με τα μαγαζιά μας, τα εργαστήρια μας, τις βιοτεχνίες μας, τα εμπορικά μας, τις βιτρίνες μας, τις εκθέσεις μας, που είναι η ζωή και ο πολιτισμός.

Την έντονη αντίδρασή του σχετικά με την εφαρμογή του ενιαίου ωραρίου εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιωτικών υπαλλήλων- Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, όπου αναφέρει:

Το ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Ξάνθης καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία επιχειρεί με νόμο να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και των εμπορικών επιχειρήσεων (9:00 πμ..9:00 μ.μ) για όλη την Ελλάδα, για όλες τις ημέρες.

Έχει σαν οδηγό τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεωv του ΠΑΣΟΚ και της NΔ τις

κατευθύνσεις τις ΕΕ για εργάσιμη εβδομάδα 7 ημερών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης και ευέλικτης αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στόχο έχει:

Την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Την πλήρη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου (όπως στην Ολλανδία) για όλους τους εργαζόμενους, που αυτό θα σημαίνει απολύσεις, κατάργηση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Να οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους αυτoαπασχoλoύμενoυς τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, φτώχεια, αύξηση της ανεργίας.

Την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνδυασμό και με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει.

Να ενσωματωθεί ο εργαζόμενος στη λογική της απασχολησιμότητας για το χτύπημα της ανεργίας.

Το ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Ν.Ξάνθης καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τα SUPER MARΚETS, τις υπηρεσίες, τους αυτoαπασχoλoύμενoυς τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσoυμε να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και να απαιτήσουμε:

Κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

7ωρo – 35ωρo-5νθήμερo.

1200ευρώ βασικό μισθό-960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

Καλούμε όλoυς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα σε συντονισμό και συμμαχία~ σε κοινό μέτωπο ενάντια στην πολιτική που θεριεύει τα μονοπώλια και οδηγεί στη φτώχεια, τις απoλύσεις, την ανεργία και αφαίρεση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε αντίσταση και αγώνα για να αποκρούσουν και τούτη τη φορά τα αντεργατικά σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης και τους καλούν να συσπειρωθούν στο Ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας.

Τέλος, σε επιστολή του με τίτλο «ΟΙ ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΒΕΙΟΙ» ο Οικονομολόγος κ. Γεώργιος Κομνηνός τονίζει ότι το ωράριο εργασίας των καταστημάτων έρχεται και επανέρχεται χρόνια τώρα από διάφορες Κυβερνήσεις και Υπουργούς. Πότε λοιπόν έρχεται κοντό και κουτσουρεμένο, πότε έρχεται μακρύ και δύσκολο.

Μάλιστα όπως αναφέρει, «…και οι εργαζόμενοι, έμποροι, επαγγελματίες, οι ιδιωτικοί εμποροϋπάλληλοι έχουν και αυτοί ψυχή, θέλουν και αυτοί να χαρούν την οικογένειά τους, τα παιδιά τους, να δουν τους φίλους τους, να πάνε και αυτοί στο καφενείο όπως κάθε έλληνας.

Κόντρα λοιπόν στην στενόμυαλη πρόταση της Κυβέρνησης για έξι μέρες και 70 ώρες δουλειά τη βδομάδα, εγώ θα πρότεινα με πολύ σεβασμό τόσο στον καταναλωτή όσο και στους ανθρώπους που τυχαίνει να υπηρετούν τον ιδιωτικό τομέα (και λέω τυχαίνει διότι αν είχαν την ευκαιρία όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου θα ήθελαν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι), ένα πιο λογικό και ταυτόχρονα επαναστατικό ωράριο για τη λειτουργία της αγοράς.

Έτσι λοιπόν για να ταράξω τα νερά μήπως και κάποιοι καταλάβουν ότι στην Ελλάδα μας δεν υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, οι άνθρωποι του Θεού και οι άνθρωποι που κατούρησαν στο πηγάδι, προτείνω πέντε μέρες εργασίας της αγοράς. Σαββατοκύριακο ελεύθερο. Τρία απογεύματα ανοιχτά. Ωράριο ενδεικτικό, Δευτέρα και Τετάρτη 9 π.μ. μέχρι τις 3 ή 3:30 μ.μ. ,Τρίτη-Πέμπτη -Παρασκευή 9 π.μ. μέχρι 2:30μ.μ. και 5:30 μέχρι 8:30 μ.μ. Σύνολο ωρών την βδομάδα 37,5 ώρες. Έτσι, για λόγους ισότητας, πώς λέμε σοσιαλισμού! Και μη μου πείτε ότι δεν θα εξυπηρετηθεί ο όποιος καταναλωτής, και προς άρση κάθε παρεξήγησης ο προτείνων δηλώνει Μητσοτακικός, και δεν τυχαίνει αλλά εκ πεποιθήσεως (κακώς φιλοσοφικά μέχρι κάποιου βαθμού) είναι εργασιομανής και εργάζεται από 10-15 ώρες τη μέρα επί 6 και 7 μέρες όταν χρειάζεται τη βδομάδα.

Καλώ λοιπόν όλους τους εμπόρους, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να μη γίνουν πειραματόζωα ενός αποδεδειγμένα αποτυχημένου πειράματος.

Είναι ώρα το Ε.Β.Ε., η ομοσπονδία και οι κεντρικές οργανώσεις, η Κ.Ε.Ε, η ΓΕΣΕΒΕ κλπ να δείξουν στην Κυβέρνηση ότι και οι άλλοι Έλληνες, αυτοί που κατούρησαν στο πηγάδι είναι άνθρωποι του Θεού.

Είναι ώρα η Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, που την παρασύρουν να μη συζητάνε επί χρόνια τώρα για τους συνταξιούχους, τους συμβασιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους. Να δει η Κυβέρνηση πώς θα δώσει στον Ελληνικό λαό κατεύθυνση ανάπτυξης, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να στηθούν νέες επιχειρήσεις, νέα εργοστάσια (ασφαλώς όχι φασονάδικα), νέες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Να δει πως θα απασχοληθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες των πτυχιούχων νέων που σε λίγο θα κατακλύσουν την αγορά!!!»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβιώνει το έθιμο της μπάμπως στα Μάγγανα το Σάββατο 8 Ιανουαρίου

Πολύ πριν η επιστήμη αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του DNA…πολύ πριν το φύλο του παιδιού που…