Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Νομική κάλυψη ζητά η ΚΕΔΚΕ στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων

Νομική κάλυψη ζητά η ΚΕΔΚΕ στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων

0

Δήμαρχος Βιστονίδας: «Οι Δήμοι θα κλείσουν…». Ένα έργο δίχως τέλος…μοιάζει πλέον αυτό με τους χιλιάδες συμβασιούχους της χώρας που αναζητούν μονιμοποίηση την ίδια στιγμή που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και η θέση των αρμόδιων Υπουργείων να παραμένει άκαμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας κ.κ Παυλόπουλο και Αλογοσκούφη, με την λήξη της οποίας δεν αποκομίσθηκε κάτι νέο, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η Κυβέρνηση αρνείται άλλη μια φορά να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Μετά την παραπάνω συνάντηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να ζητήσει νομική συνδρομή έτσι ώστε να σταματήσει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που προέρχονται από μεταφερόμενες και νέες αρμοδιότητες, αν δεν καλυφθεί το σχετικό κόστος των μισθολογικών δαπανών σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος, αφού είναι πλέον δεδομένο πως οι ΟΤΑ της χώρας αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος που συνεπάγεται αυτή η μονιμοποίηση.

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου του Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση του στο θέμα των οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα γίνει αξιολόγηση των γραπτών δηλώσεων που θα έχουν γίνει στην Βουλή από τους αρμόδιους υπουργούς στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις σημερινές δεσμεύσεις τους οι οποίες αφορούν στην απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων προηγουμένων ετών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το 2005, τη διακριτή εγγραφή στον προϋπολογισμό των πόρων που θα αποδώσουν τα Υπουργεία για το πρόγραμμα «Θησέας» όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος και τη συγκεκριμένη δέσμευση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Τέλος, η ΚΕΔΚΕ θα αξιολογήσει και την κυβερνητική απάντηση σε πρόταση που αναμένεται να καταθέσει η Ένωση και η οποία θα αφορά το θέμα των συμβασιούχων καθώς και άλλες οριζόντιες δράσεις για το 2005.

Στον Δήμο Βιστονίδας…

Στον Δήμο Βιστονίδας απασχολούνται σαράντα δύο συμβασιούχοι οι οποίοι αιτούνται την μονιμοποίησή τους.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βιστονίδας, μιας και πόροι εξακολουθούν να παραμένουν το μεγάλο εμπόδιο για την μονιμοποίησή τους.

Δυστυχώς όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσολακίδης, αν δεν δοθούν τα απαραίτητα χρήματα, τότε το πρόβλημα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

«Το θέμα αυτό το έχουμε αναδείξει πολλές φορές, αλλά ακόμη τίποτε».

Όπως είπε, μεγαλύτερος φόβος όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πως αν δεν καταβληθούν ακόμη και τώρα τα χρήματα που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση και δεν αναλάβει το κόστος, οι Δήμοι θα κλείσουν από μόνοι τους.

Αν και ο Δήμος Βιστονίδας ακολούθησε μια «περιοριστική» πολιτική στο θέμα των προσλήψεων, η κάλυψή τους εξακολουθεί να απασχολεί.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για τις προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, τόνισε πως αυτό ήταν διάρκειας τεσσάρων ετών και έτσι έγινε και από μέρους των Δήμων ο αντίστοιχος προγραμματισμός.

«Με το που μετατρέπονται όμως και αυτοί οι συμβάσεις σε αορίστου διάρκειας, θα πρέπει να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι. Πολλοί Δήμοι και πολλοί εργαζόμενοι θα βγουν στον δρόμο γιατί δεν θα πληρώνονται».

Μάλιστα όπως ο ίδιος ενημερώθηκε, υπολογίζεται ότι από την ΣΑΤΑ που είναι ο πόρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το «κομμάτι» των έργων, θα γίνονται οι πληρωμές των εργαζομένων.

Από αυτά τα χρήματα όπως είπε, αν γίνει καλή και σωστή διαχείριση, τότε οι ΟΤΑ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ζήτημα των συμβασιούχων.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι όποιες ενέργειες, θα πρέπει να είναι άμεσες…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ»

Του Φίλιππου Ζάχαρη Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος εθελ…