Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Απορροφάται στο σύνολό του το βαμβάκι στο νομό μας

Απορροφάται στο σύνολό του το βαμβάκι στο νομό μας

0

Αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ: «Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στη νομιμοποίηση των επιπλέον 65.000 στρεμμάτων καλλιέργειας βαμβακιού…που ωφέλησαν τους ημέτερους…». Στους δρόμους κατεβαίνουν οι βαμβακοπαραγωγοί, σε αρκετά μέρη της χώρας, καθώς λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, η προθεσμία απορρόφησης από τα εκκοκκιστήρια του βαμβακιού και κάποιοι δεν μπορούν να παραδώσουν όλη την παραχθείσα ποσότητά τους.

Παρότι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων συμφώνησαν – κατά τη συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραδοθεί ποσότητα βαμβακιού 1.116.000 τόνοι από 1.103.000 τόνους που είχε προτείνει αρχικά το υπουργείο, οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν να παραδώσουν επιπλέον 14.000 τόνους, καθώς η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για το βαμβάκι, ώστε να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του αποθέματος.

«Η ποσότητα των 1.116.000 τόνων αντιστοιχεί με επιδότηση 31 δραχμές και με την αύξηση που ζητούν θα μειωθεί η επιδότηση κατά 10 δραχμές και κατά συνέπεια θα μειωθεί το εισόδημα των παραγωγών», τονίζει ο κ. Τσέκης Δ/ντης της ΕΑΣ Ξάνθης, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο νομό μας, αφού έχουν καλλιεργηθεί 42.000 στρέμματα, η ποσότητα που έχει παραχθεί είναι 12.500.000 και απορροφάται σχεδόν στο σύνολό της με την εμπορική τιμή των 236 δραχμών και την επιστροφή της επιδότησης των 31δραχμών.

Την άποψή του επί του θέματος καταθέτει ο αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γλερίδης, ο οποίος ανάγει το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών σε μείζον και επακόλουθο της μη σωστής διαχείρισης από πλευράς της κυβέρνησης : «Στα πλαίσια κανονισμού του 2001 που υπέγραψε ο τότε υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης υπάρχει μία συγκεκριμένη κατάσταση που αφορά το βαμβάκι . Υπάρχει μια πίτα την οποία κάθε κυβέρνηση πρέπει να μοιράζει. Είναι θέμα σωστής διαχείρισης για να δοθούν στη χώρα όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση βάζει φραγμό και περιορισμό στα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν και πλαφόν στα κιλά εμείς σαν παραγωγοί απαιτούμε να πληρωθούμε με όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να παραλάβει στα πλαίσια του κανονισμού της Ε.Ε. όλη την παραγωγή και όχι συγκεκριμένα κιλά. Στα 1.116.000 κιλά θα γίνει εισροή στη χώρα μας, το ποσό των 808 εκ. ευρώ με βάση τον κανονισμό. Όσο περισσότερα κιλά δηλωθούν, ότι έχουν παραχθεί στη χώρα τόσο μειώνεται η επιδότηση».

Ο κ. Γλερίδης επικεντρώνει την ουσία του προβλήματος στην νομιμοποίηση επιπλέον 65.000 στρεμμάτων καλλιέργειας βαμβακιού – στα αρχικά 3.635.000 στρέμματα – που έχουν σαν παραγωγή επιπλέον 27 εκατ. κιλά: «Είναι σίγουρο ότι κάποιοι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να παραδώσουν όλη την παραχθείσα ποσότητα και μπορεί αυτό να επιφέρει επιπτώσεις από την Ε.Ε. Στο νομό της Ξάνθης δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού απορροφάται όλη η ποσότητα αλλά στον νομό Ροδόπης υπάρχουν προβλήματα.

Ο κ. Γλερίδης επέρριψε διαχειριστικές ευθύνες στο υπουργείο και «τερτίπια»..:προς όφελος των ημετέρων…: «Δυστυχώς θα έχουμε χαμηλότερη τιμή από την τιμή των 236 δραχμών. Πρέπει να διαχειρίζονται σωστά και υπεύθυνα αυτά τα θέματα, όσοι ηγούνται, ώστε και να μη θεωρηθούμε αναξιόπιστοι προς την ΕΕ και να μην υποχρεωθούμε αντί να πάρουμε την επιδότηση των 30 δραχμών…να δώσουμε χρήματα πίσω…»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έργα εξωραϊσμού στον Οικισμό Δημαρίου

Ο οικισμός είναι Παραδοσιακός. Ποια έργα θα γίνουν Εγκρίθηκε και εντάχθηκε έργο που προτάθ…