Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Ευχές του Μητροπολίτη προς τους Μαθητές

Ευχές του Μητροπολίτη προς τους Μαθητές

0

Για τη νέα σχολική χρονιά

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, στέλνει το μήνυμά του σε όλους τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τους εύχεται δύναμη και με την βοήθεια του Θεού, μια καρποφόρο σχολική χρονιά αναφέρει:

Αγαπητά μου παιδιά,

Με την ευλογία του Θεού και τις ευχές τις Εκκλησίας μας, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, ένας αγώνας μακρύς, δύσκολος και αδιάκοπος για την κατάκτηση της γνώσης και την άσκηση της αρετής. Ακούμε σήμερα στην ακολουθία του Αγιασμού τον Απόστολο Παύλο να λέει «τις σοφός και επιστήμων δειξάτω εκ της καλής αναστροφής τα έργα αυτού».

Στην εποχή μας χρειάζονται βέβαια οι γνώσεις, αλλά περισσότερο μας χρειάζονται τα ιδανικά της ζωής. Δεν μας λείπουν τα προγράμματα, μας λείπουν τα οράματα. Δεν απουσιάζει ο πολιτισμός, αλλά ο διάλογος και η αγάπη.

Ο Χριστός, ο μέγας διδάσκαλος και παιδαγωγός, φίλος και αδελφός των νέων, μας δίδαξε με τη ζωή και την ανάσταση του, ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς αγώνες, χωρίς θυσίες, δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη χωρίς να νοηματοδοτείται από την αλήθεια και την αγάπη. Σ’ αυτόν τον αγώνα σας καλώ, για την γνώση και την αρετή.

Σήμερα πρώτη μέρα του δικού μας σχολικού έτους ας στρέψουμε την σκέψη μας και ας απευθύνουμε προς τον Θεό την προσευχή μας για τους μαθητές του σχολείου στο Βαλσάν της Ρωσίας που έφυγαν πρόωρα για την αιωνιότητα και για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, να μη ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα σε κανένα σημείο του κόσμου και να διδαχθούν οι άνθρωποι τον σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο, ιδιαίτερα δε των παιδιών.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου υγεία, δύναμη και τη βοήθεια του Θεού για μια καρποφόρο σχολική χρονιά. Ευχές πολλές απευθύνω στους γονείς σας, που φιλότιμα μοχθούν για να σας σπουδάσουν, και στους ικανούς και άξιους καθηγητές σας, οι οποίοι αναλώνονται καθημερινά προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους. Όλοι σήμερα σας καμαρώνουμε και προσευχόμαστε με θέρμη στο Θεό να σας ευλογεί και να σας ενδυναμώνει.

Μήνυμα του σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα προς τη μαθητιώσα νεολαία

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, στέλνει το μήνυμά του σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τους εύχεται δύναμη και με την βοήθεια του Θεού, μια καρποφόρο σχολική χρονιά. Αναφέρει:

Αγαπητά μου Παιδιά,

Με την ευκαιρία του νέου σχολικού έτους απευθύνομαι σε σας και στους δασκάλους σας, να ευχηθώ καλό ξεκίνημα, καλή δύναμη και πρόοδο στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης.

Για μας τους Ορθόδοξους χριστιανούς κάθε μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια αρχίζει με την επίκληση της χάριτος του Θεού, αφού χωρίς Εκείνον δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε.

Η εκπαίδευση έχει ένα διπλό σκοπό, να εφοδιάσει τους νέους με γνώσεις απαραίτητες για τη ζωή, αλλά και να δώσει αγωγή στα πλαίσια της ελληνοχριστιανικής παράδοσής μας. Η γνώση θα πρέπει να ξεκινάει από τη γνώση του Θεού και του θελήματός του.

Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που σέβονται τον Θεό, τον άνθρωπο, τις διαχρονικές αξίες της ζωής. Μείνετε κοντά στην Εκκλησία και μην ακούτε συνθήματα που αποπροσανατολίζουν και οδηγούν σε αδιέξοδα.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε σας και στους δασκάλους σας Καλή και Ευλογημένη Χρονιά.

Με πατρικές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΗΣ Ξάνθης και Περιθεωρίου

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έργα εξωραϊσμού στον Οικισμό Δημαρίου

Ο οικισμός είναι Παραδοσιακός. Ποια έργα θα γίνουν Εγκρίθηκε και εντάχθηκε έργο που προτάθ…