Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

0

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ενώ όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν στις 29 Μαρτίου


Συγκρεκριμένα, η δίκη στο αυτόφωρο αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων, ενώ το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας αυτοδικαίως την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων, ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημίου στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ λίγο πριν τις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου και προχώρησαν σε αθρόες προσαγωγές με βίαιο τρόπο. Στην συνέχεια, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μετά την εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ) και απείθεια, όπου οι 48 από τους 49 αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν, με την αυτόφωρη διαδικασία, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, ενώ υπήρξαν σειρά από ανακοινώσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες. Ενδεικτικά, ο Σύλλογος Διδασκόντων Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού του πανεπιστημίου Μακεδονίας ζήτησε «την άμεση απελευθέρωση τους, την παύση των διώξεων και υπογραμμίζουμε ότι η βία και η καταστολή δεν μπορούν να επισκιάσουν τις μαζικές σε συμμετοχή και μεγάλης διάρκειας φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον οποίο απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω πληθώρας αποφάσεων Συλλόγων μελών ΔΕΠ, της ΠΟΣΔΕΠ και των ομοσπονδιών των υπολοίπων εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίες ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ομόφωνες».

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) ανέφερει με τη σειρά του πως «η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να ενοχοποιήσει το φοιτητικό κίνημα για εγκληματικές ενέργειες και να επιβάλει ‘σιωπητήριο’ στις φοιτητικές διεκδικήσεις».

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης σημείωσε πως «δεν προκλήθηκαν επεισόδια, δεν υπήρξε αντίσταση, έγιναν όμως 49 προσαγωγές φοιτητών/τριών με ανεπίτρεπτα δυσανάλογη σκληρότητα μεταχείρισης, τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την ποινική δικονομία», συμπληρώνοντας πως «η νέα πρυτανική αρχή σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα απάντησε ότι θα εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των κτιρίων και της περιουσίας του ΑΠΘ. Όμως ο δρόμος για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να περνάει από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Διερωτόμαστε με αγωνία, αν η μόνη απάντηση για τις διεκδικήσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η καταστολή, η τρομοκράτηση και η παντελής έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας με τους φοιτητές/τριές μας, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις διεκδικήσεις και τις διαμαρτυρίες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Οι 49 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις μετά τη νέα χθεσινή επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στο ΑΠΘ, είναι απαράδεκτες, τονίζει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ (ΚΟΚΜ), σε ανακοίνωσή της.

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στην Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ με πρόσχημα τις δράσεις του Φοιτητικού Συλλόγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

ΠΗΓΗ: https://thepressproject.gr/prosorina-eleftheroi-oi-49-syllifthentes-tou-apth/

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…