Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

0

Σχόλια
Άφησα σκόπιμα να περάσουν λίγες ημέρες από το Κυριακάτικο πανηγύρι της παρέλασης του Καρναβαλιού. Έτσι, με περισσότερη ψυχραιμία ν’ αποδώσω τις εντυπώσεις που υπήρξαν.
Κατ’ αρχάς η παρέλαση. Αναμφισβήτητα υπήρξαν χασμωδίες, κενά, και αυτό αποτέλεσε ένα θέμα που σχολιάστηκε αρνητικά. Σημαίνει δε ότι δεν υπήρχε σωστός συντονισμός. Παράλληλα, υπήρχε και η στάση των καρναβαλιστών επί ώρα κι αυτό σχολιάστηκε αρνητικά.
Το ότι οι δάδες και τα καπνογόνα ήταν απαράδεκτα, αυτό το ξεπερνάω διότι κανείς δεν το δέχτηκε θετικά.
Η μουσική. Υπήρξαν μουσικά κομμάτια που δεν θα έπρεπε ν’ ακουστούν. Το καρναβάλι θέλει κίνηση, θέλει ρυθμό, θέλει ζωντανή μουσική. Εύκολο να διορθωθεί.
Γ.Δ.


Τι 50.000, τι 250.000…
Προσωπικά το περίμενα. Όπως κάθε χρόνο εξάλλου μετά τη λήξη της παρέλασης και του Τζάρου.
Τι περίμενα; Τον αριθμό που θα μας ξεφούρνιζαν κάποιοι. Ποιον αριθμό; Μα αυτόν που θα μας επισκέπτονταν το Σαββατοκύριακο.
Το ίδιο επαναλήφθηκε και φέτος. Η Τροχαία εκτιμά πάνω από 50.000 την ημέρα της παρέλασης. Δηλαδή στην κορύφωση.
Προσωπικά δίνω άλλες 10.000, άντε 20.000 ακόμη και το φτάνω στις 70.000 επισκέπτες. Μένω όμως άφωνος με τις 200.000 έως 250.000 επισκέπτες που δήλωσε ο Μιχάλης Τσέπελης, αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Δηλαδή, την Ξάνθη επισκέφθηκαν άνθρωποι, άτομα συνολικά, δύο φορές όσος είναι ο πληθυσμός του νομού μας! Αυτοί λοιπόν συν οι ντόπιοι έφτιαξαν ένα τεράστιο, ασύλληπτο, μοναδικό σύνολο.
Μάλλον κάποιοι θα πρέπει να προσγειωθούν.
Γ.Δ.


Έσπασε το κοντέρ
Εκείνος όμως που έσπασε τα κοντέρ, ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραίτης και ιδού γιατί. Δήλωσε και με σοβαρότητα μάλιστα ότι οι επισκέπτες του Καρναβαλιού έφθασαν τις 400.000 άτομα. Ναι σωστά διαβάσατε.
Δηλαδή, οι υπόλοιποι τέσσερις νομοί της περιφέρειας, ήρθαν στο Καρναβάλι της πόλης μας.
Στη δήλωση Μωραΐτη που ξεπερνάει κάθε λογική, η μοναδική ερμηνεία δικαιολόγησης ήταν η προσπάθειά του να ικανοποιήσει την οργανωτική του Καρναβαλιού και να υπερθεματίσει σπάζοντας κάθε λογική.
Γ.Δ.


Τρελό Καρναβάλι
Προσεγγίζοντας με ηρεμία το Καρναβάλι της Ξάνθης οδηγούμαστε σ’ ένα απολύτως σωστό και αποδεκτό σημείο. Το Καρναβάλι είναι για τους νέους. Αυτοί συμμετέχουν και είναι αριθμητικά οι περισσότεροι, αυτοί δίνουν τη ζωντάνια, τον δυναμισμό, το κέφι και την τρελίτσα τους.
Μαθητές και φοιτητές, νέοι γενικώς είναι όλοι αυτοί που το κάνουν διαφορετικό, συμμετοχικό για να ζήσει κανείς ενίοτε και στα άκρα.
Εδώ σ’ αυτά τα σημεία ξεχωρίζει, εδώ είναι η διαφορετικότητά του, το γλέντι, η υπερβολή.
Όποιος όντως θέλει να ζήσει και να γνωρίσει από «μέσα» το πραγματικό Καρναβάλι έρχεται στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Εξέλιξη στις δικαστικές περιπέτειες αυτοδιοικητικού 
Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την περίπτωση αυτοδιοικητικού της Ξάνθης, ο οποίος καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης (σε πρώτο βαθμό) σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών (συνολική ποινή) για πρόσκληση σωματικής βλάβης και εξύβριση. Πρόκειται για ιδιωτική του υπόθεση που συνδέεται με διαμάχη στην οποία κατηγορείται για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού.
Η αγωγή αποζημίωσης άλλωστε, έχει ήδη τελεσιδικήσει (για πόσο άνω του 1 εκ. ευρώ) και ο εν λόγω αιρετός καλείται (και με μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης) να την καταβάλλει.
Παράλληλα, το Συμβούλιο των Εφετών θα κρίνει οσονούπω αν θα πάει στο ακροατήριο και η υπόθεση της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.
Να πούμε πάντως ότι, τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε δεν επισείουν κυρώσεις αργίας ή έκπτωσης από το αυτοδιοικητικό αξίωμα, κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση της κατηγορίας για την κακουργηματική υπεξαίρεση, αλλά αυτή η εξέλιξη σε κάθε περίπτωση αργεί.
Ε.Δ.


Εν κατακλείδι
Για όλα λοιπόν, τα μικρά και μεγάλα λάθη ή παραλείψεις, τη σωστή επιλογή ανθρώπων για την παρουσίαση της παρέλασης με τους κατάλληλους ανθρώπους ως συνεργάτες, για την επιλογή της «βασίλισσας» την σωστή επιλογή της μουσικής και πολλά ακόμη, που δεν έγιναν σωστά, υπάρχει πλέον μια λύση. Η ύπαρξη ενός Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Ενός ανθρώπου που θα οργανώνει εγκαίρως και θα συντονίζει όλες τις εκδηλώσεις Πολιτιστικού και Τουριστικού περιεχομένου του δήμου. Ο οποίος και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ δήμου και εκδηλώσεων.
Αν θέλει πραγματικά να οργανώνει σωστά και με επιτυχία και χωρίς άγχος τις εκδηλώσεις του ο δήμος, τότε μια επιλογή υπάρχει αυτή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Γ.Δ.


Πρόληψη και Προστασία
Προέχει η προστασία και ακολουθούν όλα τα άλλα. Η αναφορά μου αυτή προέρχεται μετά τη συζήτηση με υπεύθυνο και αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό. Ο οποίος ενημέρωσε ότι η ενέργεια κοπής κάποιων δέντρων στα στρατόπεδα πανελλαδικά κρίθηκε απαραίτητη για λόγους προστασίας των στρατοπέδων αλλά ειδικότερα για εμάς εδώ για έναν ακόμη λόγο διότι το στρατόπεδο Αποστολίδη βρίσκεται στον ιστό της πόλης.
Και κάτι ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό. Σε πολλές περιοχές κοπής των πεύκων, θα φυτευθούν πλατύφυλλα δέντρα τα οποία ως γνωστόν δεν καίγονται εύκολα.
Η διοίκηση του Δ΄Σώματος εξάλλου έδρασε βάση εντολών για την προστασία των στρατοπέδων από πυρκαγιά, κάτι που συνέβη πρόσφατα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Λόγοι πρόληψης και προστασίας λοιπόν των στρατοπέδων και των γύρω οικισμών όλη η πρωτοβουλία κοπής δέντρων.
Αναφορικά δε με την έννοια «περιμετρικά», εννοείται εντός του Στρατοπέδου, όχι εκτός.
Γ.Δ.


Λιγότερος κόσμος, το ταμείο θετικό
Το Καρναβάλι μας τελείωσε. Το ταμείο για τους επιχειρηματίες έγινε ήδη. Μέτρησαν τα κέρδη τους και είπαν την αλήθεια. Εφέτος είχε λιγότερο κόσμο. Τα έσοδα, ήταν καλά, υπολείπονται λίγο αλλά γενικώς υπήρξε θετικό πρόσημο ικανοποιητικό.
Από την πλευρά του δήμου τώρα ήταν εμφανής η αδυναμία διαχείρισης του  λίγου χρονικού διαστήματος για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Απουσίαζε επίσης και φέτος η παντελής παρουσία διαφημιστικού προγράμματος εντός-εκτός νομού. Αυτή η αδυναμία αξιοποίησης αυτού του εργαλείου, αφήνει ερωτηματικά για την αποφυγή της.
Γίνεται εκδήλωση χωρίς την προβολή της;
Γ.Δ.


Το απογευματινό χειρουργείο
Πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο νοσοκομείο Ξάνθης. Όπως είδαμε οργανώθηκε σε πολύ λίγο χρόνο δεδομένων των συνθηκών και είναι ένα θέμα που προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Εδώ μας λένε ότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για τα πρωινά, πως βρέθηκαν σε χρόνο dt και για απογευματινό; Και γιατί έπρεπε να στηθούν όλοι γιατροί, νοσηλευτές μπροστά στον ασθενή; Είναι τουλάχιστον  άκομψο να βγάζουν φωτογραφίες μέσα από το χειρουργείο με τον ασθενή.
Βεβαίως η ανάρτηση έγινε από τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και ίσως αυτό να είναι θετικό για την Διοικήτρια (επίκεινται μάλιστα και οι προσλήψεις των νέων Διοικητών στα νοσοκομεία), ωστόσο το γεγονός ότι έγινε απογευματινό χειρουργείο δεν σημαίνει ότι λύθηκαν αυτομάτως τα προβλήματα στο νοσοκομείο μας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε και όχι σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις.!
Μ.Ξ.


Ο αγώνας της δικαίωσης
Είναι ανείπωτος ο πόνος των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Όλοι μας υποκλινόμαστε στο δράμα που ζουν και στην αγωνία τους να βρουν δικαίωση. Όλοι είμαστε μαζί τους στον αγώνα τους να πέσει άπλετο φως και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν στην τραγωδία αυτή, και στην μετέπειτα διαχείρισή της. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τα έργα υποδομής ώστε να μην επαναληφθεί. Να υπάρχει απόλυτη κάθαρση γιατί μόνο έτσι θα νιώσουν δικαίωση. Δεν θα φύγει ποτέ ο πόνος της απώλειας αλλά τουλάχιστον θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Σεβόμαστε απόλυτα το αγώνα των συγγενών των θυμάτων αλλά είμαστε αντίθετοι στην εργαλειοποίησή του και στην πολιτική του εκμετάλλευση. Προτού ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη στην χώρα μας μεταφέρουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας  την παρέμβαση του για την πλήρη διαλεύκανση, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική δικαιοσύνη και εκθέτοντας την χώρα μας.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…