Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Προσοχή: Εκτεταμένες απόπειρες απάτης με το πρόσχημα τροχαίου σήμερα στην Ξάνθη

Προσοχή: Εκτεταμένες απόπειρες απάτης με το πρόσχημα τροχαίου σήμερα στην Ξάνθη

0

Σειρά καταγγελιών έχει δεχθεί η αστυνομία από πολίτες που έλαβαν τηλεφωνήματα

Οδηγίες αποφυγής από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ

 

Την προσοχή των συμπολιτών, κυρίως των ηλικιωμένων, εφιστά η αστυνομία στην Ξάνθη, μετά τη σειρά καταγγελιών που έχει δεχθεί από συμπολίτες για απόπειρες τηλεφωνικής απάτης, με το γνωστό πρόσχημα της εμπλοκής συγγενικού προσώπου σε τροχαίο.

Το πλαίσιο είναι γνωστό: Άγνωστοι τηλεφωνούν παριστάνοντας το συγγενικό πρόσωπο που έχει εμπλακεί σε τροχαίο και είτε έχει προκαλέσει θάνατο είτε σοβαρό τραυματισμό και γι’ αυτό ζητά χρήματα προκειμένου να «καλύψει» τη ζημιά. Μέλος του κυκλώματος παραλαμβάνει από συμφωνημένο σημείο τα χρήματα ή τιμαλφή και η σπείρα…βάζει πλώρη για νέα «επιχείρηση».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, με αφορμή άλλο περιστατικό εξαπάτησης γυναίκας στην Ξάνθη, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ επεσήμανε τα παρακάτω:

Ως προς την μεθοδολογία τους, οι δράστες, καλούν τηλεφωνικά τους ηλικιωμένους προσποιούμενοι τους αστυνομικούς ή τους ιατρούς νοσοκομείων και με πρόσχημα ότι προτίθενται να υποθάλψουν συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης απαιτούν χρηματικά ποσά και τιμαλφή για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Στο τηλέφωνο μπορεί να παρεμβαίνουν και άλλοι συνεργοί τους, οι οποίοι παριστάνουν τα εν λόγω συγγενικά πρόσωπα, με στόχο να γίνουν περισσότεροι πειστικοί.

Ακολούθως, αφού καταφέρουν να πείσουν τους παθόντες, είτε τους υποδεικνύουν συγκεκριμένο σημείο για να αφήσουν τα χρήματα, είτε μεταβαίνουν στις οικίες τους, προκειμένου να τα παραλάβουν.

Σε παρόμοια περίπτωση στις 21-3-2024 το πρωί, εξαπατήθηκε ηλικιωμένη σε περιοχή της Ξάνθης, όπου άγνωστοι της απέσπασαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 35.000 ευρώ.

Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου, νοσηλεία σε νοσοκομείο κ.λ.π.).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…