Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ολοκληρώθηκε χθες το 2ο East Macedonia & Thrace Forum

Ολοκληρώθηκε χθες το 2ο East Macedonia & Thrace Forum

0

Τζορτζ Τσούνης: Στον Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το 2ο East Macedonia & Thrace Forum στο οποίο παρευρέθηκε πλήθος υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης όπως άλλωστε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Τζέφρι Πάιατ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Σ. Ζαχαράκη: Η οικονομική προοπτική και σταθερότητα, τα κίνητρα και το αίσθημα ασφάλειας, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάσχεση του δημογραφικού ζητήματος

Η κ. Ζαχαράκη στο πλαίσιο συγκρότησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, σημείωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των περιφερειών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τόνισε δε, ότι με εξαίρεση την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και την Αττική, που συγκεντρώνουν τουριστικό ενδιαφέρον, όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες παρουσιάζουν μείωση. Ειδικότερα, είπε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την τελευταία απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 562.201 μόνιμους κατοίκους, αριθμός μειωμένος κατά 7,6% σε σχέση με το 2011. Τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή απώλεια παρουσιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με -11,8% ενώ η Π.Ε. Ξάνθης θεωρητικά βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο, καθώς σημειώνει πτώση μόλις -2,7%.

Η κ. Ζαχαράκη, επανέλαβε ότι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό τον Μάιο, έχει ξεκινήσει μία εκτεταμένη διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες, την εκκλησία, φορείς και κόμματα, καθώς η υλοποίησή του απαιτεί τη μέγιστη συστράτευση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Επίσης, η υπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά και σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου που προΐσταται, επισημαίνοντας την αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που πλέον καλύπτουν όλες τις ανάγκες, την πλήρη κάλυψη των αιτήσεων ΑμεΑ, τη διεύρυνση των ΚΔΑΠ, την επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες και σε αγρότισσες και σε πατέρες, αλλά και την πρόσφατη παρέμβαση με την αύξηση του επιδόματος γέννας για το πρώτο παιδί από 2.000 σε 2.400 ευρώ και έως 1.500 ευρώ.

Τζέφρι Πάιατ: Ο Κάθετος Διάδρομος, το επόμενο οραματικό έργο για την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής

Ο Κάθετος Διάδρομος είναι το επόμενο οραματικό έργο για την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Τζέφρι Πάιατ.

«Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία, ο Κάθετος Διάδρομος θα επιτρέψει στο LNG που εισάγεται μέσω της Ελλάδας να γεμίσει τις τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης στην Ουκρανία, παρέχοντας μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αστάθειας των τιμών στην πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ επισημαίνοντας την κρισιμότητα του πρότζεκτ που θα υποστηρίξει, όπως είπε, και την πρόθεση της Ε.Ε. να αποσυνδεθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.

Όπως ο IGB και ο FSRU της Αλεξανδρούπολης, ο Κάθετος Διάδρομος θα θεωρηθεί μια μέρα ένα έργο, του οποίου ο στόχος της συνδεσιμότητας Νότου-Βορρά είναι τόσο προφανής που η απαιτούμενη επένδυση και πολιτική δέσμευση δεν θα είναι προς συζήτηση, υπογράμμισε ο κ. Πάιατ. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως τόσο ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης και η ομάδα του στην Αθήνα όσο και η δική του ομάδα στην Ουάσιγκτον έχουν εστιάσει στο πώς μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση αυτού του έργου.

Αναφέρθηκε, δε, στην ενεργειακή δυναμική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισημαίνοντας πως με έργα όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη η περιοχή «μετακινείται περαιτέρω στο επίκεντρο των προσπαθειών ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, καθώς η ικανότητα εισαγωγής LNG της χώρας ουσιαστικά διπλασιάστηκε μέσα σε μια νύχτα».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η ελληνική δυναμικότητα εισαγωγής και επαναεριοποίησης LNG παραμένει απολύτως ζωτικής σημασίας για την περιοχή και αποτελεί τη βάση «για το επόμενο οραματικό έργο στην ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, τον Κάθετο Διάδρομο».

Κλείνοντας, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τον κίνδυνο εξάρτησης από μία μόνο χώρα σε ό,τι αφορά την «καθαρή τεχνολογία» επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να μην επαναληφθούν ανάλογα λάθη που έγιναν σε άλλους ενεργειακούς τομείς. «Καθώς εργαζόμαστε μαζί για την ενεργειακή μετάβαση, η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν μια εποχή εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με μια εποχή εξάρτησης από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία “καθαρής τεχνολογίας”. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη της ηλιακής βιομηχανίας στην υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και να εξαρτηθούμε υπερβολικά από μία μόνο χώρα για τον εφοδιασμό», κατέληξε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Σοφία Βούλτεψη από East Macedonia Thrace Forum: «Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ακροδεξιά»

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό συνομίλησαν η Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ανοίγοντας τη συζήτηση, που συντόνισε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Danezis Stories Σωτήρης Δανέζης, τόνισε ότι αν υπάρχει χάος στο μεταναστευτικό επηρεάζεται και η ευημερία μια χώρας και ανέφερε ότι μετά τα γεγονότα του Έβρου, δημιουργήθηκε μια κουλτούρα διακίνησης, αυξήθηκε ο αριθμός των διακινητών, αυξήθηκε η προσφορά, αυξήθηκε και η ζήτηση, ενώ στη συνέχεια μεσολάβησαν πολεμικές συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή, που δημιουργούν νέα μεταναστευτικά ρεύματα. «Οκτώ πραξικοπήματα στην Αφρική μέσα σε τρία χρόνια μαζί με την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία, δημιουργούν εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων, αυτοί μετακινούνται στην αμέσως επόμενη χώρα, εξίσου φτωχή και εκεί συναντούν τον επόμενο εμφύλιο και την επόμενη ξηρασία. Και όλοι μαζί πιέζουν τη λεκάνη της Μεσογείου», εξήγησε η κ. Βούλτεψη. Επομένως, όπως υποστήριξε, υπάρχουν δραματικές αλλαγές στο μεταναστευτικό και μάλιστα προς το χειρότερο.

Η κ. Βούλτεψη είπε ακόμα ότι υπάρχουν 115 εκατομμύρια εν δυνάμει κλιματικοί μετανάστες προς την Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ακροδεξιά, κάτι που έγινε φανερό στην Ιταλία, όταν ο Ματέο Σαλβίνι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, είχε δεσμευτεί να λύσει το πρόβλημα αλλά τελικά μπήκαν στην Ιταλία 145.000 μετανάστες. Ένα ακόμα πρόβλημα για την Ευρώπη, τόνισε η Υφυπουργός, είναι το γεγονός ότι οι μετανάστες από την Αφρική μεταφέρουν τις εμφύλιες συρράξεις τους επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτροπή. Η ένταξη όσον αφορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και την ισότητα των φύλων», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι είναι μια διαρκής προσπάθεια.

Τζορτζ Τσούνης: Στον Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ταξίδι στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Όπως ενημέρωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης ο οποίος παραβρέθηκε στο συνέδριο «city hub events» που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο πιστοποιήθηκε στο περιθώριο του προγράμματος της εκδήλωσης.

«Στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο ”Μπάιντενόπουλο”», ανακοίνωσε στο Φόρουμ East Macedonia & Thrace ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και στεκόμαστε πάντα δίπλα σας».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ΤΕΚΑ, δήλωσε ότι θα πήγαινε στην Ουάσιγκτον «μόνο για διμερή συνάντηση». Και σε ερώτηση αν επηρεάζει το ταξίδι του το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, είπε: «Καθόλου. Εάν δεχθούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε. Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας».

«Βασικός σύμμαχος η Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας συνεχίζουν να βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδό τους και η διμερής συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασική πτυχή αυτής της σχέσης. Επισήμανε ότι ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα ανέπτυξε περαιτέρω τη σχέση αυτή και εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών να συνεχίσουν να προωθούν τους κοινούς τους στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και πέραν, με βάση τις κοινές δημοκρατικές αξίες.

Ο Αμερικανός πρέσβης είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ο βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, κάνοντας μάλιστα λόγο για αναντικατάστατο εταίρο και σύμμαχο που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.

«Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη παίζουν καθοριστικό ρόλο και υπό την αιγίδα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η σημασία του Λιμένα Αλεξανδρούπολης για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο Τζορτζ Τσούνης, υπογραμμίζοντας ότι μέσω της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα διασφαλίζει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας κρίσιμη υλικοτεχνική υποδομή για ολόκληρη τη Συμμαχία.

Είπε μάλιστα ότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Βόρειας Ελλάδας μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο ως σημείο εισόδου για αγαθά που ρέουν από τον νότο προς τον βορρά, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…