Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΗΕ για food waste: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα στα σκουπίδια, κάθε μέρα

ΟΗΕ για food waste: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα στα σκουπίδια, κάθε μέρα

1

Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη πεινούν


Δραματική είναι η προειδοποίηση του ΟΗΕ για το food waste, αφού ένα δισεκατομμύριο γεύματα κάθε μέρα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Το ένα δισεκατομμύριο φτάνουν τα γεύματα που ο κόσμος πετά στα σκουπίδια καθημερινά, την ώρα μάλιστα που εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από την πείνα, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. H έκθεση του Οργανισμού προκύπτει από τον Δείκτη Σπατάλης Τροφίμων και διαπιστώνει επίσης ότι το food waste παγκοσμίως, συμβάλλει σημαντικά στην επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα στα σκουπίδια, τόσο σε φτωχές όσο και σε πλούσιες χώρες του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 730 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα σε όλη τη Γη. Οι αριθμοί δείχνουν ότι περίπου το ένα πέμπτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως σπαταλιέται, μερικές φορές λόγω κακού προγραμματισμού και άλλες λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων ψύξης ή αποθήκευσης. Το παγκόσμιο κόστος του food waste εκτιμάται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, ενώ συνολικά στα σκουπίδια καταλήγουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων.

Τα νοικοκυριά είναι που σπαταλούν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, καθώς περίπου το 60% του ενός δισεκατομμυρίου τόνων τροφίμων που πετιούνται ετησίως. Αρκετή από τη σπατάλη διαπιστώνεται επίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα όσων εμπορεύονται τρόφιμα, όπου διαπιστώνεται το 28% της σπατάλης. Στο λιανικό εμπόριο περίπου το 12% της σπατάλης τροφίμων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Το food waste επιδεινώνει την κλιματική κρίση

Το food waste όμως έχει τρομακτικές συνέπειες και ως προς την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Το ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια κάθε μέρα, όχι μόνο κατασπαταλούν φυσικούς πόρους για να παραχθούν, αλλά συμβάλλουν επίσης σημαντικά στον περιορισμό της βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμάται ότι η σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η εντατική γεωργία εκτοπίζει την άγρια ζωή από διάφορα σημεία του πλανήτη. Πάνω από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας γεωργικής γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που στη συνέχεια σπαταλούνται.

Η Ίνγκερ Άντερσεν, η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον περιέγραψε τη σπατάλη τροφίμων ως «παγκόσμια τραγωδία», μιλώντας στον Guardian, επισημαίνοντας ότι ένα τρίτο κατοίκων του πλανήτη είναι αντιμέτωποι με τη διατροφική ανασφάλεια, αβέβαιοι για το αν θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τροφή. «Εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν σήμερα καθώς τα τρόφιμα σπαταλούνται σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ένα σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα, όμως, αφού οι επιπτώσεις του food waste προκαλούν σημαντικό κόστος στο κλίμα και τη φύση», είπε η ίδια.

Κάθε άνθρωπος πετά στα σκουπίδια 79 κιλά τροφίμων ετησίως

Λίγες χώρες έχουν εκπονήσει σχέδια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και οι περισσότερες αποτυγχάνουν να τα συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ο ΟΗΕ διαθέτει αξιόπιστα δεδομένα από περισσότερες από 100 χώρες, τα οποία επέτρεψαν στους ερευνητές να πουν με βεβαιότητα ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και τον πλούσιο κόσμο. Περισσότερα τρόφιμα φαίνεται να πετιούνται στις χώρες που βρίσκονται στις θερμές ζώνες του πλανήτη, γεγονός που σχετίζεται με τις συνθήκες αποθήκευσης και διατήρησης. Τα φτωχότερα νοικοκυριά τείνουν επίσης να πετούν τρόφιμα με ρυθμό όχι πολύ χαμηλότερο από εκείνα με υψηλότερα εισοδήματα: Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι άνθρωποι στα φτωχά νοικοκυριά πετούν στα σκουπίδια περίπου 7 κιλά λιγότερα ανά άτομο ετησίως σε σχέση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να αντανακλά πολλούς παράγοντες, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ψύξη και αποθήκευση, η εξάρτηση από τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας και η έλλειψη χρόνου για την παρασκευή θρεπτικών γευμάτων, εξηγεί ο ΟΗΕ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…