Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επιδότηση επιτοκίου για τα πέντε πρώτα χρόνια σε αγροτικό κεφάλαιο κίνησης από 10.000 μέχρι 1 εκατ. Ευρώ

Επιδότηση επιτοκίου για τα πέντε πρώτα χρόνια σε αγροτικό κεφάλαιο κίνησης από 10.000 μέχρι 1 εκατ. Ευρώ

0

Εγγύηση για παροχή δανείου, επιδότηση επιτοκίου και τεχνική βοήθεια θα περιλαμβάνει πλέον ο δανεισμός από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την τροποποίηση της ΚΑΠ


Πρόκειται για μία εξέλιξη που περιγράφεται στην 1η τροποποίηση της ΚΑΠ και αναμένεται να περάσει στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο του εργαλείου έως το καλοκαίρι, ώστε από το φθινόπωρο να μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι αγρότες (δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης και εκείνοι που επενδύουν χωρίς το ΠΑΑ) τις νέες αυτές δυνατότητες. Σημειώνεται πως τα δάνεια θα μπορούν να αφορούν και κεφάλαιο.

Αναλυτικά η τροποποίηση της ΚΑΠ αναφέρει:

Μία σημαντική πρόβλεψη, η οποία θα συνέβαλε ταυτόχρονα στη μείωση ή εξάλειψη των απαιτήσεων για εξασφαλίσεις και στη μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από το επιτόκιο δανεισμού, είναι η επιδότηση του επιτοκίου των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στην αρχή της δανειακής σύμβασης, το οποίο θα καθοριστεί στη σχετική συμφωνία χρηματοδότησης.

Επίσης, από την ex-ante εκτίμηση της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων στο αγροδιατροφικό τομέα αναλύθηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες συνδυασμού των χρηματοδοτικών εργαλείων με επιχορηγήσεις και εντοπίστηκε η ανάγκη συνδυασμού με τεχνική βοήθεια. Οι επιχορηγήσεις για επιδότηση επιτοκίου και τεχνική βοήθεια συνδέονται άμεσα με το χρηματοδοτικό εργαλείο και είναι απαραίτητες για την προώθησή του από τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και την αποδοχή του από τους τελικούς αποδέκτες.

Συνεπώς, τα δάνεια που χορηγούνται μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου θα πρέπει να μπορούν να συνδυάζονται με στήριξη από το Στρατηγικό Σχέδιο που θα παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων σε ενιαία πράξη χρηματοδοτικού εργαλείου. Η περίπτωση αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί στο εργαλείο εγγύησης πρώτης ζημιάς χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο με την παροχή τεχνικής βοήθειας και επιδότησης επιτοκίου μαζί με το χρηματοδοτικό εργαλείο, όπου όλες οι μορφές στήριξης (εγγύηση για παροχή δανείου, επιδότηση επιτοκίου, τεχνική βοήθεια), θα περιλαμβάνονται σε μία ενιαία πράξη.

Στην περίπτωση αυτή προσαρμόζεται ανάλογα η συμφωνία χρηματοδότησης και οι επιχειρησιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Διαχειριστή του εργαλείου και των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και καθορίζεται σε αυτές κάθε σχετική λεπτομέρεια, μεταξύ άλλων και ο υποχρεωτικός ή προαιρετικός χαρακτήρας της στήριξης με επιχορήγηση μετά από επιλογή των τελικών αποδεκτών.

Εργαλείο εγγύησης πρώτης ζημίας χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο για Νέους Γεωργούς

Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα χορηγεί στήριξη η οποία θα αποτελείται από κατ’ αποκοπή ποσό και παροχή εγγύησης για καταβολή δανείου. Οι δύο μορφές στήριξης θα συνδυάζονται σε μία πράξη, για την οποία το συνολικό ποσό στήριξης (κατ’ αποκοπή ποσό επιχορήγησης και ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης δανείου) δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Για την εφαρμογή αυτής της δυνατότητας συνδυασμού, είτε θα προσαρμοστεί ανάλογα η συμφωνία χρηματοδότησης και οι επιχειρησιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Διαχειριστή του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών είτε θα συσταθεί νέο ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο μορφές στήριξης θα παρέχονται στο πλαίσιο μίας ενιαίας πράξης. Κάθε σχετική λεπτομέρεια θα εξειδικευθεί στη σχετική συμφωνία χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ακόλουθες αρχές:

  • Η συνολική στήριξη από το Στρατηγικό Σχέδιο, που παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων κεφαλαίου (κατ’ αποκοπή ποσό) ή/και τεχνική βοήθεια, στο πλαίσιο της ενιαίας πράξης, δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό των δανείων που χορηγούνται με την εγγύηση του χρηματοδοτικού εργαλείου.
  • Η εν λόγω ενιαία πράξη ακολουθεί τους κανόνες που ισχύουν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…