Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλεξανδρούπολη: Προσπάθειες διασύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου με την Θράκη

Αλεξανδρούπολη: Προσπάθειες διασύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου με την Θράκη

0

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ της Θράκης και του  Β. Αιγαίου και κυρίως πως αυτή η γραμμή θα μπει στις επιδοτούμενες, αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες


Προσπάθειες ώστε να συνδεθεί η Θράκη ακτοπλοϊκά αλλά και αεροπορικά με τα νησιά του Β. Αιγαίου καταβάλλουν από κοινού οι δυο Περιφερειάρχες Χριστόδουλος Τοψίδης (ΑΜΘ) και αντίστοιχα ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφεί τον Μάιο και μνημόνιο συνεργασίας –αδελφοποίησης των δυο περιοχών.

«Οι δύο περιφέρειες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, όμοια προβλήματα, όπως το  μεταναστευτικό, και της ροής μεταναστών που παρατηρείται εξ ανατολών προς Ελλάδα και Ευρώπη», σχολίασε σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη κ. Μουτζούρης αμέσως μετά την συνάντηση που είχε το πρωί με τον κ. Τοψίδη, τονίζοντας πως  «υπάρχουν πολλοί εμπορικοί δεσμοί  μεταξύ Θράκης και νησιών του βορείου Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου οι ζωοτροφές, τα σιτηρά, τα δημητριακά, τα οποία  θα μπορούν να διακινούνται.

Πέραν του ότι υπάρχουν σημαντικές κοινότητες Θρακών στα νησιά μας και Λεσβίων, βορειοαιγαιοπελαγιτών στη Θράκη, πέραν των κοινοτήτων των φοιτητών, μεγάλες κοινότητες φοιτητών υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη στην Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και ταυτόχρονα στο πανεπιστήμιο Αιγαίου υπάρχουν κοινότητες Θρακών.

Πέραν αυτού τα σχολεία της Λέσβου που γνωρίζω επιθυμούν να επισκεφθούν τους οικολογικούς θησαυρούς της Θράκης, στο Δέλτα του Έβρου και αλλού. Άρα λοιπόν  πιστεύουμε ότι θα έχουμε σημαντική κίνηση εφόσον υπάρξει αυτή η διασύνδεση.»

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ της Θράκης και του  Β. Αιγαίου και κυρίως πως αυτή η γραμμή θα μπει στις επιδοτούμενες, αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες κατά την διάρκεια επίσκεψης του υπ. Ναυτιλίας κ. Παππά στην Μυτιλήνη.

«Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση από την Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει και το τουριστικό ρεύμα στα νησιά Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία και όλα τα νησιά της περιφέρειας Β Αιγαίου, ενώ η αεροπορική σύνδεση ακόμη καλύτερα θα μπορέσει να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν,» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τοψίδης και πρόσθεσε: «δεσμεύτηκα και θα το περάσουμε στα επόμενα περιφερειακά συμβούλια ένα μνημόνιο συνεργασίας με αδελφοποίηση με την περιφέρεια βορείου Αιγαίου στο οποίο θα μπουν όλες οι καλές προοπτικές και συνεργασίες που θα αναπτυχθούν στην πενταετία αυτή.»

«Η πίεση προς την κεντρική πολιτική σκηνή και προς το Υπουργείο Ναυτιλίας θα είναι η γραμμή να μην είναι μόνο για 3 μήνες αλλά τουλάχιστον 5 μήνες για να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και σχολικές εκδρομές και την περίοδο που δεν έχουμε σημαντικό αριθμό τουριστών, συμπλήρωσε ο κ. Τοψίδης και τόνισε: «γενικότερα η εμπειρία του κ. Μουτζούρη  θα δώσει τις καλές πρακτικές και στη δική μας περιφέρεια για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, να αναπτύξουμε τους λαούς μας οι οποίοι πραγματικά περιμένουν πολλά πράγματα από εμάς. Ο ρόλος μας είναι να δημιουργούμε αυτές τις υποδομές, αυτές τις συνθήκες για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις οικονομίες μας. Η εξωστρέφεια στην περιφέρειά μας ήταν από την αρχή στις πρώτες μας προτεραιότητες είναι ένα δείγμα εξωστρέφειας κι αυτό, στο οποίο θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες και δράσεις από την πλευρά μας.»

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…