Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2ο ΓΕΛ Ξάνθης: Η μαθητική αποστολή στο Παρίσι για το 8ο+ Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

2ο ΓΕΛ Ξάνθης: Η μαθητική αποστολή στο Παρίσι για το 8ο+ Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

1

Πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου-Αναλυτικά η εμπειρία και οι κυριότεροι σταθμοί


Χτίζοντας μια παράδοση συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης είχε τη μεγάλη τιμή και χαρά να λάβει μέρος – ως το μοναδικό σχολείο από την Περιφέρειά μας και ένα από τα ελάχιστα της βόρειας Ελλάδας – το διάστημα 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2024 στο 8ο+ Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων, το Centre Culturel Hellénique, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την Association Européenne des Enseignants (AEDE), με θέμα «Ευρώπη Quo vadis? Θεσμοί, Κοινωνία, Επιστήμες και ο ρόλος της Ελλάδας».

Αφού ως σχολείο έλαβε πρόσκληση από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και «ψυχή» των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων, κ. Νίκο Κούκη και ξεκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα τη δημιουργία της νέας ομάδας. Αυτή τη φορά η πρόσκληση απευθύνθηκε στην Α΄ τάξη, με 31 μαθητές να αποτελούν την ομάδα «Parisian Xanthi»!

Ο τρόπος δουλειάς μας

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας με σκοπό να δημιουργήσουν ένα ζωντανό και διαδραστικό παιχνίδι μάθησης στην εφαρμογή Kahoot. Με τον συντονισμό 4 φιλολόγων-καθηγητών του Σχολείου (Μαρία Γκόγκου, Αλέξανδρος Δημαράς, Μαρίνα Ούτου, Βάγια Παπαδοπούλου), με πολλές πρόβες που κατάφεραν να χωρέσουν στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα μαθητών και καθηγητών, η παρουσίασή τους ετοιμάστηκε και ο ενθουσιασμός των παιδιών για το ταξίδι και την εμπειρία του Συνεδρίου κορυφώθηκε…

Η παρουσία στο Συνέδριο

Η 28η Φεβρουαρίου ήταν ημέρα αφιερωμένη στο Συνέδριο. Οι μαθητές ήταν έτοιμοι – τόσο με την υπέροχη εμφάνισή τους, όσο και επί της ουσίας – για την παρουσίασή τους με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη: Παιχνίδια Μάθησης με το Kahoot». Και κατά κοινή ομολογία έκλεψαν τις εντυπώσεις! Η ζωντάνια, η πρωτοτυπία, αλλά και η εμψύχωση των παρουσιαστών ξεσήκωσαν το κοινό και πέτυχαν τη διάδραση μαζί του.

Πρόσκληση συμμετοχής στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας!

Απόδειξη της ξεχωριστής παρουσίας τους ήταν ότι δέχτηκαν την τιμητική πρόσκληση από την Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Παρισιού και περιχώρων κ. Σέτα Θεοδωρίδου και τις διδάσκουσες στο ΤΕΓ (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) –θερμές ευχαριστίες προς όλες! – να φιλοξενηθούν στις τάξεις, όπου οι μαθητές ελληνικής καταγωγής διδάσκονται ελληνική γλώσσα και ιστορία σε ώρες εκτός του σχολικού τους ωραρίου. Το ΤΕΓ, να σημειωθεί, στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Lycée Paul Bert, όπου και το αμφιθέατρο διεξαγωγής του Συνεδρίου μας. Στις τάξεις τους υποδέχτηκαν οι καθηγήτριες κ. Δήμητρα Καραγιάννη και κ. Μαρία Πουρνάρα και εκεί μαθητές τους είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ελληνικής καταγωγής συνομηλίκους τους, να ακούσουν για την καθημερινότητά τους στο πολυάνθρωπο Παρίσι και να μάθουν στοιχεία του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Η εμπειρία του ταξιδιού στο Παρίσι

Πέραν της μοναδικής εμπειρίας του Συνεδρίου η μαθητική αποστολή είχε την ευκαιρία για πλήθος εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εμπειρίες, μέσω των οποίων οι μαθητές γνώρισαν τη γαλλική πρωτεύουσα, που αποτελεί σημείο αναφοράς στη νεότερη παγκόσμια ιστορία, ήρθαν σε επαφή με εμβληματικά έργα τέχνης και μουσειακούς χώρους, αντίκρισαν επιβλητικά μνημεία. Όλες αυτές οι επισκέψεις και περιηγήσεις τους έκαναν όλους κοινωνούς μιας υψηλής αισθητικής.

Οι κυριότεροι σταθμοί της αποστολής

Σε χρονολογική σειρά οι κυριότεροι σταθμοί του ταξιδιού τους: το Τροκαντερό με την απαράμιλλη θέα στον Πύργο του Άιφελ, την απογευματινή εν πλω περιήγηση στον Σηκουάνα και την πανοραμική θέαση των παραποτάμιων μνημείων της πόλης, την ξεχωριστή συνοικία Μαραί με την πλατεία Βαστίλης, την πλατεία Βοσγίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πομπιντού, τη Μονμάρτη με τη βασιλική της Ιερής Καρδίας (Sacré Cœur) και τα στενά της που αποπνέουν την μποέμ αισθητική, την επίσκεψη στο μεγαλύτερο Μουσείο του Κόσμου, το Λούβρο… Τη συνοικία Καρτιέ Λατέν και την – υπό ανακαίνιση μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά – Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris), το Μουσείο Αρωματοποιΐας Fragonard, την Γκαλερί Λαφαγιέτ και την τελική εντύπωση που μας δόθηκε με περιήγηση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και την Αψίδα του Θριάμβου.

Στην Αψίδα του Θριάμβου: τιμώντας την πατρίδα μας

Σύσσωμη η αποστολή θεώρησε χρέος λίγο πριν το τέλος της μοναδικής αυτής εκπαιδευτικής δράσης να θυμηθεί και να τιμήσει συμβολικά ένα σημαντικό γεγονός της πρόσφατης ιστορίας μας: να βαδίσει στα Ηλύσια Πεδία και να φωτογραφηθεί κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, κρατώντας την ελληνική μας σημαία, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την πατρίδα μας και το ελληνικό στρατιωτικό τμήμα που παρέλασε τιμητικά στις 14 Ιουλίου 1919, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με τις σταρ του Λούβρου

Από τους παραπάνω σταθμούς επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί στάθηκαν λίγο περισσότερο στο Λούβρο και τις τρεις «σταρ» του Μουσείου: Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης και Μόνα Λίζα. Ξεχώρισαν μάλιστα τη συγκίνηση που ένιωσαν όλοι αντικρίζοντας τη «συμπατριώτισσά» μαςΝίκη. Τόσο ο όγκος του γλυπτού όσο και η μοναδική του θέση στο πέρας της κλίμακας της παλαιάς εισόδου του Μουσείου, δίνουν στον επισκέπτη μια αίσθηση ανάτασης, μια επιθυμία να πετάξει μαζί με την ολοζώντανη Νίκη…

Να σημειωθεί τέλος ότι η όλη εμπειρία της μαθητικής αποστολής αποτέλεσε μια από τις πιο ουσιαστικές και βιωματικές δράσεις του Άξονα 3 της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας (Σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών).

Θερμές Ευχαριστίες

Τα μέλη της συντονιστικής ομάδας της μαθητικής αποστολής του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης στο 8ο+Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Παρίσι, Αλέξανδρος Δημαράς, Μαρία Γκόγκου, Μαρίνα Ούτου, Βάγια Παπαδοπούλου ευχαριστούν για την αμέριστη υποστήριξή τους τη διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, κ. Ολυμπία Λαμπάκη, τον Σύλλογο Διδασκόντων, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου.

Πάνω απ’ όλα, όμως συγχαίρουν τα παιδιά που επέδειξαν πρωτόγνωρη ωριμότητα, δεν τους έφεραν στιγμή σε δύσκολη θέση και τους έκαναν να χαρούν μαζί τους αυτή την εμπειρία!

Με αλφαβητική σειρά οι μαθητές που συμμετείχαν στο Συνέδριο: Αναστασιάδου Ελένη, Απαλαγάκη Αμαλία, Γιαννιός Κυριάκος, Γικόνογλου Αλέξανδρος Μόσχος, Γκουτζουβελίδης Χρήστος, Δαηλίδης Σωτήριος, Δημητριάδου Άρτεμις, Καραβασόπουλος Γεώργιος, Κατσαρίκας Ιωάννης, Κουφογιαννίδης Μιχαήλ Ελπιδοφόρος, Μετζήτ Χασάν Γιασεμή, Μπαμπαρόπουλος Παύλος Ραφαήλ, Μπάρμπα Ευαγγελία, Νικολάου Βασιλεία Μαρία, Οσμάν Χασάν Αζρά, Παντράκη Χρυσούλα, Παυλίδης Πέτρος, Πετρίδης Γεώργιος, Πιπιλιάγκας Ευάγγελος, Πολυνού Σταυρούλα, Ρόιδου Αλεξάνδρα, Ρουντάρσκα Ιρίνα, Ρούφου Παγώνα Παρασκευή,  Σαββίδου Στεφανία Ευσταθία, Σεϊφαντήν Ογλού Λεμάν, Σιδηροπούλου Δέσποινα, Σισαμπέρη Νικολέττα, Τακούδη Στυλιανή, Ταχσίνογλου Ντιλέμ, Τσιλιγγίρη Δέσποινα και Τσολακίδου Μαρία.




Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …