Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τράπεζα Πειραιώς: Χορηγήσεις 400 εκατ. σε αγρότες το 2024

Τράπεζα Πειραιώς: Χορηγήσεις 400 εκατ. σε αγρότες το 2024

0

Για εκσυγχρονισμό παραγωγικών δομών, ψηφιοποίηση, μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας


 

Θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ οι νέες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς προς τον αγροτικό τομέα το 2024, με έμφαση στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών, την ψηφιοποίηση, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους. Αυτό επισήμανε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica», σε δείπνο που παρέθεσε η τράπεζα σε περίπου 200 πελάτες της από τη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κατεξοχήν τράπεζα του αγροτικού τομέα, που στηρίζει τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή».

Αναφερόμενος ευρύτερα στις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας, ο CEO της Πειραιώς επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, «η υψηλότερη στην ελληνική αγορά», όπως σημείωσε. «Για το 2024 στοχεύουμε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πιστωτικής επέκτασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη χρηματοδοτούμε έργα στρατηγικής σημασίας όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, η υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος Θεσσαλονίκης (FlyOver), η ανάπλαση του χώρου του FIX, η κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή και οι επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα διευκρίνισε ότι η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 330 εκατ. και δικά της κεφάλαια ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής της εταιρικής και επιχειρηματικής τραπεζικής της Πειραιώς Θεόδωρος Τζούρος, ο οποίος σημείωσε ότι «η τράπεζα είναι στο προσκήνιο της χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις στον επιχειρηματικό τομέα να ανέρχονται το 2023 σε 9,5 δισ. ευρώ». Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Τζούρος είπε ότι «η Πειραιώς έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε 440 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 220 είναι μικρομεσαίες».

Για τις επαφές που είχε πρόσφατα με συνολικά 90 εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, ο κ. Μεγάλου δεν έκρυψε την αισιοδοξία του τόσο για το επικείμενο placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. «Με την επενδυτική βαθμίδα και την αναμενόμενη αναβάθμιση από τη Moody’s τον Μάρτιο έχει αλλάξει προς το θετικότερο ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το κλίμα αυτό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές», ανέφερε και χαρακτήρισε «εφικτό» τον στόχο να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ώριμες αγορές. Οσον αφορά τους τομείς που μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ανέφερε τα data centers, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη φαρμακοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία και την αγροδιατροφή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…