Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2024

0

Απρόβλεπτες εξελίξεις
Δύσκολο να προβλέψεις τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Όση εμπειρία και να διαθέτει κάποιος, ο χώρος βρίσκεται σε τέτοιο αναβρασμό που δύσκολα βγάζεις συμπέρασμα ως προς το τι θα συμβεί. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης, ποιος τελικά θα βγει νικητής.
Και βέβαια, γεννάται το ερώτημα, υπάρχει νικητής σε ένα κόμμα που θα έχει φτάσει σε σημείο διάλυσης;
Τέτοια νίκη προφανώς κανένας δεν την θέλει μεν, αλλά όπως δείχνουν τα γεγονότα, εκεί θα οδηγηθούν τα πράγματα.
Τέλος πάντων, προς το παρόν δόθηκε παράταση χρόνου μέχρι τις ευρωεκλογές που το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει πολλά πράγματα.
Γ.Δ.


Διάσπαση ναι, διάλυση;
Το σκηνικό ήταν έτοιμο. Πρωταγωνιστές ο Κασσελάκης από τη μία πλευρά των νέων Συριζαίων και από την άλλη η Γεροβασίλη των παλαιών. Το σκηνικό συμπλήρωναν οι επαφές, συναντήσεις, παρασκήνιο για την εξασφάλιση της στήριξης από την βάση του κόμματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, παρότι απουσίαζε, υπήρχε κάπου εκεί και ο Τσίπρας. Όχι με την φυσική παρουσία του, αλλά με την τοποθέτησή του. Η οποία μάλιστα, παρακάμφθηκε και ουσιαστικά αγνοήθηκε, γεγονός με  ιδιαίτερη σημασία.
Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για την ιστορική μάχη, οι εφεδρείες εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και ζήτησαν ανακωχή μέχρι τον Ιούνιο. Οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν την ειρηνευτική πρόταση, μάζεψαν τις σημαίες και τα λάβαρα κι έδωσαν ραντεβού για σύγκρουση σε τέσσερις περίπου μήνες.
Προφανώς μια σύγκρουση που θα επιφέρει μια νέα διάσπαση ή διάλυση πλέον του ΣΥΡΙΖΑ.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Από την ήττα υπάρχει επιστροφή, από τον ευτελισμό όχι
Φίλος που παρακολουθεί τα πολιτικά δρώμενα του τόπου αλλά και της κεντρικής σκηνής, κατά τη συνάντησή μας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε έναν προβληματισμό ιδιαίτερα σοβαρό.
Έθεσε ένα ερώτημα που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σίγουρα ο Κασσελάκης ως αρχηγός για τους επόμενους μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές θα το βρει μπροστά του.
Μου είπε λοιπόν: Πόσο πιθανό είναι η «άλλη» πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να ενδιαφερθεί για το να συγκεντρωθεί θετικός αριθμός ψήφων;
Θα ενδιαφερθούν ιδιαίτερα; Μάλλον όχι. Κάποιοι μάλιστα να μην πάνε να ψηφίσουν κιόλας για να φορτώσουν το μικρό ποσοστό στον Κασσελάκη και να του ασκήσουν έτσι πιο εύκολη κριτική για μη αποδοχή στη βάση, να του φορτώσουν και το αρνητικό, μικρό ποσοστό και να τον οδηγήσουν στην αποχώρηση.
Προσωπικά, εκτίμησή μου, ο Κασσελάκης δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει μόνος του. Όπως όλα δείχνουν του άρεσε το προσκήνιο, το θέαμα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος, το χειροκρότημα, γι’ αυτό και θα θελήσει να συνεχίσει. Ο τίτλος του σχολίου τα λέει όλα.
Γ.Δ.


Δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα με τον Κασσελάκη…
Θαύμασα το στιλ Κασσελάκη στο Συνέδριο: μιλάει σαν σόουμαν, με τα χέρια ψηλά ή σταυρωμένα και πηγαινοέρχεται νευρικά στο ντεσκ, όπως κάνουν οι τηλε-ευαγγελιστές στις ΗΠΑ. Θύμιζε στέλεχος πολυεθνικής σε εταιρικό event που προσπαθεί να δικαιολογήσει την πτώση των πωλήσεων και βάζει όλη τη μαεστρία του για να μην απολυθεί.
Και εν μέρει δικαιολογημένα τέτοιο σόου: μόλις του έχουν υποδείξει πως όταν είσαι υπερφίαλος, χωρίς να φέρνεις αποτελέσματα, τα αφεντικά σε απολύουν. Του εξήγησαν ωμά ότι το κόμμα για να επιζήσει πρέπει κακήν κακώς να εκπαραθυρώσει τον αρχηγό που πρόσφατα εξέλεξε. Με πέντε παραγράφους ανακοίνωση, το πραγματικό αφεντικό στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να σβήσει τον Κασσελάκη σαν μια ιλαροτραγική παρένθεση.
Και το ερώτημα είναι: Αφού οι «ιδιοκτήτες» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον τη δύναμη να καθαιρέσουν τον άνθρωπο που οι ίδιοι προσέλαβαν, τότε πώς θα πείσουν για τη συνέχεια; Ο Κασσελάκης θα έχει αποδειχθεί η τιμωρία τους. Θα έχει φανερώσει το πραγματικό τους μέγεθος…
Σ.Γ.


Έρχονται ξένοι για το καρναβάλι και φεύγουν οι …Ξανθιώτες
Η πόλη μας ετοιμάζεται για το Καρναβάλι. Απέμειναν μόνο 20 μέρες από την Κυριακή της Αποκριάς που θα υποδεχτούμε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι θα έρθουν για να ξεφαντώσουν το τριήμερο. Όμως παράλληλα θα ….φύγει ένας σεβαστός αριθμός Ξανθιωτών για άλλους προορισμούς. Τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συμπολιτών μας που φεύγουν εκτός πόλης το τριήμερο της Αποκριάς. Είναι γιατί βαρέθηκαν το νταβαντούρι και αναζητούν πιο easy καταστάσεις; Θα περίμενε κανείς να είναι αυτοί που επιλέγουν να φύγουν μιας κάποιας ηλικίας που στα νιάτα τους έκαναν παρελάσεις και τώρα κουράστηκαν…Έτσι είναι, αλλά το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν και πολύ νέοι 25άρηδες και 30άρηδες που λογικά είναι οι ηλικίες που συμμετέχουν και στηρίζουν τον θεσμό. Κι αυτό χρήζει προβληματισμού. Σίγουρα δεν έχουν όλοι πάθος με το καρναβάλι αλλά έως το σημείο να το αποφεύγουν είναι ένα ζήτημα. Ίσως να βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια..
Μ.Ξ.


Μετακλητοί κοινής αποδοχής
Τι είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι κατ’ αρχάς να δούμε.
Πρόκειται για τακτοποιήσεις στη Βουλή διαφόρων συνεργατών νυν βουλευτών, ανάμεσά τους και πρώην βουλευτές που δεν εξελέγησαν!
Πρόκειται για μια εσωτερική τακτοποίηση ατόμων, που μάλιστα αμείβονται αδρά, αφενός και αφετέτου προσφέρουν ελάχιστα έως καθόλου.
Προφανώς στους μετακλητούς περιλαμβάνονται και διάφοροι άλλοι, δικά μας παιδιά του εκάστοτε κόμματος που βολεύονται, να πληρώνονται ικανοποιητικά και στο φινάλε κοροϊδεύουν όλους τους υπόλοιπους.
Ελληνικό τερτίπι κι αυτό, που καμία κυβέρνηση δεν θέλει να το καταργήσει, κι αυτό διότι με τον τρόπο αυτόν βολεύει δικούς της ανθρώπους. Όλα γίνονται σε συνεργασία και συμφωνία ΟΛΩΝ των κομμάτων της βουλής. Εξάλλου γι’ αυτό και δεν γίνεται καμία σχετική συζήτηση.
ΟΛΟΙ συμφωνούν και ομονοούν απόλυτα.
Γ.Δ.


Ελληνοποιήσεις
Ξαφνιάστηκαν λένε οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Τι λέτε βρε σαΐνια; Ώστε ξαφνιαστήκατε; Από πού ήρθατε, πού ζούσατε; Ποιο ξάφνιασμα και κουραφέξαλα; Όλα εν γνώση σας γίνονταν και θα γίνονται. Όλα.
Με την ανοχή των ελεγκτικών αρχών γίνονται οι εισαγωγές φτηνών ειδών. Έρχονται στην χώρα μας, βαφτίζονται με τις ευλογίες σας ως ντόπια, παίρνουν το μπαξίσι τους οι παριστάμενοι στη βάπτιση κ αι η συνέχεια είναι γνωστή. Όλα όσα βαπτίστηκαν έγιναν ελληνικά και πωλούνται ακριβά.
Τι αφορά η βάπτιση; Κρέατα, γάλα, φρούτα, λαχανικά, μέλι, όσπρια και ότι άλλο μπορεί να ελληνοποιηθεί. Όλα εισαγόμενα χωρίς έλεγχο για το περιεχόμενο, για τα ραντίσματα, για τα φάρμακα. Τίποτε δεν ελέγχεται ως προς την ποιότητα των εισαγομένων.
Κι αν ερωτηθεί ο υπουργός, ο διευθυντής, ο κάθε υπεύθυνος, γιατί δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι, θα σ’ απαντήσει αμέσως «δεν έχουμε προσωπικό».
-Παραμύθι γνωστό, χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Το δούλεμα συνεχίζεται
Ένα διαχρονικό ψέμα, ένα δούλεμα του νομιμόφρονα πολίτη απ’ όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, είναι οι δήθεν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
Πρόσφατα μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς αίσθημα ντροπής μάλιστα, κατέθεσε Νομοσχέδιο «Πως θα γίνουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων».
Γελάω στην αρχή (όπως και χιλιάδες ή εκατομμύρια σαν εμένα για το δούλεμα, και στη συνέχεια αγανακτώ. Κι αυτό, γιατί είναι βέβαιο πως τίποτε δεν πρόκειται να γίνει ούτε τώρα.
Υπουργός και στελέχη, για να εμφανίσουν δήθεν έργο στον πρωθυπουργό, ανοίγουν τον φάκελο «κατεδαφίσεις». Ε, λοιπόν, επειδή την ταινία την έχουμε ξαναδεί δεκάδες χρόνια τώρα, σας δηλώνω τι θα συμβεί. Θα κατεδαφιστούν κάποια παλιά κτήρια, θα είναι εκεί η τηλεόραση, θα κάνει δήλωση ο υφυπουργός από το πεδίο και ο υπουργός από το γραφείο και η υπόθεση θα μείνει εκεί. Για του χρόνου πάλι. Μας κοροϊδεύουν, μας φτύνουν στα μούτρα, χωρίς ίχνος ντροπής.
Το πιο ωραίο; Νομίζουν ότι δεν το καταλάβαμε. Γι’ αυτό, ήρεμα όσοι έχετε αυθαίρετα. Δεν κινδυνεύει απολύτως τίποτε. Όσοι δε σχεδιάζετε να χτίσετε αυθαίρετα, ξεκινήστε. Διακόσια χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις δηλώνουν ότι κατεδαφίζουν. Την αξιοπιστία τους κατεδαφίζουν και δεν το αντιλαμβάνονται οι…. (βάλτε όποιο χαρακτηρισμό εσείς θέλετε. Τον αξίζουν διαχρονικά.
Γ.Δ.


Ουκρανία: 2 χρόνια αγώνας
Πρόκειται για ένα θλιβερό θέμα που δυστυχώς συμβαίνει γύρω μας στην Ευρώπη.
Για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της Ουκρανία. Μία εισβολή χωρίς λόγο και αιτία που επί δύο χρόνια τώρα σκοτώνει, τραυματίζει, καταστρέφει πόλεις και υποδομές.
Μια τεράστια χώρα, υπερδύναμη, έστρεψε τα όπλα της στην ομόδοξη Ουκρανία καταστρέφοντάς την.
Δύο χρόνια τώρα αμύνονται της πατρώας γης οι Ουκρανοί με βαρύτατο τίμημα.
Από την άλλη, ο ηγέτης της Ρωσίας Πούτιν, καθόλου δεν προβληματίζεται για την διεθνή κατακραυγή. Δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη των κρατών, των ηγετών, δεχόμενος τους χειρότερους χαρακτηρισμούς. Λειτουργεί ως ένας μονάρχης, δικτάτορας, που το μόνο που γνωρίζει είναι ο θάνατος κατά τη δική του αντίληψη και λογική.
Στον 21ο αιώνα, στην Ευρώπη, προσωπικά δεν περίμενα να δω τέτοια εξέλιξη, τέτοια βαρβαρότητα και τόσους θανάτους και καταστροφές.
Θλίψη και σεβασμό νιώθω. Θλίψη για τη ρωσική βαρβαρότητα που συνεχίζεται και σεβασμό στο λαό της Ουκρανίας που αγωνίζεται να διώξει από την χώρα του τον εισβολέα.
Γ.Δ.


Ήρθε ο πρώτος πελαργός στη Γενισέα

Χθες 27/2 εθεάθη σε φωλιά στη Γενισέα ο πρώτος πελαργός! Είδε τον καλό καιρό και αριβάρισε για να πιάσει και καλή φωλιά! Πράγμα που σημαίνει ότι ο χειμώνας τέλειωσε και έρχεται η Άνοιξη…Ποιος χειμώνας δηλαδή…γιατί τουλάχιστον έτσι όπως ξέραμε εμείς οι Ξανθιώτες τους χειμώνες αυτός χειμώνας δεν ήταν… Έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις για τα …μερομήνια που προέβλεπαν βαρύ χειμώνα! Εδώ έπεσε έξω η Μετεωρολογική που προβλέπει καταιγίδες και έχουμε λιακάδα με 20 βαθμούς όπως το προηγούμενο Σάββατο… τι να περιμένουμε από τα …μερομήνια!
Πέρα από το χιουμοριστικό ύφος το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η κλιματική αλλαγή αποσυντονίζει τον κύκλο των ζώων και των φυτών αλλά και των ανθρώπων αφού μέρος της φύσης είμαστε κι εμείς.
Μ.Ξ.  


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…