Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

0

Προστασία όλων των μνημείων
Δήλωση πρόσφατη της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στον Τύμβο Καστά. Τόνισε πως βάσει της ελληνικής νομοθεσίας όλα τα μνημεία κάθε περιόδου αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό.
Αυτό θα πράξουμε και για τα οθωμανικά μνημεία των Σερρών, τα οποία όταν αποκατασταθούν αυτά θα δοθούν για πολιτιστική χρήση, τονίζοντας πως η Εφορεία Σερρών έχει ανάγκη από νέους πολιτιστικούς χώρους.
Κι εδώ, θα πρέπει να πούμε και να υπενθυμίσουμε τα σημαντικά ποσά που διαθέτει το υπουργείο στην συντήρηση, ανάδειξη διάφορων οθωμανικών μνημείων στην βόρεια Ελλάδα και Περιφέρειά μας ειδικότερα (Έβρο).
Γ.Δ.


Δράμα η απώλεια εργασίας
Λέγεται και μάλλον έτσι θα είναι, ότι μια από τις χειρότερες εμπειρίες ενός ατόμου πως είναι η απώλεια της εργασίας του. Μάλιστα το δράμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καταστροφικό, εάν το άτομο που απολύεται είναι κάπως μεγάλο στην ηλικία και η εξεύρεση νέας εργασίας είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Πρόκειται αυτή η απόλυση για ένα τραυματικό γεγονός που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί.
Ανατρέπεται η προηγούμενη ζωή, η οικογενειακή σχέση, οι φιλικές, και ξαφνικά το άτομο έχει την αίσθηση του περιθωρίου και της αποβολής. Έτσι, μέσα στο πεδίο αυτό εμφανίζεται η κατάθλιψη και το άγχος που θα αυξάνονται εάν προστεθεί και η οικονομική υστέρηση.
Πρόβλημα μεγάλο, σημαντικό.
Γ.Δ.


Της Ξάνθης πότε;
Πληροφορίες από την Δράμα αναφέρουν ότι σιγά-σιγά επιστρέφονται κλεμμένα ιερά κειμήλια στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου Δράμας.
Έχουν επιστραφεί εικόνες, λατρευτικά σκεύη, χειρόγραφα και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιστροφή και άλλων.
Διαβάζοντας λοιπόν την ευχάριστη είδηση της επιστροφής των κειμηλίων, θυμήθηκα τα δικά μας κειμήλια που κλάπηκαν από τους Βουλγάρους από τις Μονές της Ξάνθης.
Κατ’ επανάληψη η Μητρόπολή μας έχει ζητήσει την επιστροφή τους αλλά φωνή βοώντος.
Και μια υπενθύμιση. Δεν αποκλείεται τα κειμήλια να έχουν πωληθεί, όλα ή μέρος, σε Μουσεία στο εξωτερικό. Διότι της Εικοσιφοινίσσης αγοράστηκαν από Αμερικανικά Μουσεία πριν χρόνια.
Γ.Δ.


Έρωτας είναι η αιτία…
Κάνουν τον σταυρό τους στον Άγιο Βαλεντίνο οι ανθοπώλες, οι ζαχαροπλάστες, τα καφέ και η εστίαση αλλά και η αγορά της Ξάνθης. Τετάρτη μέρα που συνήθως δεν κινείται φύλλο στην αγορά, είχε αυξημένη κίνηση. Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί ερωτευμένοι στην Ξάνθη και μάλιστα όλων των ηλικιών και των φύλων, που επιλέγουν να κάνουν δώρα στους ή στις συντρόφους τους. Και έχουν πολλές επιλογές…Άλλωστε η κίνηση μετρά…(Έτσι δεν λένε όσοι δεν τους άρεσε το δώρο;)
Σε κάθε περίπτωση η εμπορευματοποίηση της γιορτής του έρωτα είναι δεδομένη και είναι άλλη μια ευκαιρία για κατανάλωση.
Μ.Ξ.  


Αλλαγές; Όχι!
Το ακούω πολλά χρόνια όπως κι εσείς, τόσο από τους κατά καιρούς πρωθυπουργούς μας και πολιτικούς.
Τι ακούμε; Ότι το Δημόσιο πρέπει ν’ αλλάξει, να βελτιωθεί, να εξυγιανθεί, να εκσυγχρονιστεί και πάρα πολλά ακόμη λόγια.
Μην προβληματίζεστε αγαπητοί συμπολίτες, μήτε να στεναχωριέστε για την κατάντια. Σας δηλώνω ανεπίσημα, διότι δεν έχω κανένα αξίωμα παρέμβασης, πως ΔΕΝ πρόκειται το Ελληνικό Δημόσιο σύστημα ν’ αλλάξει, τουλάχιστον στον παρόντα αιώνα.
Τόσο «αισιόδοξος» είμαι, με όλα όσα αρνητικά νέα κάθε μέρα έρχονται στην επιφάνεια. Νέα που δημιουργούν απογοήτευση ότι δυστυχώς ο ρυθμός αλλαγών είναι ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω.
Από πού να ξεκινήσει κανείς, πού να καταλήξει. Σκέτη απελπισία. Τι να πρωτοθυμηθώ. Τα γνωρίζετε όλοι. Μάτι, Τέμπη, Τρένα, Καράβια, Πανεπιστήμια, βόμβες ταχυδρομικώς, Αρχαιολογία, Δασαρχεία, Δικαιοσύνη, Τεχνικές Υπηρεσίες, ένα πλέγμα που «λειτουργεί» στον αυτόματο πιλότο και όποιον πάρει ο Χάρος· από τη μια και ο θεός βοηθός από την άλλη.
Γίνονται προσπάθειες μεν, αλλά είναι λίγες και δεν αρκούν γιατί ελάχιστοι θέλουν τις αλλαγές.
Γ.Δ.


Κίνηση ματ Κασσελάκη
Σίγουρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει αμφισβητηθεί, έχει επικριθεί, έχει κριθεί ανεπαρκής και του χρεώνεται η τεράστια μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον τρόπο που χειρίζεται τα Μέσα και το επικοινωνιακό του χάρισμα. Και το απέδειξε περίτρανα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» με την επωνυμία “Απέναντι από τον Μητσοτάκη, ποιος;” , με ομιλητές την Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά), Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ) και Τεμπονέρα (ΖΥΡΙΖΑ). Η απρόσμενη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη και η άρνησή του να μιλήσει όταν του δόθηκε ο λόγος,  λέγοντας ότι έχει εκπρόσωπο, ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση, μια κίνηση ματ, μια κίνηση που απαντούσε στο ερώτημα της εκδήλωσης,  χωρίς να μιλήσει καν ο Κασσελάκης. Με λίγα λόγια τους …εξαφάνισε!
Μ.Ξ. 


Σωστή αντιπολίτευση
Πρέπει να επισημαίνουμε τα λάθη αλλά και να επαινούμε τις σωστές θέσεις των κομμάτων και παρατάξεων εμείς οι εφημερίδες. Αυτή είναι η σωστή στάση  λέω και συνεχίζω.
Θετική πέρα για πέρα η συζήτηση στη βουλή, όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο, ο κοινοβουλευτικός διάλογος που έγινε μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ) και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ήταν μια αντιπαράθεση σωστή, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού.
Έτσι είδαμε να τίθενται με σωστό και σοβαρό λόγο οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ν’ απαντά ο πρωθυπουργός και να σημειώνει μάλιστα πως θα ληφθούν υπόψιν κάποιες σωστές παρατηρήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Επρόκειτο για μάθημα κοινοβουλευτικού διαλόγου, χωρίς φωνές και ακραίες εκφράσεις και από τις δύο πλευρές.
Ήταν και το σημειώνω μια αξιόπιστη και υποδειγματική παρουσία των δύο αρχηγών.
Όμως τον σωστό τόνο έδωσε η αντιπολίτευση κι αυτό αξίζει να σημειωθεί.
-Πάντα τέτοια θα πω, αν και δεν το περιμένω εύκολα.
Γ.Δ.


Ένα καλό νέο

Σας έχω ένα ενδιαφέρον νέο που η Ξάνθη αναμένει χρόνια να το δει να υλοποιείται.
Για να μη σας κρατώ σε αγωνία σας δηλώνω λοιπόν πως η Σχολή Αστυνομίας Ξάνθης πρόκειται να ξαναλειτουργήσει. Η πληροφορία προέρχεται από συνταξιούχο ανώτατο αστυνομικό που με διαβεβαίωσε ότι έχει αποφασιστεί μεν αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία.
Γι’ αυτό ακριβώς και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμη από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Χρυσοχοΐδη.
Γ.Δ.


Ερωτικό
Ευκαιρία η στήλη ν’ ασχοληθεί με μικρή καθυστέρηση, όχι για τον Άγιοι Βαλεντίνο, αλλά για τον Έρωτα τον πραγματικό.
Ο έρωτας ο δικός μου είναι ετήσιας διάρκειας κι όχι ημερήσιας διότι είναι ένας «θεός» κι όχι ένα εμπορικό δημιούργημα που κατασκεύασαν εταιρείες.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον πραγματικό Έρωτα, την Αγάπη. Εύκολο; Κάθε άλλο.
Έρωτας λοιπόν είναι το χάδι, ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα, μια λέξη, ένα φιλί.
Ο Έρωτας, αυτή η ανθρώπινη σχέση, είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή των ανθρώπων, το πλέον πολυτραγουδισμένο, η πλέον με μεγάλη διαφορά λέξη και έννοια που έχει γραφτεί σε βιβλία. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
Έρωτας μοναδικός, μοναχικός, χαρούμενος, πονεμένος, απελπισμένος, αλλά και ουράνιος και ανυπέρβλητος.
Συγγραφείς, Ποιητές, Μουσουργοί, Ζωγράφοι, Γλύπτες ασχολήθηκαν με τον Έρωτα. Και ο καθένας από την δική του σκοπιά τον ύμνησε πότε όντας χαρούμενος και πότε θλιμμένος.
-Η ίδια η Ζωή είναι Αγάπη και Έρωτας διότι από κει προέρχεται.
Γ.Δ.


Ανθρώπινο


Άνθρωπος σημαίνει δημιουργία, σημαίνει συναίσθημα, σημαίνει αγάπη και οικογένεια.
Αυτή λοιπόν, η οικογένεια, επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη Ιρφάν Χατζηγκενέ στο γραφείο του χθες.
Εθιμοτυπική; Ναι, αλλά και χαράς και συγχαρητηρίων και συγκίνησης και ευχές για δύναμη να ανταπεξέλθει στην αποστολή του. Η οικογένεια, στήριγμα και καταφύγιο αγάπης, υπερήφανη αλλά υποστηρικτική στον άνθρωπό της.
-Πάμε μπροστά σαν άνθρωποι, σαν Ξανθιώτες, πέρα από θρησκείες.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…