Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εφορία: Έρχονται νέου τύπου έλεγχοι -Eιδικός αλγόριθμος θα επιλέγει τους φορολογούμενους

Εφορία: Έρχονται νέου τύπου έλεγχοι -Eιδικός αλγόριθμος θα επιλέγει τους φορολογούμενους

0

ΑΑΔΕ : Διευρύνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης


Φουλ επίθεση κατά της φοροδιαφυγής επιχειρεί φέτος η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ελεγκτικά εργαλεία και νέου τύπου ελέγχους σε συνδυασμό με την επέκταση των POS σχεδόν σε όλη τη λιανική αγορά και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές.

Οι φορολογούμενοι και οι υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών θα επιλέγονται αυτοματοποιημένα βάσει ειδικού αλγορίθμου. Ο αλγόριθμος θα λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κάθε Ελεγκτικό Κέντρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το πλήθος, το είδος και την κατηγορία των υποθέσεων ώστε να αποφασίζεται ποιες υποθέσεις θα πρέπει να ελεγχθούν. Στη συνέχεια, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινά το φορο-σαφάρι είτε από το γραφείο είτε στην έδρα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Στους επιτόπιους ελέγχους οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν μαζί τους laptop, φορητά σκάνερ για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων αλλά και κάμερες. Στο γραφείο θα χρησιμοποιούν τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Οι έμμεσες τεχνικές βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά. για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο επεκτάθηκαν και σε 4 ακόμη περιπτώσεις:

-Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

-Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

-Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

-Όταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

 

Με τις έμμεσες τεχνικές, προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, φέτος έχουν προγραμματιστεί 73.000 ελέγχοι. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν:

– 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών, πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων . Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλο τελικής μοριοδότησης

– 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.

– 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

– 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων

– τουλάχιστον 885 έρευνες φοροδιαφυγής.

Διευρυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες

Επίσης όπως ορίζεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) θα ασκούν διευρυμένη ελεγκτική αρμοδιότητα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Συγκεκριμένα θα μπορούν να ελέγχουν φορολογούμενους που υπάγονται σε ΔΟΥ αρμοδιότητας άλλου ΕΛΚΕ, του ίδιου νομού.

Σε ισχύ διατηρούνται ορισμένες ειδικές ελεγκτικές αρμοδιότητες των ΕΛΚΕ στις περιπτώσεις, για τις οποίες, λόγω της φύσης τους, ο έλεγχος απαιτείται να διενεργείται από συγκεκριμένο ΕΛΚΕ (έλεγχοι επιστροφών φόρου όταν απαιτείται αυτοψία, έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου, υποθέσεις φορολογίας πλοίων, έλεγχοι σε εγγεγραμμένους σε ειδικά καθεστώτα του Κώδικα ΦΠΑ, έλεγχοι σε πρόσωπα αλλοδαπής στα οποία έχει αποδοθεί ΑΦΜ οίκοθεν, έλεγχοι υπαλλήλων της ΑΑΔΕ).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…