Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ρεύμα: Οι χρεώσεις των παρόχων για το πράσινο τιμολόγιο για τον Ιανουάριο

Ρεύμα: Οι χρεώσεις των παρόχων για το πράσινο τιμολόγιο για τον Ιανουάριο

0

Σε ποιους ισχύει από 1η Ιανουαρίου


Στον αέρα έδωσαν την Δευτέρα όλοι οι πάροχοι τις χρεώσεις τους για το ειδικό τιμολόγιο ή «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος. Τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίου υποχρεούνται από την 1η Ιανουαρίου και για ένα χρόνο να τη διαθέτουν όλες οι εταιρείες ενέργειας προς τους πελάτες τους.

Το συγκεκριμένο «τιμολόγιο» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταβολές των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος έναντι των κυμαινόμενων ή «κίτρινων» τιμολογίων ρεύματος.

Οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν τις τελικές τιμές προμήθειας ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο τη Δευτέρα. Οι τελικές τιμές κάθε μήνα θα ανακοινώνονται την πρώτη ημερολογιακή ημέρα ώστε οι καταναλωτές ρεύματος να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν, για την ακρίβεια ποια θα είναι η χρέωση για την κατανάλωση ρεύματος του μήνα.

Οι χρεώσεις ανά πάροχο

Για τον Ιανουάριο του 2024 το εύρος των χρεώσεων για το πράσινο τιμολόγιο κυμαίνεται από τα 0,13635 ευρώ/kWh και φτάνει μέχρι τα 0,216 ευρώ/kWh.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτήσει οι πάροχοι στις ιστοσελίδες τους σχεδόν όλοι έχουν ενσωματώσει εκπτώσεις επί της βασικής τιμής προμήθειας.

Κάποιοι πάροχοι αυτήν την έκπτωση την έχουν χαρακτηρίσει «έκπτωση συνέπειας» και άλλοι «έκπτωση». Όσοι έχουν δώσει «έκπτωση» συνέπειας, σημαίνει πως το πράσινο τιμολόγιο κατεβαίνει στην αντίστοιχη χαμηλότερη χρέωση μόνο εφόσον ο πελάτης πληρώσει εγκαίρως και πριν την ημερομηνία λήξης τον λογαριασμό του.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα και τις χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο τη χαμηλότερη χρέωση έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ με το Γ1/Γ1Ν να ανέρχεται στα 0,13635 ευρώ/kWh για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh.

Οι υπόλοιποι πάροχοι δεν έπεσαν κάτω από τα 0,14 ευρώ/kWh και όλα δείχνουν πως θα εντείνουν τον ανταγωνισμό τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τον δεσπόζοντα παίκτη στο λεγόμενο «κίτρινο» τιμολόγιο ρεύματος.

Το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (αρχική τιμή ρεύματος όπως διαμορφώνεται με βάση τα κόστη του παρόχου και τα περιθώρια κέρδους), την πάγια χρέωση (το γνωστό πάγιο που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), τις τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης (μαθηματικός τύπος που ενεργοποιείται όταν ο πάροχος δεν έχει προβλέψει με ακρίβεια την τιμή ρεύματος) και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια υποχρεωτικά όλοι μεταπίπτουν στο «πράσινο» ή ειδικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ δικαίωμα εναντίωσης έχουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024.

Το δικαίωμα εναντίωσης δεν έχει αναδρομική ισχύ ξεκαθαρίζει η Ρυθμιστική Αρχή. Άρα οι καταναλωτές ότι χρεώνονταν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα το πληρώσουν κανονικά και αν αλλάξουν κατηγορία τιμολογίου δεν θα γίνει συμψηφισμός

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…