Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

0

Ξάνθη, Άβδηρα, Πόρτο Λάγος
Καλός ο καιρός προχθές των Θεοφανίων και οι συμπολίτες ξεχύθηκαν να τον απολαύσουν.
Παράλληλα, να συμμετάσχουν στις τελετές του Αγιασμού των Υδάτων. Έτσι, Ξάνθη, Άβδηρα και Πόρτο Λάγος κυριολεκτικά γέμισαν από κόσμο. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τον ευχάριστο καιρό που τους έδωσε άλλη μία ευκαιρία εξόδου.
Μάλιστα στο Πόρτο Λάγος τα πιτσιρίκια γέμισαν την εκεί παιδική χαρά με τις φωνούλες τους, ενώ οι ταβέρνες δούλεψαν από νωρίς μέχρι αργά το απόγευμα.
Γ.Δ.


Ευχαριστήριο
Θεωρώ ηθική υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσοι μου ευχήθηκαν για την ονομαστική μου γιορτή την Κυριακή. Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, συμπολίτες αλλά και ξενομερίτες.
Τους ευχαριστώ όλους. Απλά και ταπεινά αντεύχομαι προς όλους για Καλή Χρονιά.
Γ.Δ.


Είδα δύο πεζούς αστυνομικούς στον δρόμο!
Ναι, ναι πιστέψτε το , είναι αλήθεια, είναι γεγονός. Σημαντικό θα έλεγα μετά από απουσία ετών. Λοιπόν, προχθές, είδα στο δρόμο να περιπολούν δύο αστυνομικοί. Μάλιστα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί τους.
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα και κοίταξα προσεκτικά για να διαπιστώσω εάν όντως ήταν πραγματικοί αστυνομικοί. Ήταν όντως αστυνομικοί που περιπολούσαν στην οδό Μπρωκούμη.
Ελπίζω ότι η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί στην πόλη και να μην επρόκειτο για κάτι προσωρινό.
Γ.Δ.


Γιορτές τέλος
Η θρησκευτική γιορτή του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού που τιμήσαμε την Κυριακή, είναι αυτή που ολοκληρώνει τον μεγάλο κύκλο των προ και μετά τα Χριστούγεννα γιορτών.
Παράλληλα σημαίνει και την έναρξη της σχολικής περιόδου μετά τις διακοπές.
Έτσι, γιορτές τέλος. Επιστροφή όλων, μικρών και μεγάλων στις ασχολίες τους.
Βέβαια θ’ακολουθήσουν οι Πασχαλινές γιορτές, αλλά είναι νωρίς ακόμη ν’ ασχοληθεί κανείς μ’ αυτές.
Γ.Δ.


Το …ξεστόλισμα που δεν μας αρέσει!
Τέλειωσαν οι γιορτές και άρχισε η επίπονη και καταθλιπτική διαδικασία του …ξεστολίσματος! Έχει εξήγηση αυτή η απροθυμία να πακετάρουμε τα χριστουγεννιάτικα και δεν είναι μόνο από τεμπελιά. Είναι η δυσκολία να αποδεχτούμε ότι τέλειωσε η γιορτή, η χαλάρωση και η ευκαιρία που χρειαζόμαστε για να αναβάλλουμε ότι δεν μας αρέσει και ότι μας αγχώνει και πρέπει να μπούμε σε τροχιά καθημερινότητας. Γι αυτό και θα βλέπουμε και τις επόμενες ημέρες πολλά λαμπάκια να αναβοσβήνουν σε σπίτια και μπαλκόνια!
Μ.Ξ. 


Επέτειοι του 2024
Κατά έναν περίεργο και ενδιαφέροντα τρόπο, το 2024 συμπληρώνονται διάφορες επέτειοι, άλλες με θετική σημειολογία, άλλες όχι.
Μία από αυτές τις αρνητικές είναι τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Και ανάμεσα στις άλλες, είναι τα πενήντα χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά και η πεντηκοστή επέτειος από την ίδρυση της ΝΔ.
Επίσης, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τη χρυσή χρονιά, του 2004, που έδωσε στην Ελλάδα στιγμές δόξας με την κατάκτηση του Euro και στιγμές παγκόσμιας αποθέωσης με την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με όλες αυτές τις επετείους θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε έναν εθνικό απολογισμό, για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο χρόνο, το γιατί έφτασαν εκεί που έφτασαν, για το τι πετύχαμε και που κάναμε λάθος στο πέρασμα του χρόνου. Είναι απαραίτητη μία εθνική περισυλλογή φέτος, για να προχωρήσουμε πιο ελπιδοφόρα προς το μέλλον…
Κ.Λ.


Προφανώς χρειάζονται συνεργασίες
Για να «κυβερνήσεις» έναν δήμο, μια Περιφέρεια, απαιτεί συνειδητές συνεργασίες και συναινέσεις. Αυτό όμως αφορά το σύνολο των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων.
Προκύπτει επομένως ένα καίριο ερώτημα: Θα δείξουν διάθεση σύμπραξης και συνεργασίας οι της αντιπολίτευσης ή θα δούμε μια κακέκτυπη επανάληψη της περιόδου Μελισσόπουλου, Λύρατζη, Δημαρχόπουλου και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων Χατζηθεοδώρου και Βογιατζή.
Βέβαια, στην παρούσα περίοδο η αντιπολίτευση και να το επιθυμεί δεν έχει τη δύναμη να υλοποιήσει τέτοια παιγνίδια. Είναι απόλυτα αποδυναμωμένη, κυρίως η ελάσσων αντιπολίτευση που πρωτοστατούσε λόγω απλής αναλογικής.
Συμπέρασμα: Προφανώς χρειάζονται συνεργασίες στα περιφερειακά και δημοτικά όργανα, όμως αυτές είναι αποτέλεσμα των επικεφαλής, οι οποίοι επιθυμούν πραγματικά τη συνεργασία και την επιδιώκουν πραγματικά, όχι προσχηματικά.
Γ.Δ.


Δεν πας μπροστά
Είναι κανόνας. Σπάνια με αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς που συχνά αποκτούν και προσωπικά χαρακτηριστικά θα πας μπροστά. Έτσι, με τη μέθοδο αυτή, δεν κερδίζεις ούτε προσωρινά ούτε μακροπρόθεσμα.
Το πρόσφατο παρελθόν στην αυτοδιοίκηση είναι εδώ και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι κάποιοι από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου δεν έβγαλαν τα συμπεράσματα που θα έπρεπε εγκαίρως. Και το ακόμη πιο άσχημο είναι ότι δείχνουν να συνεχίζουν την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Δικαίωμά τους, τα λάθη τους αυτούς χαρακτηρίζουν και απομακρύνουν από τους στόχους τους.
Γ.Δ.


Στους δρόμους η «μάχη»
Δεν αγνοώ ότι στα γραφεία ετοιμάζονται οι μελέτες, τα προγράμματα για έργα και παρεμβάσεις στους δήμους. Όμως, παράλληλα, ο ρόλος και η αποστολή κάποιων αντιδημάρχων υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες πως βρίσκεται έξω, στους δρόμους και τις πλατείες. Οφείλουν ως εκ τούτου οι δημοτικοί σύμβουλοι να κυκλοφορούν, να βλέπουν, να σημειώνουν, να συζητούν με τους καταστηματάρχες, με τους κατοίκους και ανάλογα να δρουν, να παρεμβαίνουν. Οφείλουν να έχουν προσωπική εικόνα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πεζοδρομίων, των πάρκων, των δρόμων, του φωτισμού, των σχολείων, των μικρών και μεγάλων αναγκών και φυσικά να τα λύνουν.
Γ.Δ.


Αυτό ήταν
Πάει τελείωσε ο μίνι διορθωτικός ανασχηματισμός. Γράφτηκαν κάποια σχόλια, ειπώθηκαν κάποια άλλα, το πανηγύρι τελείωσε. Η συνέχεια είναι το σημαντικό. Δηλαδή, το τι θα γίνει στην πράξη από δω και πέρα. Αν οι νέοι υπουργοί που επιλέχτηκαν θα τα καταφέρουν στην αποστολή που τους ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό.
Βέβαια μεταξύ μας, το βάρος πέφτει στον Χρυσοχοΐδη που κλήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Έχει ως εκ τούτου πολύ δουλειά να κάνει, πολλές τρύπες να κλείσει, πολλές παθογένειες να θεραπεύσει και οι ευχές όλων είναι να πετύχει.
Γ.Δ.


Δημόσιος διάλογος για τα δικαιώματα των ομοφύλων
Ανοίγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον  δημόσιο διάλογο για τα το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών και συγκεκριμένα την αναγνώριση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο. Πιστός σε ότι είπε: «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο» και παρεξηγήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη που δεν κατάλαβε την έννοια της φράσης. Η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών τους, κάτι που συμβαίνει ήδη αλλά τα παιδιά δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις. Όπως γνωρίζουμε ήδη υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις και εντός της γαλάζιας παράταξης αλλά είναι ένα θέμα που αφορά αναγνώριση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κοινοτική νομοθεσία και η χώρα μας δεν μπορεί να υστερεί. Και η κοινωνία είναι ώριμη περισσότερο από ποτέ να το αποδεχτεί. Λίγα χρόνια πριν μια τέτοια δημόσια συζήτηση θα ήταν αδιανόητη και θα αντιμετώπιζε τον χλευασμό. Αυτό είναι ένδειξη ότι η κοινωνία αλλάζει, εξανθρωπίζεται, προστατεύει και αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ζώων. Αναπτύσσει οικολογική συνείδηση, υιοθετεί βιώσιμες πρακτικές. Δεν είναι στατική και κολλημένη σε παρωχημένα στερεότυπα. Κι αυτό είναι πολύ θετικό.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …