Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

0

Επισκέψεις
Νέα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πήραν τους δρόμους και ξεκίνησαν χειμωνιάτικα επισκέψεις, επαφές, κοπές πίτας, συσκέψεις κομματικές, ιδρυτικές και ανασυγκρότησης. Απ’ όλα έχει ο μπαξές που λέει ο λαός.
Μεταξύ μας όμως, η κινητικότητα αυτή έχει περισσότερο κεντροαριστερό περιεχόμενο παρά κάτι άλλο διότι τόσο η ΝΔ όσο και τα μικρά κόμματα στη δεξιά και αριστερή πλευρά δεν κινούνται σχεδόν καθόλου.
Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και οι Ευρωεκλογές τον Ιούνιο, οπότε θα μας προκύψουν επισκέψεις υποψηφίων κι από εκείνη την πλευρά.
Αυτές τις μέρες το μεγάλο ζόρι το έχουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και μετά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο το Σάββατο στη Ροδόπη έκοψε την πίτα της η εκεί Νομαρχιακή με την παρουσία του Ανδρέα Σπυρόπουλου.
Γ.Δ.


Τέλος παρεπιδημούντων
Κατατέθηκε η τροπολογία αναφορικά με την παρακράτηση του 5% του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων καθώς και των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων υπέρ του Δημοσίου.
Σύμφωνα με αυτήν, οι υπόχρεες επιχειρήσεις πλέον θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myAADE.gov.gr).
Μία απόφαση, η οποία ελήφθη αφενός για να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν θα απαιτείται πλέον να συναλλάσσονται με τις  δημοτικές υπηρεσίες, αφετέρου για να διευκολυνθούν οι δήμοι στην είσπραξη των ποσών, κάτι που συχνά αποτελούσε δύσκολη υπόθεση.
Γ.Δ.


Πολίτες εν δράσει
Μετά την εφαρμογή για τις παράνομες αποδείξεις, έρχεται και πλατφόρμα με καταγγελίες πολιτών για τις παρανομίες σε παραλίες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν όποιον βλέπουν να εκμεταλλεύεται παράνομα ή να χτίζει και να τοποθετεί ό,τι θέλει σε παραλίες και αιγιαλό. Παράλληλα, με drones και αεροφωτογραφίες θα εντοπίζονται όλες οι αυθαιρεσίες σε δημόσιες παραλίες.
Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα νέο και αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση του αιγιαλού με «τιμές εφορίας», πολύ υψηλότερες απ’ ότι είναι να πληρώνουν οι «συνήθεις ανάδοχοι», ενώ οι παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία.
Γ.Δ.


Τερτίπια αυτοδιοικητικών
Θα το έχετε ίσως προσέξει. Λίγο χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές πολλοί δήμοι αποφασίζουν να κάνουν γενναίες μειώσεις σε διάφορα δημοτικά τέλη.
Ο λόγος προφανής. Να υπάρξει μια ευνοϊκή εικόνα του δημάρχου, μια δήθεν φιλολαϊκή.
Κάποιοι χειροκροτούν, κάποιοι άλλοι κουνούν το κεφάλι τους γιατί γνωρίζουν ότι σύντομα τα δεδομένα θ’ αλλάξουν.
Τερτίπια αυτοδιοικητικών θα πείτε και θα έχετε δίκιο, διότι αυτά τα δημοτικά τέλη είναι ως γνωστόν ανταποδοτικά. Έτσι, όταν μειώνεις τα δημοτικά τέλη σημαίνει πως εισπράττεις λιγότερα. Όμως έτσι δημιουργείς έλλειμμα οικονομικό διότι τα έξοδα είναι δεδομένα. Και τότε γυρίζεις πίσω, κάνεις αυξήσεις στα τέλη για να ισοσκελίσεις, και τότε οι δημότες διαμαρτύρονται.
-Παιγνίδια αυτοδιοικητικών όταν επιζητούν τον εντυπωσιασμό.
Γ.Δ.


Δεν ήρθε η Avgi
Περίμεναν την κακοκαιρία Avgi οι Αθηναίοι σύμφωνα με την Μετεωρολογική. Τα κανάλια ως συνήθως να φέρνουν τον κατακλυσμό, πρώτο θέμα παντού, η επέλαση του χιονιά. Πουλήθηκαν αλυσίδες και όλα τα συναφή για εκχιονισμό. Πουλήθηκαν ακόμη και τα στοκ χειμωνιάτικα που δεν πουλήθηκαν λόγω καλού καιρού. Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα η επέλαση της Avgi δεν ήρθε και άσπρη μέρα είδαν με λίγο χιόνι στα πέριξ…Τόσο κακό για το τίποτε…Δύο τινά συμβαίνουν: Ή έπεσε έξω για μια ακόμη φορά η ΕΜΥ (και δεν είναι η πρώτη φορά) ή το τόσο το κάνουν τόοοοοοοοοσο) τα κανάλια (και δεν είναι η πρώτη φορά). Σ’ ότι αφορά την ΕΜΥ θα την πάθει σαν τον μύθο του Αισώπου με τον λύκο και τον βοσκό (τον ξέρετε που όταν ήρθε ο λύκος δεν τον πίστευαν το βοσκό!) και σ’ ότι αφορά τα κανάλια τι είχανε τι χάσανε (για μια ακόμη φορά η αναξιοπιστία της υπερβολής). Όσο για μας τους βόρειους απλά γελάμε με τα χάλια των νοτίων!
Μ.Ξ.


Πάμε μπροστά ή πίσω;
Διάβασα και ξαναδιάβασα την είδηση, ξαφνιάστηκα, γέλασα και προβληματίστηκα σε ποια χρονιά ζω. Διαβάστε την είδηση και τα λέμε στη συνέχεια.
Ανοιχτή επιστολή GREENPEACΕ: “Είναι αδιανόητο να υπάρχουν Δήμοι που έχουν βρύσες που δεν λειτουργούν ή ακόμα χειρότερα που δεν έχουν καν προχωρήσει στον σχεδιασμό δικτύου δημοτικών βρυσών σε κοινόχρηστους χώρους και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης», σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση.
Λοιπόν, ή μας δουλεύει ψιλό γαζί η Greenpeace ή ζούνε οι άνθρωποι αυτοί σε άλλη εποχή. Το ότι ζούνε σε άλλη χώρα, δεν το συζητάμε, είναι σίγουρο.
Οι ερίφηδες αυτοί ξεχνούν ότι οι βρύσες που ονειρεύονται και προτείνουν να μπουν και να λειτουργούν με νερό καθαρό και υγιεινό, σε μια εβδομάδα λειτουργίας θ’ αδειάσουν τις δεξαμενές διότι θα είναι συνέχεια ανοιχτές!
Εμείς που ζούμε εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά με ποιους συμβιώνουμε. Άρα, σχέδια και προτάσεις εκτός πραγματικότητας.
Γ.Δ.


Παλιές βρύσες κοινόχρηστες
Είμαι βέβαιος ότι οι παλιοί Ξανθιώτες το γνωρίζουν και οι νεώτεροι θα το έχουν διαβάσει, ότι βρύσες υπήρχαν κατά το μακρινό παρελθόν στην Ξάνθη.
Κάθε γειτονιά είχε τη δική της βρύση. Από κει έπαιρναν οι νοικοκυρές το νερό για τις ανάγκες του σπιτιού. Βέβαια αυτό γινόταν διότι δεν υπήρχε ακόμη δίκτυο ύδρευσης στην πόλη, πράγμα που ξεκίνησε μετά από χρόνια.
Τότε, ναι, οι δημοτικές αυτές βρύσες ήταν απαραίτητες και όλοι σέβονταν το νερό, πρόσεχαν και δεν το σπαταλούσαν.
Τέτοιες βρύσες υπάρχουν ακόμη σε διάφορα σημεία της Παλιάς Πόλης, αλλά πλέον δεν έχουν νερό. Απλά υπάρχουν, τις διατηρούν, σαν μια ανάμνηση του παρελθόντος που έφυγε.
Γ.Δ.


«Αγάπα τον πλησίον ως εαυτόν»
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των πατέρων της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών και έχουμε την άποψη ότι για μια ακόμη φορά καλλιεργείται και υποδαυλίζεται μία ένταση σ’ ένα κομμάτι της κοινωνία που είναι κοντά στην εκκλησία και καθοδηγείται απ’ αυτή. Ακούγονται από άμβωνος φοβικές απόψεις ότι κινδυνεύει ο θεσμός της πατροπαράδοτης οικογένειας, ότι η ομοφυλοφυλία είναι αμαρτία και αντιμετωπίζεται με μετάνοια και ούτω καθεξής. Μ’ όλο τον σεβασμό και με πολύ απλοϊκότητα σκέψης αλλά ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία που έχει ως υπέρτατο δόγμα την Αγάπη και αποδέχεται όλους τους ανθρώπους στους κόλπους της. Δεν βάζει περιορισμούς στο πως εκφράζονται στις προσωπικές τους σκέψεις ή επιλογές. Να αγαπάς τον πλησίον σου ως εαυτόν είναι η πεμπτουσία της πίστης. Γιατί λοιπόν η Εκκλησία της χώρας μας κάνει αυτόν τον διαχωρισμό;
Μ.Ξ.


Ξανθιώτης σε υψηλή θέση
Ο νέος Γενικός Περιφερειακός Aστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιωάννης Καραμανλής, είναι Ξανθιώτικης καταγωγής. Ο οποίος μάλιστα προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου.
Πριν, υπηρετούσε ως Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας.
-Να λοιπόν που έχουμε κι εμείς έναν δικό μας άνθρωπο στις υψηλές θέσεις της ιεραρχίας της Αστυνομίας.
Του ευχόμαστε ως εκ τούτου τόσο αυτόν όσο και τον νέο Αστυνομικό διευθυντή κ.Ρίζο, καλή θητεία.
Γ.Δ.


Άρχοντες και αρχοντίσκοι
Το σχόλιο που ακολουθεί αφορά τη νοοτροπία κάποιων ατόμων της αυτοδιοίκησης αλλά και επικεφαλής κάποιων φορέων. Οι οποίοι όταν αναλάβουν κάποια θέση ή αξίωμα γίνονται αμέσως ακριβοθώρητοι. Σα να έπαθαν μετάλλαξη. Τους ζητάς να μιλήσουν για κάποιο θέμα της αρμοδιότητάς τους και δήθεν δεν έχουν χρόνο, δήθεν το ένα, δήθεν το άλλο.
Νομίζουν οι άνθρωποι αυτοί, πως εάν δεν απαντήσουν για να εξηγήσουν οι ίδιοι στον ερωτώντα δημοσιογράφο, για να πουν την πραγματικότητα, πως έτσι ξεφεύγουν. Κάνουν λάθος, διότι πολύ πιθανόν να κυκλοφορήσει στα έντυπα μια λανθασμένη άποψη και τότε θα φταίνε μόνον αυτοί, διότι δεν απάντησαν στον δημοσιογράφο για να μεταφέρει την πραγματική είδηση.
Από άγνοια, φόβο προς την κοινή γνώμη, αγνοούν βασικούς κανόνες της διαδικασίας φορέων και μέσων ενημέρωσης. Σε ρωτούν, απαντάς, λες την πραγματική εικόνα, μεταφέρεται όπως την είπες. Δεν απαντάς, κρύβεσαι, αφήνεις το πεδίο ελεύθερο ν’ ακουστούν και γραφούν διάφορα, ενίοτε υπερβολές ή με ψευδές περιεχόμενο.
-Ελπίζω όλοι οι άρχοντες του τόπου να τα έχουν καταλάβει τα παραπάνω και να λειτουργήσουν όπως πρέπει, σ’ ό,τι αφορά τον χώρο της αρμοδιότητάς τους.
Εάν δεν κατάλαβαν τίποτε, αυτοί θα βγουν χαμένοι…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…