Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

0

Αρνητική πορεία Ι
Η δημογραφική κατάρρευση της Θράκης δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Πρόκειται για μια σκληρή και επικίνδυνη υπόθεση για ολόκληρη τη χώρα.
Ορεινές κυρίως περιοχές κινδυνεύουν με ερήμωση και δεν κινδυνολογώ. Όσοι μάλιστα είναι δύσπιστοι δεν έχουν παρά να πάνε μια βόλτα στα Νεστοχώρια, να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την τραγική εικόνα.
Κάθε χρόνο μείωση του πληθυσμού, κάθε χρόνο κλείσιμο σχολείων, εξαιτίας της μείωσης των μαθητών.
Το ζούμε, θα συνεχίσουμε να το ζούμε και θα ρωτάμε πάντα μεταξύ μας εάν υπάρχει περίπτωση αλλαγής αυτής της αρνητικής πορείας.
Γ.Δ.


Αρνητική πορεία ΙΙ
Στο ίδιο θέμα μας συνέχεια. Στο ερώτημα εάν υπάρχει ελπίδα αντιστροφής του κλίματος εκ των ενόντων, η απάντηση είναι αρνητική. Καμία ένδειξη τέτοια δεν φαίνεται στον ορίζοντα αλλά κι αν εμφανιστεί θα είναι μικρής έκτασης που δεν θα αναστρέψει το κλίμα.
Η λύση βρίσκεται μόνον με την υποδοχή και αποδοχή για εγκατάσταση των μεταναστών.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Να έρθουν οργανωμένα με σχέδιο και να εγκατασταθούν σε επιλεγμένα μέρη που θα έχουν εντοπιστεί νωρίτερα από το κράτος. Έτσι, σε σχετικά σύντομο χρόνο θα υλοποιηθεί η ενσωμάτωση ως προς την γλώσσα, τα έθιμα και την εργασία.
Εάν θέλουμε πράγματι να επιβιώσει η χώρα μας και η γλώσσα μας, θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα με άλλες ιδέες, άλλες αντιλήψεις.
Η ελληνική παιδεία και η γλώσσα ήταν οι καταλύτες μαζί με την θρησκεία για την διατήρηση της φυλής. Έχει γίνει κατά το παρελθόν σε μεγάλη έκταση, θα πρέπει να ξαναγίνει και τώρα· όσο κι αν μας προβληματίζει. Η  ανάγκη να βρεθεί λύση είναι απόλυτη.
Γ.Δ.


Η πορεία του Έθνους συνεχίζεται

Και για του λόγου το αληθές, ιδού  και μια φωτογραφία του λόρδου Βύρωνα την εποχή που βρισκόταν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια Αλβανική ενδυμασία που φοράει ο Λόρδος Βύρων και την ζωγράφισε ο Άγγλος ζωγράφος Thomas Phillips.
Ο Βύρων φοράει το κεντημένο επάνω μέρος, φουστανέλα, και κρατά μια αρχοντική κάπα.
Προφανώς αυτά σας είναι γνωστά, τα έχετε ξαναδεί, τα φορούσαν και οι αγωνιστές της Ανεξαρτησίας του 1821.
Γ.Δ.


Αρκεί να εφαρμοστεί
Να λοιπόν και μία ακόμη αλλαγή στο στρατό το ίδιο σημαντική.
Πρόκειται για την υλοποίηση του Προγράμματος «Θητεία-Ευκαιρία» για τους στρατεύσιμους της ΕΣΣΟ του Σεπτεμβρίου 2024.
Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει πιστοποιητικό στους νέους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τέτοιο που θα αξιοποιείται στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.
Για όλους εμάς των παλαιότερων ΕΣΣΟ στρατιώτες, το μέτρο αποτελεί μεγάλη καινοτομία. Κι αυτό διότι ο χρόνος είναι μακρύς της στρατιωτικής θητείας και η πρόταση θ’ αποτελέσει μια ωφέλιμη επιλογή για αρκετούς νέους, για να επιμορφωθούν σε κάποιο τομέα που θα τους ωφελήσει επαγγελματικά στη ζωή τους.
Γ.Δ.


Κάθε χρόνο μειώνονται
Συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό η μείωση του μαθητικού πληθυσμού της Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, συνεπεία της δημογραφικής κατάρρευσης της περιοχής, με τους δείκτες των γεννήσεων να μειώνονται χρόνο με το χρόνο δραματικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθυσμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) του προηγούμενου σχολικού έτους 2021-2022, στην Περιφέρεια ΑΜΘ μειώθηκε ο αριθμός των λειτουργούντων νηπιαγωγείων και δημοτικών, καθώς και οι μαθητές που φοίτησαν σε αυτά.
Μείωση είχαμε και στον αριθμό των δασκάλων που υπηρέτησαν στα σχολεία της ΑΜΘ, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των απασχολούμενων νηπιαγωγών.
Πιο αναλυτικά, την προηγούμενη σχολική χρονιά λειτούργησαν στην ΑΜΘ 315 νηπιαγωγεία, έναντι 320 το σχολικό έτος 2020-2021, και εργάστηκαν 966 νηπιαγωγοί έναντι 937 την προηγούμενη χρονιά.
Σε ό,τι αφορά στους μαθητές, στα νηπιαγωγεία της ΑΜΘ, ο αριθμός των αγοριών μειώθηκε κατά 0,8% και των κοριτσιών κατά 2,1%.
Γ.Δ.


Υπομονή
Σαν αρχή, στο ξεκίνημα δηλαδή, τα πράγματα στο δημοτικό συμβούλιο πάνε μια χαρά. Ήσυχα, ήρεμα, πολιτισμένα.
Πού η προηγούμενη δυναμική, φασαριόζικη αντιπολίτευση από τους τέσσερις. Αρνάκια όλοι, τελείως διαφορετικοί πλέον, ικανοποιημένοι απόλυτα. Τώρα η σιωπή και το «ναι» σε όλα, είναι το μότο τους.
Τι να πουν κι αυτοί, έτσι είναι η άτιμη κενωνία.
Άλλοτε σου δίνει ρόλο και αποστολή κι άλλοτε σε καλεί σε σιωπητήριο και απλό παρατηρητή που αναμένεις κάποιο ρόλο για να βγεις στο προσκήνιο σαν ανταμοιβή για όλα όσα έχεις προσφέρει.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, υπάρχει, στην αρχή, ένα κλίμα αναμονής. Εάν αυτό θα εξελιχθεί σε συναινετικό, υπομονή. Εδώ είμαστε.
Γ.Δ.


Τα κόλπα συνεχίζονται
Το λέμε, το γράφουμε, το λέει και η αστυνομία, οι Τράπεζες και όλοι οι φορείς του δημοσίου και οι ΔΕΚΟ.
Προσοχή μεγάλη. Επιτήδειοι σκαρφίζονται κάθε φορά νέα κόλπα για να ξεγελάσουν κάποιους και να τους αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα για να τους αδειάσουν τους τραπεζικούς  λογαριασμούς.
Πέρα από το παλιό κόλπο με το τροχαίο δήθεν του παιδιού ή του εγγονού, κάθε τόσο σκαρφίζονται νέα. Η ομάδα τα «σκηνοθετεί» κάνει τις πρόβες της κι αφού αποκτήσουν ευχέρεια ξεκινούν τις τηλεφωνικές απάτες τους.
Ένα επομένως είναι το σημείο άμυνας όλων, επαγγελματιών και ηλικιωμένων. Ποτέ δεν δίνουμε τραπεζικό αριθμό, ποτέ δεν πιστεύουμε κάποιον άγνωστο δήθεν γιατρό για τραυματισμό σε τροχαίο αγαπημένου μας προσώπου.
Βέβαια υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, αλλά οι συχνές είναι οι παραπάνω.
Γ.Δ.


Δημοτική ανωμαλία
Στο δήμο Σαμοθράκης στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη δήμαρχος ο Αθαν.Βίτσας. επαγγελματίας Μαθηματικός. Ωραία μέχρι εδώ; Όχι!
Οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου διαμαρτύρονται για τη μη αναπλήρωση της θέσης του εκλεγέντος δημάρχου.
Έτσι, γονείς και μαθητές της Γ΄Λυκείου αγωνιούν για την πορεία των μαθημάτων που θα εξεταστούν στα Μαθηματικά στις πανελλήνιες του 2024.
Τώρα ελάτε στη θέση των γονιών εσείς που έχετε παιδί και θα δώσει εξετάσεις.
Σημείωση: Ο δήμαρχος Βίτσας μετά τη λήξη της θητείας του θα επιστρέψει στο σχολείο. Η θέση θα τον περιμένει.
Και ρωτάω λοιπόν εγώ. Όταν ψήφιζαν οι κάτοικοι τον κ.Βίτσα τι σκέφτονταν; Άρα, ποτέ δεν φταίει ο ένας.
Γ.Δ.


Μια ωραία ατμόσφαιρα …στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
Απόλυτη ομοφωνία κυριάρχησε στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Θετικό κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης. Σ’ αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα και η πρωτοβουλία του δημάρχου να καλέσει τρεις μέρες πριν τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν και να συμφωνήσουν στην κατανομή των εκπροσώπων στα θεσμικά όργανα. Έτσι στο δημοτικό συμβούλιο ήταν όλα συμφωνημένα από πριν και δεν χάθηκε χρόνος σε περιττολογίες. Η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου χαιρετίστηκε από τον επικεφαλής της παράταξη «Μπροστά» Σάββα Μελισσόπουλο όπως και το γεγονός ότι ο δήμαρχος έκανε δεκτό και μάλιστα είπε πως σε λίγο θα είναι έτοιμο το σύστημα να το υποστηρίξει, το χρόνιο αίτημά του για live streaming μετάδοση των συνεδριάσεων του  δημοτικού συμβουλίου κάτι που δεν πραγματοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.  Όλα δείχνουν ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα είναι πολύ πιο ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες κι αυτό δεν μπορούμε παρά να το επαινέσουμε.
Καιρός ήταν…
Μ.Ξ. 


Σιγά μην απαντήσει
Περιμένουν στο ακουστικό τους οι αγρότες του νομού μας να τους απαντήσει – λέει- το γραφείο του υπουργού αν θα τους δεχτεί για να συζητήσουν τα προβλήματα τους. Την ίδια στιγμή που οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Κ. Μακεδονίας βγήκαν στους δρόμους και ο Αυγενάκης έχει …φωτιά στα μπατζάκια του, σιγά μην απαντήσει στους δικούς μας που όπως έχουν αποδειχθεί είναι οι πιο ήσυχοι και βολικοί!  Αυτό που λείπει από τους αγρότες της ΑΜΘ ενώ έχουν τα ίδια και περισσότερα προβλήματα είναι ότι δεν έχουν οργάνωση, συντονισμό και μαχητικότητα. Δεν είμαστε υπέρμαχοι των κινητοποιήσεων με κλείσιμο δρόμων που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή που δεν έχουν δουλειές και το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους δίνουν ένα «τυράκι» και να φεύγουν από τα μπλόκα…δίνοντας ραντεβού για τον άλλο χρόνο.  Τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο αλλά όταν αυτός δεν αποδίδει με μαζικότητα και επιμονή. Βλέπουμε τι κάνουν οι Γερμανοί αγρότες που είναι ένα μήνα στους δρόμους. Και αυτό βέβαια δεν το κάνουν κάθε χρόνο γι’ αυτό και τους παίρνουν στα σοβαρά.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…