Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Περιμένοντας τον αναδασμό: Δυο χρόνια άσπαρτα τα χωράφια στο Εράσμιο

Περιμένοντας τον αναδασμό: Δυο χρόνια άσπαρτα τα χωράφια στο Εράσμιο

0

Πάει πέταξε το πουλάκι και για τις χειμερινές καλλιέργειες – Πάμε για Άνοιξη και αν…


Έληξε η προθεσμία για την ανάρτηση του β ΄πίνακα – Δεν άρχισαν τα παράλληλα έργα


Άσπαρτα παραμένουν δυο χρόνια τώρα τα 32.000 στρέμματα που είναι ενταγμένα στον αναδασμό του Ερασμίου. Από Άνοιξη σε χειμώνα το πάει ο ανάδοχος για να ολοκληρώσει τον αναδασμό και να αναρτήσει τους οριστικούς πίνακες με την κατανομή ώστε να μπουν οι αγρότες δικαιούχοι και να καλλιεργήσουν αλλά η υπόθεση πάει από παράταση σε παράταση. Οι αγρότες τους Ερασμίου κάνουν υπομονή γιατί ξέρουν ότι όπως λέει και η παροιμία …έμεινε η ουρά του γαϊδάρου, αφού περιμένουν 25 και βάλε χρόνια για τον αναδασμό!

Πάει πέταξε το πουλάκι και για τις χειμερινές καλλιέργειες – Πάμε για Άνοιξη και αν…

Ήταν 24 Νοεμβρίου 2023 όταν θυροκολλήθηκε σε κτήριο του Ερασμίου ανακοίνωση από την Π.Ε. και τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Κουρτίδη  που ανέφερε: «Κατόπιν επιβεβαίωσης του αναδόχου για την πορεία του εκούσιου αναδασμού Ερασμίου, Π. Ερασμίου και Ζηλωτής και προκειμένου να προχωρήσει  – ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η διαδικασία υλοποίησή του παρακαλούνται οι καλλιεργητές να μην πραγματοποιήσουν τις φθινοπωρινές σπορές». Η προθεσμία για την ανάρτηση του β΄ πίνακα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Όπως είχε διαβεβαιώσει ο κ. Κουρτίδης στο «Ε» σε ρεπορτάζ στις 28/11/2023: «Έχουμε δώσει προτεραιότητα στον αναδασμό του Ερασμίου που πλέον είμαστε σε τελική φάση και περιμένουμε την ανάρτηση μετά τις ενστάσεις. Οι χειμερινές καλλιέργειες είναι 2.000 στρέμματα και μπορεί να προλάβουν να καλλιεργήσουν στα νέα τους κτήματα.  Οι αγρότες εκεί περιμένουν πάνω από 25 χρόνια και έχουν δίκιο. Αλλά ο αναδασμός ήταν 32.000 στρέμματα αλλά και ένα  πολύπλοκο θέμα αφού είχαμε διεκδικήσεις από το Δημόσιο».

Κ. Κουρτίδης: «Η σφαίρα έφυγε και ψάχνει τον στόχο…»

Αυτό που περίμεναν και δεν έγινε ενώ έληξε η προθεσμία τέλος του χρόνου χωρίς να γίνει η ανάρτηση του β’ αλφαριθμητικού πίνακα. Αλλά και με την ανάρτησή του δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία καθώς θα δοθεί είναι χρόνος 5 ημερών για ενστάσεις και στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει η εκδίκασή τους και η τελική ανάρτηση και η έκδοση του ΦΕΚ για να μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους! Μια διαδικασία που θα πάρει σίγουρα  ένα ακόμη τρίμηνο Δηλαδή καλή Άνοιξη: «Μας διαβεβαίωσε ο ανάδοχος ότι μετά τις γιορτές θα κάνει την ανάρτηση. Οι αγρότες θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την Άνοιξη. Υπάρχει καθυστέρηση αλλά ήταν πολύ δύσκολος αναδασμός με πολλά προβλήματα. Τώρα όμως η σφαίρα έχει φύγει από το όπλο και ψάχνει τον στόχο και όσοι πιστεύουν ότι δεν θα γίνει ο αναδασμός πλανώνται πλάνην οικτρά», τονίζει ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρτίδης, αφήνοντας την σκυτάλη στην νέα διοίκηση να ολοκληρώσει αυτόν αλλά και τους άλλους αναδασμούς που είναι σε εκκρεμότητα αλλά απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους επικριτές του ότι προσπάθησε και έφερε στην τελική ευθεία έναν αναδασμό που εκκρεμούσε για χρόνια. Κι αυτό βέβαια δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Δεν άρχισαν καν τα παράλληλα έργα

Να σημειώσουμε ότι έναν αναδασμό συνοδεύουν πάντα παράλληλα έργα, όπως δρόμοι πρόσβασης και γεφυράκια, αποψίλωση δέντρων και κατάργηση συνόρων. Κι αυτά δεν έχουν ξεκινήσει στο αγρόκτημα του Ερασμίου. Ο κ. Κουρτίδη διαβεβαίωσε ωστόσο ότι υπάρχουν τα χρήματα και οι μελέτες και ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τα παράλληλα έργα.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…