Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκινούν μελέτες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη

Ξεκινούν μελέτες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη

0

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει την εκπόνηση γεωλογικής και γεωτεχνικής μελέτης για την εγκατάσταση σταθερών επί του πυθμένα ανεμογεννητριών


Την εκπόνηση της γεωλογικής και γεωτεχνικής μελέτης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2023 δόθηκαν οι πρώτες δύο άδειες έρευνας για τα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Αλεξανδρούπολης και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης. Η περιοχή ορίστηκε ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), συνολικής ισχύος έως 600MW. Οι άδειες δόθηκαν στους επενδυτές «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ» θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου και «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ωστόσο στα τέλη του περασμένου έτους, η ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ που διαθέτει την άδεια παραγωγής για υπεράκτιο αιολικό πάρκο 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης πούλησε τις μετοχές της στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία κατέστη μοναδική μέτοχος του συγκεκριμένου έργου.

Οι μελέτες

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενέκρινε τον ετήσιο προϋπολογισμό για το έτος 2024 του Έργου με κωδικό 81082 και Τίτλο: «Γεωλογική και γεωτεχνική μελέτη γραφείου για την εγκατάσταση σταθερών επί του πυθμένα αιολικών πάρκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης». Επιστημονικά Υπεύθυνος θα είναι ο Θωμάς Χασιώτης, Καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Φορέας χρηματοδότησης της μελέτης είναι η AKTI ENGINEERING ΙΚΕ και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 46.485,00 Ευρώ.

ΠΗΓΗ: Κική Ηπειρώτου/gnomi.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…