Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κενά ευθυνών για τα «Φαναράκια των ευχών»

Κενά ευθυνών για τα «Φαναράκια των ευχών»

1

Κανείς δεν έδωσε άδεια σε μια δράση που συγκέντρωσε τόσο κόσμο στο κέντρο της πόλης!


Τι θα γινόταν σε περίπτωση ατυχήματος – Τι λέει ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας που υλοποιεί τη δράση


Γρήγορα έσβησαν τα «Φαναράκια των Ευχών» από τον ουρανό της Ξάνθης, αποκαλύπτοντας πολλά κενά και εγείροντας πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την αδειοδότηση της εν λόγω δράσης που συγκέντρωσε πολύ κόσμο στην κεντρική πλατεία της πόλης καθώς και της τήρησης των μέτρων ασφαλείας.

Οι Ξανθιώτες έστειλαν ευχές με φαναράκια αλλά…

Πρόκειται για μια ψυχαγωγική δράση κατά την οποία φαναράκια απελευθερώνονται την νύχτα της Πρωτοχρονιάς στον ουρανό και καθένα συμβολίζει μια ευχή που κάνει αυτός που το απελευθερώνει. Την δράση υλοποιεί από το 2014  ιδιωτική εταιρεία σε πολλές πόλεις άλλοτε συνεργαζόμενοι με τους οικείους δήμους όπως στην Αθήνα και άλλοτε με φορείς  όπως Εμπορικοί σύλλογοι όπως στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η λάμψη της …αμαυρώθηκε με δύο περιστατικά πυρκαγιάς στον Βόλο και στην Σπάρτη και προκαλεί προβληματισμό ως προς την επικινδυνότητά της. Στην Ξάνθη η δράση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα. Από νωρίς μπροστά από το ρολόι της πλατείας υπήρχαν πάγκοι που πουλούσαν φαναράκια αντί 5 ευρώ  τα οποία  και άναβαν αυτοί που τα αγόραζαν κάνοντας ευχές και τα απελευθέρωναν. Η ανταπόκριση των Ξανθιωτών ήταν τόσο μεγάλη που είχε κατακλυστεί όλη η πλατεία αλλά και το κέντρο της πόλη. Σε σημείο μάλιστα που η Τροχαία Ξάνθης έκρινε σκόπιμο για λόγους ασφαλείας να λάβει έκτακτα μέτρα και να κλείσει την 28ης Οκτωβρίου έως το ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Τσιμισκή. Από την δράση δεν έλειψαν τα απρόοπτα όπως το φαναράκι που κόλλησε στο δέντρο χωρίς ωστόσο να προκαλέσει πυρκαγιά ενώ πολλά έσβηναν και έπεφταν σε δρόμους πεζοδρόμια ρυπαίνοντας την πόλη και επιβαρύνοντας την υπηρεσία καθαριότητας που κλήθηκε να τα απομακρύνει.

Κανείς δεν έδωσε άδεια σε μια δράση που συγκέντρωσε τόσο κόσμο!

Πέραν από το αδιαμφισβήτητα φαντασμαγορικό μέρος της δράσης υπάρχουν πολλά «σκοτεινά» σημεία τα οποία και διερευνήσαμε  όλες τις πτυχές τους και τις καταγράφουμε. Αρχές Δεκεμβρίου ένας πολιτιστικός σύλλογος της πόλης μας κατέθεσε αίτημα στην τεχνική υπηρεσία του δήμου για παραχώρηση του χώρου της πλατείας για την υλοποίηση της δράσης στην οποία θα συμμετείχε ως συνδιοργανωτής. Η τεχνική υπηρεσία και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  ζήτησε διευκρινίσεις θέτοντας θέματα ασφάλειας και καθαριότητας και επειδή οι διευκρινήσεις δεν πληρούσαν τα προαπαιτούμενα που τέθηκαν απορρίφθηκε το αίτημα. Στην συνέχεια και ο σύλλογος απέσυρε την συμμετοχή του  από την διοργάνωση. Το Κέντρο Πολιτισμού δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη αλλά ούτε και κάποιος άλλος φορέας. Η εταιρεία προκειμένου να υλοποιήσει την δράση στην Ξάνθη έκανε σύμβαση με κατάστημα καφέ που έχει τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία. Αυτό μας διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που όπως είπε υπέγραψε ένα έγγραφο αναλαμβάνοντας την ευθύνη.  Ωστόσο ο κόσμος δεν περιορίστηκε στα τραπεζάκια του καφέ αλλά όπως προαναφέραμε κατέκλυσε όλο το κέντρο.



Τι λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας

«Άδεια από Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν ζητήθηκε γιατί δεν χρειάζεται και δεν απαγορεύεται με νόμο», μας ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Το ίδιο μας διαβεβαίωσαν αρμοδίως από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Ειδικότερα από την Πυροσβεστική μας ανέφεραν ότι δεν ζητήθηκε άδεια αλλά και ότι δεν μπορούσε η υπηρεσία να αποτρέψει την δράση εφόσον δεν απαγορεύεται από την νομοθεσία και δεν είναι σε αντιπυρική περίοδο. Ωστόσο η υπηρεσία επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας και πήρε τα στοιχεία του υπευθύνου ώστε αν γινόταν κάποιο ατύχημα θα ήταν αυτός ο κατηγορούμενος. Την ίδια διαβεβαίωση είχαμε και από την Αστυνομία αναφορικά με την αρμοδιότητα απαγόρευσης της δράσης ωστόσο και οι δυο υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την επικινδυνότητα των φαναριών καθώς συνέβησαν αρκετά περιστατικά σε άλλες πόλεις, όπως φωτιά σε τέντα στην Αθήνα, σκάφος στον Βόλο και δέντρο στην Σπάρτη.

Στο δια ταύτα: Δεν γνωρίζουμε αν θα πιάσουν οι ευχές των Ξανθιωτών ωστόσο σίγουρα έπιασε η ευχή του εκπροσώπου της εταιρείας  και δεν είχαμε κάποιο ατύχημα!

Και αυτό που πρέπει επίσης να αναρωτηθεί κανείς είναι: Μήπως πρέπει να γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα για να νομοθετηθούν κάποια μέτρα ασφαλείας; Αν μη τι άλλο πρόκειται για συγκέντρωση κοινού σε κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια του δήμου ή των υπηρεσιών ασφαλείας! Είναι σοβαρό εχέγγυο  η ανάληψη ευθύνης από έναν εκπρόσωπο ιδιωτικής εταιρείας;


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…