Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Eurostat: Στο 3,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Eurostat: Στο 3,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

0

 Στο 2,9% στην Ευρωζώνη


Στο 3,7% αυξήθηκε o ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο από 2,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4%.

Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν στην Ελλάδα με έντονο ρυθμό 7,6% τον Δεκέμβριο, όσο και τον Νοέμβριο, ενώ οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 4% έναντι μείωσης 7,2% τον Νοέμβριο.

Στην επιτάχυνση του πληθωρισμού συνέβαλε η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των υπηρεσιών τον Δεκέμβριο (3,6% έναντι 2,4% τον Νοέμβριο), ενώ αντίθετα αποκλιμακώθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στο 2,6% από 3,4%.

Λόγω της επιτάχυνσης στις τιμές των υπηρεσιών, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – αυξήθηκε στο 3,3% από 2,8% τον Νοέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (6,1% έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4% (όσο και τον Νοέμβριο) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 2,5% έναντι 2,9%. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 6,7% έναντι μείωσης 11,5% τον Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική τάση του και διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,6% τον Νοέμβριο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…