Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ταφόπλακα» για τους δικηγόρους στον νομό Ξάνθης το κλείσιμο του Πρωτοδικείου

«Ταφόπλακα» για τους δικηγόρους στον νομό Ξάνθης το κλείσιμο του Πρωτοδικείου

0

Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησαν χθες, Πέμπτη Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων στηρίζοντας την απόφαση κινητοποίησης


Απορρίπτει την πιθανότητα συγχώνευσης ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης, Σπύρος Τσιλιγγίρης μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό


Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραχώρησαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Κομοτηνής και Ορεστιάδας χθες, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στη 13:00 παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, Κωνσταντίνου Κουρτίδη ο οποίος παραχώρησε και την αίθουσα συνεντεύξεων της Αντιπεριφέρειας. Άλλωστε, η απόφαση αυτή αποτέλεσε την λογική απόρροια της πληροφόρησης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης σε σχέση με ένα πόρισμα που συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα. Ειδικότερα, αναφέρει την πρόταση ενοποίησης του Πρωτοδικείου Ξάνθης με το Πρωτοδικείο Ροδόπης.

Ήδη, μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης έχει ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις και χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα οι δικηγόροι της Ξάνθης προχώρησαν σε κατάληψη του Μεγάρου συμβολικά για μία ώρα κι ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το Δημαρχείο Ξάνθης. Εν συνεχεία, συγκλήθηκε η Γενική Συνέλευση όπου όλα τα μέλη αποφάσισαν ομόφωνα να κλιμακώσουν την στάση τους.

«Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω θερμά τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Καβάλας, Γιώργο Γραμμένο, των Σερρών, Παναγιώτη Καρύπογλου, της Κομοτηνής, Δημήτρη Ερελιάδη και της Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή. Επίσης, ευχαριστώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και δη τον Αντιπρόεδρο, Απόστολο Χατζησταμάτη, την Γραμματέα, Άννα Σπυρίδου και την Ταμία, Ερμιόνη Παναγιωτίδου», σημείωσε η κα Χατζηφωτιάδου.

Με ψήφισμα προς το δημοτικό συμβούλιο ζητούν έμπρακτη στήριξη οι δικηγόροι Ξάνθης

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως πριν από μία ώρα περίπου λάβαμε μήνυμα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης μας ενημερώνει αναφορικά με μία επαφή που έχει κάνει με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε προφορικά προφανώς πως δεν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει το Πρωτοδικείο Ξάνθης κι ότι μάλιστα θα αναβαθμιστεί ως δομή. Τέλος, καταθέσαμε σήμερα ένα ψήφισμα το οποίο προωθήσαμε και στον δήμο Ξάνθης. Ζητήσαμε να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας όλους τους φορείς του νομού Ξάνθης να πάρουν θέση και να ταχθούν στο πλευρό μας, είναι εθνικό ζήτημα», συμπλήρωσε.

«Μετά από έκπληξή μας, κινητοποιηθήκαμε αμέσως. Καλέσαμε τους Προέδρους του Εφετειακού μας Συλλόγου. Ανησυχήσαμε πάρα πολύ μιας και δεν είχαμε καμία πληροφορία ότι θα υπήρχε νομός που έχει ένα Πρωτοδικείο και αυτό να συγχωνευτεί με το Πρωτοδικείο γειτονικού νομού. Θα έπρεπε, επιπροσθέτως το πόρισμα να έχει δηλωμένο ευκρινώς το κριτήριο βάσει του οποίου έχει προταθεί να ενοποιηθεί. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτόν τον δικαστικό χάρτη. Έχουμε τη διαβεβαίωση όλων των Προέδρων του Εφετείου ότι θα συνδράμουν, θα αποφασίσουμε μαζί τις κινητοποιήσεις με σκοπό να αποτρέψουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το κλείσιμο του Πρωτοδικείο φαντάζει ως ‘’ταφόπλακα’’ για τους δικηγόρους αλλά και για το νομό μας», επεσήμανε η κα Χατζηφωτιάδου.

Κ. Κουρτίδης: «Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την οικονομική μελέτη. Το κέρδος είναι μηδαμινό!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κωνσταντίνος Κουρτίδης ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και γνώστης των θεμάτων, δήλωσε: «Μία οικονομοτεχνική μελέτη είναι αυτή που προήλθε από τη Παγκόσμια Τράπεζα. Καταρχάς, βασίζεται στην απόσταση μεταξύ Κομοτηνής-Ξάνθης, χωρίς όμως να αναφέρει πως είναι τελικά εις βάρος τόσο των δικηγόρων, όσο και των πολιτών. Βεβαίως, το προαναφερθέν στερείται λογικής, όπως επίσης και οικονομικών δεδομένων. Συνεπώς, θεωρώ απαράδεκτη αυτή την οικονομική μελέτη. Το κέρδος είναι μηδαμινό. Δεν στέκει στην λογική από άποψη οικονομική, όπως ακόμη και αναφορικά με την εξυπηρέτηση της ομαλής διεξαγωγής των διαδικασιών. Μας κοινοποιήσαν μία μελέτη που έγινε»

«Θέτω τα ακόλουθα ερωτήματα αναφορικά με την μελέτη: Ποιος έδωσε το κίνητρο; Γιατί έγινε; Ποιος έδωσε το κίνητρο να προχωρήσει; Γιατί είναι τόσο πρόχειρη; Είμαστε κατά ως Αντιπεριφέρεια, τασσόμαστε στο πλευρό των Δικηγορικών Συλλόγων εννοείται ότι θα αγωνιστούμε για να μην σκεφτούν να προβούν σε αυτή την απονενοημένη ενέργεια», όπως υπογράμμισε.

Οι Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων σύσσωμοι, είπαν:

-Καρύπογλου: «Η εικόνα που έχω εγώ από την Συντονιστική είναι ότι δεν θα γίνει καμία συνένωση Πρωτοδικείου. Η Παγκόσμια Τράπεζα κατέθεσε ένα πόρισμα, αλλά έχει υποχρέωση να καταθέσει και ένα δεύτερο, πιο ολοκληρωμένο με πλήρη αιτιολογία. Η πληροφορία είναι, λοιπόν, πως δεν θα κλείσουν τα όμορα Πρωτοδικεία, κάτι βέβαια που δεν ισχύει για όσα ανήκουν στον ίδιο νομό».

– Μεμετζή: «Την Θράκη δεν πρέπει κανείς να την ‘’αγγίξει’’. Θα έπρεπε χθες κι όχι σήμερα να ενδυναμώσουν τις δομές. Για εμάς ήταν μονόδρομος να στηρίξουμε την Ξάνθη, αλλά και κάθε Πρωτοδικείο στη χώρα όσο μπορούμε με όλες τις δυνάμεις μας. Η δικαιοσύνη είναι ένα αγαθό αναφαίρετο που πρέπει να προστατεύεται».

-Ερελιάδης: «Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους και πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες απονομής της δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όλα με νούμερα. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει το Πρωτοδικείο Ξάνθης».

-Γραμμένος: «Είπαμε ως δικηγορικοί σύλλογοι ότι είμαστε ‘’όλοι για έναν και ένας για όλους’’. Αυτό που θα επιχειρηθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδος θα μας βρει απέναντι από το υπουργείο. Το δικαστικό σώμα ήταν πάντοτε μπροστάρης στους αγώνες κι όχι για καθαρά συνδικαλιστικά θέματα, αλλά για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών που είναι εκτεθειμένα στην αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας. Άλλωστε, οι δικηγόροι είναι το τελευταίο ανάχωμα στην επίθεση που δέχεται ο απλός συμπολίτης από την εκτελεστική εξουσία».


Σπύρος Τσιλιγγίρης: Δεν κλείνει το Πρωτοδικείο Ξάνθης

Ο Σπύρος Τσιλιγγίρης, βουλευτής ΝΔ Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσε ότι μετά από συνάντηση του με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης για κλείσιμο του Πρωτοδικείου Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των Δικαστικών Υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Εντός του Ιανουαρίου θα προσκληθεί σε συνάντηση, από τον Υφυπουργό, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης όπου θα συζητηθούν θέματα που θα στοχεύουν στην αναβάθμισης των Δικαστικών Υπηρεσιών Ξάνθης».


Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…