Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβρη

Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβρη

0

Στο 2,4% ο μέσος όρος της Ευρωζώνης


Στο 2,4% κατέβασε ταχύτητα στην ευρωζώνη, από 2,9% τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τη Eurostat. Τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός οδηγούν τις ανατιμήσεις. Τέταρτο μήνα φρέναρε ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα.

Στο 3,0% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 3,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εθνικός δείκτης είχε αυξηθεί κατά 3,4% τον περασμένο μήνα. Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1,1%.

Σημαντικό φρένο και στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg που έκαναν λόγο για 2,7%, ενώ πλέον πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως. Την ίδια ώρα ωστόσο μειώνεται και το ΑΕΠ, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οδηγώντας την περιοχή στο χείλος της ύφεσης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…