Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σταθμοί του χρόνου: Η Ανασκόπηση του 2023 – Καρέ καρέ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2023 για την Ξάνθη

Σταθμοί του χρόνου: Η Ανασκόπηση του 2023 – Καρέ καρέ τα σημαντικότερα γεγονότα του 2023 για την Ξάνθη

0

Μία επιλογή της συντακτικής ομάδας του «Ε» σχετικά με τα γεγονότα του 2023 που άλλα θέλουμε να τα θυμόμαστε και άλλα να τα ξεχάσουμε


Συντάκτες: Ελένη Διαφωνίδου, Παύλος Μαραγκός


Η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο

Το καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην Ευρώπη που όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων του Copernicus, η συνολική έκταση που κατέκαψε, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος και, φυσικά με την βοήθεια του καιρού, η φωτιά τέθηκε σε έλεγχο ύστερα από 16 ολόκληρες μέρες.

Χιλιάδες στρέμματα γης κάηκαν σε όλη την Ελλάδα κάνοντας τον απολογισμό δυσβάσταχτο. Αν προσθέσει κανείς στο πράσινο, τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα που έχουν καεί, η τραγωδία ήταν ολοκληρωτική.

Π.Μ.


Ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθη επέστρεψε για να μείνει

Το 2023 υπήρξε ορόσημο για τους φιλάθλους του ΑΟΞ καθώς είδαν την ομάδα τους να ξαναγεννιέται με σκοπό να γυρίσει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Νέοι άνθρωποι στα διοικητικά με μπροστάρηδες τον Κωνσταντίνο Ψωμά και Αλέξανδρο Γιαλάογλου, ύστερα από την ζημιογόνο διοίκηση του Μπιλ Πάπας, έδωσαν ελπίδα στον κόσμο της Ξάνθης βάζοντας την ομάδα μέσα στο γήπεδο με έναν γνώριμο προπονητή, τον Κώστα Μαλαδένη και ένα ρόστερ που μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο στην υψηλότερες κατηγορίες.

Ο ΑΟΞ έχει σκοπό να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία και πλέον αναπτύσσεται ως κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Ο Σύλλογος είναι ανοιχτός σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας και εθνικότητας.

Π.Μ.


Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης πρωταγωνίστησε… λόγω προβλημάτων

Τα προβλήματα που ταλανίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης πρωταγωνίστησαν και το 2023. Με συνεχείς αναφορές των βουλευτών Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ τα συγκεκριμένα προβλήματα υπήρξαν και αντικείμενο συζήτησης εντός της Βουλής. Το πρόβλημα της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο είναι γνωστό από καιρό και έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης δύο και πλέον χρόνια, καθώς επίσης και την αδυναμία λειτουργίας Στεφανιαίας Μονάδας.

Τα πολλαπλά προβλήματα του Γ.Ν.Ξ. έβγαλαν ουκ ολίγες φορές τον κόσμο στην Κεντρική Πλατεία με σκοπό να διαμαρτυρηθεί και να δείξει την δυσαρέσκεια του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τον Νοσοκομείο της πόλης του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ξάνθης σχημάτισαν την λέξη «SOS» με τις τσάντες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του Γ.Ν.Ξ.

Π.Μ.


Νέα δημοτική και περιφερειακή αρχή

Όλες οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν μεγάλους νικητές, μεγάλους χαμένους και αναπάντεχες εκπλήξεις και οι εκλογές στην Ξάνθη δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Η Ξάνθη έχει νέο δήμαρχο πλέον καθώς ο Στράτος Κοντός επιβλήθηκε στον δεύτερο γύρο του πολιτικού του αντιπάλου και απερχόμενου δήμαρχου Μανώλη Τσέπελη. Στο τιμόνι του Δήμου Αβδήρων συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη φορά ο Γιώργος Τσιτιρίδης ενώ στον Δήμο Τοπείρου ο Θωμάς Μίχογλου έπαιξε χωρίς αντίπαλο και οι εκλογές για τον συγκεκριμένο δήμο είχαν μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα. Νέο ξεκίνημα και για τον Δήμο Μύκης με τον δικηγόρο Αχμέτ Κιούρτ που παίρνει την σκυτάλη Ντελή Χουσεΐν Ριντβάν.

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προφανώς οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν. Ο έχων το χρίσμα της κυβέρνησης της ΝΔ, Χρήστος Μέτιος δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις με τον Χριστόδουλο Τοψίδη να κόβει πρώτος το νήμα την δεύτερη Κυριακή.

Π.Μ.


Κάθετος Άξονας: Ολημερίς το χτίζαν, το βράδυ γκρεμιζόταν

Μακρύ δρόμο έχει ακόμη να διανύσει έως την ολοκλήρωσή του και έως ότου δοθεί στην κυκλοφορία το έργο του κάθετου άξονα Ξάνθης. Μετά από 20 και πλέον έτη από τότε που σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε και 5 έτη αφότου εντάχθηκε, προκηρύχθηκε, δημοπρατήθηκε και κατασκευάζεται το πρώτο τμήμα «Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», νέα εμπόδια τίθενται μπροστά του! Ειδικότερα ενώ το πρώτο κομμάτι ολοκληρώνεται και μπορεί να παραδοθεί άμεσα, το δεύτερο κομμάτι «Δημάριο – Μελίβοια» βρίσκεται εγκλωβισμένο σε δικαστικές διαμάχες των εταιριών που το διεκδικούν με πολύ πιθανό τον κίνδυνο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Και έχουμε τα εξής δεδομένα. Ένα ολοκαίνουριο τμήμα δρόμου σύγχρονων προδιαγραφών 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Δημάριο έως τα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και πριν από το Δημάριο έως τα Μελίβοια έναν …καρόδρομο που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει κυκλοφορία διασυνοριακή.

Και εδώ κολλάει το ρητό: Ολημερίς το χτίζαν, το βράδυ γκρεμιζόταν.

Π.Μ.


Η Ξάνθη δάκρυσε από τον χαμό της 19χρονης Αϊσέ

Η 6η Δεκεμβρίου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων καθώς μία νέα κοπέλα από τον Παλαιό Ζυγό Ξάνθης έχασε την ζωή της καθώς διερχόμενο όχημα την χτύπησε μέσα στο χωριό. Η Αϊσέ είχε βγάλει βόλτα το σκύλο της, στον Π. Ζυγό, ωστόσο το σκυλάκι της γύρισε μόνο του στο σπίτι χωρίς της ίδια.

Ο δράστης, αστυνομικός στο επάγγελμα, έπαιζε θέατρο μετά την παράσυρση, για να συσκοτίσει τις έρευνες και να αποπροσανατολίσει τους συναδέλφους του. Μετά την ομολογία του αστυνομικού ότι εκείνος είναι ο δράστης του τροχαίου δυστυχήματος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης έδωσε εντολή να παραμείνει υπό κράτηση και ο ίδιος πλέον αντιμετωπίζει τη κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Οι κάτοικοι στην Ξάνθη αντέδρασαν με πολυπληθή συγκέντρωση οι οποίοι ζήτησαν ευθύς εξαρχής να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς να υπάρξει κανενός είδους συγκάλυψη.

Π.Μ.


Η Ξάνθη βρέθηκε δίπλα στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία

Τον κόσμο όλο συντάραξαν οι δύο ισχυροί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξαν τη νότια Τουρκία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και τουλάχιστον 54.000 θανάτους.

Και στην Ξάνθη η ατμόσφαιρα αλληλεγγύης ήταν συγκινητική. Η τραγωδία που έφερε κοντά τη χώρα μας με τη γείτονα, δεν άφησε ανεπηρέαστους τους Ξανθιώτες που ενεργοποιήθηκαν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την πρώτη στιγμή, μέσω αρχών και φορέων.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή Ξανθιωτών τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης, Μουμίνογλου Μπιρόλ, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης Ζεκή Μεμέτ Αλή και στη δεύτερη αποστολή ήταν μαζί τους ο Εθελοντής Διασώστης-Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ε.Ε.Σ., Ψυχολόγος, Τζαν Μεμέτ Αλή.

Ε.Δ.


Το δυστύχημα στα Τέμπη άφησε πληγές πίσω του που δύσκολα θα κλείσουν

Ανείπωτη τραγωδία χωρίς προηγούμενο για τη χώρα μας ήταν αυτή του πολύνεκρο σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Η νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου ήταν η πιο σκοτεινή, η πιο βίαιη. Ο επιβατικός συρμός Intercity 62 που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

Πένθος, δάκρυα και οργή πλημμύρισαν τους πολίτες απ’ άκρη σε άκρη της χώρας. Αυθόρμητες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κάθε πόλη της Ελλάδας και μαζί και στην Ξάνθη με εντυπωσιακή τη συμμετοχή μαθητών, που είδαν τη γενιά τους να χάνεται έτσι άδικα, στο μέσο που φιλοξενεί όσο κανένα τις μεταφορές και εκδρομές νεαρών και φοιτητών.

Πριν λίγες ημέρες ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη σε 23 άτομα, (εκ των οποίων οι 18 είναι δημόσιοι υπάλληλοι) από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση 717. Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με βάση το νόμο και το Σύνταγμα από το περασμένο καλοκαίρι είχε διαβιβάσει στη Βουλή της δικογραφία αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα.

Ε.Δ.


Έξι ξενοδοχεία μείον για την Ξάνθη

Ισχυρό πλήγμα για οποιαδήποτε διάσταση τουριστικής ανάπτυξης της Ξάνθης αποτελεί το κλείσιμο έξι μεγάλων ξενοδοχείων της Ξάνθης, αφαιρώντας περίπου 400 κλίνες από τη δυναμική φιλοξενίας του νομού. Ειδικότερα παρελθόν αποτελούν πια για την Ξάνθη, το ιστορικό Motel Natassa, το ξενοδοχείο 1000 χρώματα, ενώ και το Elisso (πρώην Ξενία) παραμένει κλειστό, αφού δεν έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος.

Αυτό αναγκαστικά καθιστά την Ξάνθη, τόπο μη ελκυστικό για εσωτερικό ή/και εξωτερικό τουρισμό, αλλά και ανεπαρκή για μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.

Ε.Δ.


Παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία, «άρρωστος» ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μια χρονιά εκλογική. Αναμφίβολα. Όχι με μία, αλλά με τέσσερις συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις. Η χρονιά του 41% της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πράγματι υπήρξε εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι την κυβέρνηση βάραινε ήδη το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς και το δυστύχημα στα Τέμπη. Παράλληλα η χρονιά της σύνθλιψης του ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυτος κυρίαρχος εμφανίστηκε η Νέα Δημοκρατία που την 21η Μαΐου κατέγραψε πρωτοφανή πρωτιά, ακόμη και στην Ξάνθη που στις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε «ντυθεί» με το ροζ χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με μία διαφορά της τάξεως του 20,7% και διεκδικώντας από την πρώτη κιόλας εκλογική μάχη την αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η συνέχεια βέβαια υπήρξε ακόμα πιο δυσάρεστη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η αποχώρηση Τσίπρα από την προεδρία, οι εσωκομματικές διαμάχες , η εκλογή Κασσελάκη, οι περισσότερες εσωκομματικές διαμάχες και εν τέλει η διάσπαση του κόμματος, φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Ξανά στα εκλογικά, δε σημειώθηκε αλλαγή ούτε στις βουλευτικές έδρες, ούτε στα πρόσωπα στην Ξάνθη, αφού Τσιλιγγίρης, Ζεϊμπέκ και Μπαράν ανανέωσαν τη θητεία τους, με τον πρώτο και τον τελευταίο να αυξάνουν τις δυνάμεις τους.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οκτακομματικής Βουλής με την είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τριών πατριωτικών-ακροδεξιών κομμάτων (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες). Ενδιαφέρον είχε η ανάδειξη-εργαλειοποίηση της λειτουργίας της μειονοτικής ψήφου με τη ΝΔ να κατηγορεί το Τουρκικό Προξενείο για ανάμιξη στις εκλογές, μέσω των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που βέβαια με τη λήξη των εκλογών, μπήκε στο… «αρχείο».

Ε.Δ.


«Τραγουδάμε δίχως Φόβο»: Μία δράση φόρος τιμής και μνήμης για όλα τα θύματα της πατριαρχίας που έχασαν τη ζωή τους

Παρούσα, ενεργή και ευαίσθητη αναδείχθηκε τη χρονιά που πέρασε η Ξάνθη και στο ζήτημα των γυναικοκτονίων και της βίας κατά των γυναικών. Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με δυναμισμό και μεγάλη συμμετοχή η δράση «Τραγουδάμε Δίχως Φόβο», μια δράση – φόρος τιμής και μνήμης για όλα τα θύματα της πατριαρχίας που έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.

Το παρών έδωσαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη από το Διδυμότειχο, η οποία στις 28 Νοεμβρίου 2018 δολοφονήθηκε από δύο άντρες στο νησί της Ρόδου όπως επίσης η μητέρα και η αδερφή της Ζωής Δαλακλίδου. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικοί όπως επίσης και διερμηνεία της ομιλούμενης στην νοηματική γλώσσα.

Ε.Δ.


Δολοφονία 46χρονου από 37χρονο στο Δροσερό

Στο αστυνομικό ρεπορτάζ κορυφαίο γεγονός της χρονιάς αποτέλεσε η δολοφονία 46χρονου στο Δροσερό τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου, από 37χρονο που τον σκότωσε εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι του, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και των παιδιών του. Αιτία η ματαίωση «συμφωνίας» παράδοσης της 15χρονης εγγονής του θύματος για να παντρευτεί τον 17χρονο γιο του δράστη. Τις επόμενες μέρες ακολούθησε μεγάλη ένταση στον οικισμό και καταστροφές στο σπίτι και την περιουσία του καθ’ ομολογίαν δράστη και της οικογένειάς του. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα (τέλη Ιανουαρίου) σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο Δροσερό στο σπίτι του 37χρονου είχαν βρεθεί πιστόλια, χειροβομβίδα και ναρκωτικά, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί.

Ε.Δ.

 

 

 

Μείζον ζήτημα που απασχόλησε έντονα πολιτικές και αστυνομικές αρχές, αλλά και διατάραξε σημαντικά το αίσθημα ασφάλεια των πολιτών της Περιφέρειας, κυρίως κατά τη διέλευση στην Εγνατία οδό, ήταν η πρακτική που υιοθέτησαν, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, διακινητές παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη σύλληψη κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους, αλλά και να κινδυνέψουν πολλοί ακόμη.

Μάλιστα, στις 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη με τους πολίτες να ζητούν «ασφαλείς δρόμους για τις μετακινήσεις τους».

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιήθηκαν, αυξήθηκε η αστυνόμευση στους κόμβους, αλλά η λήψη μέτρων καθυστέρησε σημαντικά και αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Ε.Δ.

 

 

 

Γέμισε η Ξάνθη μουσικές και έμπνευση

Στα όμορφα, τα αισιόδοξα και λαμπερά, ας αφιερώσουμε λίγα λόγια για το φεστιβάλ μουσικών σχολείων «Πόλις Ονείρων» με έμπνευση από το Μάνο Χατζιδάκι και τη συμμετοχή μουσικών σχολείων από την Ελλάδα και όχι μόνο. Φέτος, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις 1-7 Μαΐου με περίπου 1200 μαθητές, από 19 Μουσικά Σχολεία της χώρας και τέσσερα, από πόλεις της Ισπανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Παρών και θερμός υποστηρικτής για άλλη μια χρονιά ο Νίκος Κυπουργός και άλλοι εκλεκτοί μουσικοί, όπως οι ξανθιώτισσες αδελφές Βουγιουκλή, που κάνουν τους μαθητές των μουσικών σχολείων αν φτιάξουν για λίγες μέρες «μια πόλη μαγική»! Αναμφίβολα ο πιο φρέσκος και επιτυχημένος θεσμός της πόλης, ευχόμαστε να έχει πολύ μέλλον ακόμη!

Ε.Δ.

 

 

Η πολυβραβευμένη ταινία «Κοτόσουπα»

Στα ωραία του τοπικού πολιτισμού ας προσθέσουμε και την ταινία «Κοτόσουπα», που κυκλοφόρησε μεν το καλοκαίρι του 2022, αλλά συνεχίζει να κατακτά νέο κοινό και έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις με τέσσερα βραβεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρόκειται για μία ταινία που δημιουργήθηκε με ξεχωριστό μεράκι και αγάπη από Ξανθιώτες καλλιτέχνες, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ξάνθη, με στόχο την ανάδειξη του τόπου.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…