Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από την ΔΕΥΑ Αβδήρων

Παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από την ΔΕΥΑ Αβδήρων

0

Στήνει φωτοβολταϊκό πάρκο στην Γενισέα για την ενεργειακή αυτονομία και μείωση των λειτουργικών της εξόδων


Εντάχθηκε ως υποέργο 372.189,30 ευρώ στο μεγάλο έργο με χρηματοδότηση ύδρευσης από την Αλκυόνη ως το Μυρωδάτο  που έχει υλοποιηθεί κατά 80%


Φωτοβολταϊκό πάρκο ετοιμάζεται να στήσει η ΔΕΥΑ Αβδήρων σε δημοτικό οικόπεδο 14 στρεμμάτων στην Γενισέα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια για ίδια χρήση και να εξοικονομήσει πόρους. Στο πλαίσιο αυτό μετά από σχετικό αίτημα τροποποιήθηκε η έγκριση χρηματοδότησης του μεγάλου έργου ύδρευσης που εκτελείται και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ‘Α. Τρίτσης’ και προστέθηκαν και άλλα  372.189,30 ευρώ για το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Φωτοβολταϊκό πάρκο ενέργειας συνολικής ισχύος 349,6 ΚW

Ειδικότερα όπως διευκρινίζει η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αβδήρων κα Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου: «Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας των υποδομών διαχείρισης υδάτων με στόχο την ενεργειακή αυτονομία της επιχείρησης και στην μείωση των λειτουργικών εξόδων της . Παράλληλα δε θα συμβάλει στην μείωση των αερίων ρύπων. Είναι παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας. Θα παράγει 400 – 500.000 κιλοβάτ ετησίως».

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 372.189,30 ευρώ

Όπως αναφέρεται  σε σχετική ανακοίνωση: «Mε απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών που αναρτήθηκε στις 5/12/2023, εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 372.189,30 ευρώ για την «Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων Δήμου Αβδήρων».

Το έργο αφορά την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για τις ανάγκες της λειτουργίας των υποδομών διαχείρισης υδάτων της ΔΕΥΑΑ με στόχο την ενεργειακή αυτονομία αυτών. Συγκεκριμένα αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση επί εδάφους ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 349,6 ΚW, το οποίο θα αποτελείται από 760 Φ/Β πλαίσια ονομαστικής ισχύος 460 W έκαστο.

Το έργο εντάσσεται ως 3ο υποέργο στην υπό εκτέλεση πράξη «Τοπικές παρεμβάσεις αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης νοτίων διαμερισμάτων Δήμου Αβδήρων» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με την προσθήκη του παραπάνω υποέργου, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πράξης ανέρχεται σε 3.003.317,98 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω έργο που περιλαμβάνει νέο δίκτυο ύδρευσης από την Αλκυόνη ως το Μυρωδάτο και την παραλιακή ζώνη έχει υλοποιηθεί κατά 80%.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…