Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μέσω gov.gr οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο

Μέσω gov.gr οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο

0

Θα εφαρμόζεται σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα. Όλη τη διαδικασία παρουσίασαν η Ν. Κεραμέως με τον Θ. Λιβάνιο


Την παρουσίαση της επιστολικής ψήφου πραγματοποίησε την Τετάρτη το μεσημέρι το υπουργείο Εσωτερικών, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο να αναλύουν την διαδικασία.

Όπως ανακοινώθηκε, στις ευρωεκλογές για τους ομογενείς, η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική και δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα. Επίσης, με επιστολική ψήφο θα μπορούν να ψηφίσουν και πολίτες της επικράτειας. Η επιστολική ψήφος θα ισχύει για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, καθώς για τις εθνικές εκλογές απαιτείται έγκριση του σχετικού νόμου με διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών βάσει Συντάγματος.



Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφηκε, ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει και στη συνέχεια θα ψηφίζει και θα αποστέλλει το φάκελό του.

Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό θα περιλαμβάνει: τον φάκελο επιστροφής ψήφου, τον φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνης δήλωσης:  Ο εκλογέας θα δηλώνει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία, ότι συμπλήρωσε μόνος του το ψηφοδέλτιο και πως αυτό εκφράζει τη δική του βούληση. Να σημειωθεί ότι, όπως επισημάνθηκε, είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη του συγκεκριμένου εγγράφου.

 

Η διαδικασία- προθεσμία

Οι απόδημοι μπαίνουν στο apodimoi.gov.gr για να υποβάλουν αίτηση για να ψηφίσουν ως εκτός επικρατείας εκλογείς. Αντίστοιχη πλατφόρμα θα δημιουργηθεί και τώρα, το epistoliki.gov.gr.

Ο εκλογέας εισέρχεται με κωδικούς taxis για να κάνει την αίτηση. Υπάρχει ο κωδικός μίας χρήσης που αποστέλλεται στο κινητό για την επαλήθευση του κινητού τηλεφώνου και του email που θα δηλωθεί.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις όσων θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο θα κλείσει 40 μέρες πριν τις εκλογές. Όλες οι αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί μέχρι εκείνη τη μέρα θα λαμβάνονται υπόψη για την επιστολική ψήφο.

Επίσης, ο φάκελος με το εκλογικό υλικό θα αποστέλλεται περίπου 20 ημέρες πριν τις εκλογές. Η αποστολή εκλογικού υλικού, θα γίνεται μέσω ταχυδρομικών εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαδικασία κατόπιν διαγωνισμού.

 

Το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ελληνικές εκλογές. Στην πρώτη όψη έχει τα κόμματα και τους συνδυασμούς που έχουν ανακηρυχθεί. Ο σταυρός θα μπαίνει δεξιά σε κουτάκι, στο κόμμα που επιλέγει ο εκλογέας.

Στη δεύτερη σελίδα του ψηφοδελτίου θα υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που χωρίζεται σε 42 τετράγωνα, δηλαδή όσοι είναι οι υποψήφιοι. Ο εκλογέας θα επιλέξει κυκλώνοντας τον αριθμό των υποψηφίων που θέλει.

 

Καταμέτρηση επιστολικών ψήφων  

Η καταμέτρηση των ψήφων, θα ξεκινήσει στις 19:00 της Κυριακής την ημέρα των εκλογών, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, με τον συγκεκριμένο νόμο επεκτείνεται η ισχύς της απαγόρευσης συμμετοχής για τους καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…