Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Λύνει τα χέρια» στους αγρότες το νομοσχέδιο για τους εργάτες γης

«Λύνει τα χέρια» στους αγρότες το νομοσχέδιο για τους εργάτες γης

0

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και αυτό είναι θετικό»


«Κουτσουρεμένες» οι επιδοτήσεις ΟΣΔΕ και «στο περίμενε» για το «πρασίνισμα»


Με χαρά υποδέχεται ο αγροτικός κόσμος την νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα νόμιμης εργασίας σε νόμιμους μετανάστες αφήνοντας τους αστερίσκους για τους πολιτικούς. Πρόκειται για μια ρύθμιση που τους λύνει τα χέρια δεδομένου ότι η έλλειψη των εργατικών χεριών ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες που σε πολλές περιπτώσεις άφηναν τα προϊόντα στα χωράφια να σαπίζουν αφού δεν έβρισκαν εργάτες!

 Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η ρύθμιση προβλέπει την τριετή παραμονή μεταναστών από τρίτες χώρες, οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2023. Η άδεια θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

Η ρύθμιση επιβάλλει αυξημένες κυρώσεις σε εργοδότες και μετακλητούς αλλοδαπούς εργαζόμενους που παραβιάζουν τους όρους της μετάκλησης και οργανώνει καλύτερα, επιταχύνοντας, τις επιστροφές όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ενισχύει την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ταυτόχρονα, η ρύθμιση βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια.


«Σίγουρα είναι μια ρύθμιση θετική για τον αγροτικό κόσμο που έχει μεγάλη έλλειψη από εργατικά χέρια και δυσκόλευε πολύ τη δουλειά του»
Κ. Δαλάτσης
Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και αυτό είναι θετικό»

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης σημειώνει: Σίγουρα είναι μια ρύθμιση θετική για τον αγροτικό κόσμο που έχει μεγάλη έλλειψη από εργατικά χέρια και δυσκόλευε πολύ τη δουλειά του. Ο τρόπος που γίνεται και τα περαιτέρω  είναι κάτι που τα αποφασίζουν οι πολιτικοί. Θα μπορούσαν βέβαια να δώσουν κίνητρα σε ανέργους, όπως για παράδειγμα να εργάζονται σε αγροτικές εργασίες χωρίς να τους διακόπτεται το επίδομα. Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και αυτό είναι θετικό και στην σωστή κατεύθυνση»

«Κουτσουρεμένες» οι επιδοτήσεις ΟΣΔΕ και «στο περίμενε» για το «πρασίνισμα»

Όμως τα προβλήματα των αγροτών δεν περιορίζονται μόνο στους εργάτες γης. Είναι οι επιδοτήσεις που τις πήραν τον Οκτώβριο κουτσουρεμένες και άλλες που τις περιμένουν τώρα και θα τις πάρουν τον Μάρτιο και αν…Ο λόγος για τις επιδοτήσεις ΟΣΔΕ που πήραν το 70% και περιμένουν αυτές τις μέρες το 30%. Όπως λέει ο κ. Δαλάτσης υπάρχουν αγρότες που πήραν 25, 30 έως και 50% λιγότερα  απ’ ότι έπαιρναν και άλλοι και καθόλου και αυτό οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.: «Έτοιμα λεφτά κι ούτε την κατανομή μπορούν να κάνουν», σημειώνει ο κ.Δαλάτσης.  Επίσης τώρα επρόκειτο να δοθεί και το «πρασίνισμα» μια άλλη επιδότηση που όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έτσι θα δοθεί τον Μάρτιο ίσως…


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…