Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φορολογική αντιπρόταση κατέθεσαν οι Μηχανικοί του ΤΕΕ Θράκης

Φορολογική αντιπρόταση κατέθεσαν οι Μηχανικοί του ΤΕΕ Θράκης

0

«Ευελπιστούμε να εισακουστούν οι θέσεις μας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης

 

Μέτρα – ενέργειες για τη βελτίωση και εξορθολογισμό του νομοσχεδίου

 

Απορρίπτει ως μη αποδεκτή τη λήψη οριζόντιων μέτρων όπως η τεκμαρτή φορολόγηση για όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών με εντελώς ανόμοιες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, ο κλάδος των Μηχανικών και ως απαράδεκτη την λογική να αντιμετωπίζει εκ προοιμίου ως «φοροφυγά και ψεύτη», όποιον δηλώνει λιγότερα από το χρηματικό όριο.

Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Θράκης που συστήθηκε πρόσφατα προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου κατέθεσε ένα σύνολο παρατηρήσεων επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση και έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις σε πολλούς κλάδους εξαιτίας της τεκμαρτής φορολόγησης.

Οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του Μηχανικού

Αναλυτικότερα στις Παρατηρήσεις του ΤΕΕ – Θράκης αναφέρεται ότι κάθε επάγγελμα έχει τις ιδιαιτερότητες του, τα δικά του χαρακτηριστικά και τους δικούς κανόνες – διαδικασίες συναλλαγής ανάμεσα στον πελάτη και στο δημόσιο. Με αυτό το σκεπτικό δεν είναι δυνατόν να ισχύουν τα ίδια οριζόντια μέτρα για όλους που παραπέμπουν την περίοδο των μνημονίων. Γίνεται μάλιστα λόγος για παραβίαση της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας και παρατίθενται παραδείγματα που στοιχειοθετούν για την αστοχία του μέτρου. Όπως την περίπτωση μιας ελεύθερης επαγγελματία, μητέρα ανήλικου τέκνου: « Είναι δυνατό να της επιβληθεί ότι θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να δηλώνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και να φορολογείται ως σαν να το βγάζει;  Στο ελεύθερο επάγγελμα γνωρίζουμε ότι κάποιες χρονιές ενδεχομένως να μην έχουν την κερδοφορία άλλων ετών, με αποτέλεσμα να είναι το εισόδημα πολύ χαμηλότερο. Γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να τιμωρηθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας; Γνωρίζουμε τα έργα των μηχανικών και η ανάλογη παροχή υπηρεσίας λαμβάνει αρκετό χρόνο για την εκτέλεση της και φυσικά όχι απαραίτητα εντός ενός οικονομικού έτους. Επιπροσθέτως όσοι ασχολούμαστε με δημόσια έργα ή μελέτες δημοσίων έργων γνωρίζουμε  ότι ο χρόνος συμβασιοποίησης – εκτέλεσης των εργασιών και τέλος τιμολόγησης είναι αρκετά μεγάλος και πολλές φορές μεγαλύτερος από ένα οικονομικό έτος. Με βάση τα παραπάνω αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί ένας επαγγελματίας να εκτελεί εργασίες αλλά να τιμολογηθούν την επόμενη χρονιά. Για ποιο λόγο εκείνη τη χρονιά να φορολογηθεί τεκμαρτά χωρίς να έχει ολοκληρώσει την εργασία του την οποία θα τιμολογήσει το επόμενο οικονομικό έτος»;

Το ΤΕΕ Θράκης αντιπροτείνει   κάποια μέτρα – ενέργειες για τη βελτίωση και εξορθολογισμό του νομοσχεδίου

Δημιουργία κινήτρου φοροαπαλλαγής στον αναθέτοντα ιδιώτη ώστε στο τέλος να ζητάει τιμολόγηση του συνόλου του ποσού που δίνει για επίβλεψη εργασιών κατασκευής ιδιωτικών (όπως π.χ. σε εργασίες ανακαίνισης) γεγονός το οποίο υπάρχει εν μέρει για εργατικές εργασίες (πχ. υδραυλικού ή ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη).

Ψηφιακή διασταύρωση των εργασιών παροχής υπηρεσίας του μηχανικού με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία εκδίδονται  σε κάθε οικονομικό έτος.

Επαναφορά της λογικής των  ελάχιστων νόμιμων αμοιβών για κάθε πράξη, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να τιμολογούνται, να γίνεται ψηφιακά ο αντίστοιχος έλεγχος ενώ θα παρακολουθούνται μέσω παρατηρητηρίου ελαχίστων αμοιβών.

Συμπερασματικά των παραπάνω διαπιστώνεται ότι με κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες μπορεί να παταχθεί η όποια φοροδιαφυγή, οι οποίες ενέργειες θα ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής και με εξειδικευμένα μέτρα τα οποία έχουν σχέση με  την πραγματικότητα του κλάδου των μηχανικών. Επιπροσθέτως η τεκμαρτή φορολόγηση και όχι η λογιστική υποδηλώνει αδυναμία φορολογικού ελέγχου, η οποία καλλιεργεί μια νοοτροπία που φέρνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα με βάση το νομοσχέδιο. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είναι αποδεκτή η λήψη οριζόντιων μέτρων όπως η τεκμαρτή φορολόγηση για όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών με εντελώς ανόμοιες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…