Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου

Στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου

0

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας


Στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών, όπως έκανε γνωστό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου της Αθήνας από το 2017, γεγονός που αποδεικνύει την σημαντικότητα της στιγμής για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, καθώς τον Σεπτέμβριο είχαν τετ α τετ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με του υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να έχουν και εκείνοι συζητήσεις.

Στόχος της προχθεσινής συνάντησης για τα ΜΟΕ η διατήρηση του κλίματος μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Το δεύτερο βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγινε τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Γενικά στόχος αυτής της συνάντησης ήταν να εφαρμοστεί το «μακριά και αγαπημένοι…», τουλάχιστον οι στρατοί των δύο χωρών -και να διατηρηθεί αυτό το θετικό κλίμα και μομέντουμ μέχρι τις 7 Δεκέμβρη που θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες, οπότε και θα επισφραγίσουν εκεί όλες αυτές τις συμφωνίες που συζητούνται τώρα… μεταναστευτικό, ΜΟΕ, οικονομική συνεργασία και ό,τι άλλο μπορεί να ενώσει και όχι να κλιμακώσει.

Η 4η Συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδα πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια και σε λιγότερο από ένα μήνα από το κρίσιμο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν γύρω στις 10 το πρωί, ώρα Τουρκίας και σταμάτησαν γύρω στις 7 παρά… το απόγευμα.

Τους υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Τι συζητήθηκε; Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η συνάντηση καταρχάς έγινε σε θετικό κλίμα, επετεύχθη συμφωνία για την εκ νέου εφαρμογή ή επανεργοποίηση προηγούμενων ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του 2024. Συμφώνησαν επίσης ότι παραμένουν σε επαφή και διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επαφής. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Ελλάδα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…