Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε γνωστές πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε γνωστές πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία

0

Σκρέκας: ” Όποιος κερδίζει παραπάνω από ό,τι το 2021 θα το πληρώνει ακριβά “


Το ανώτατο πρόστιμο, ύψους 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

– Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία “ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.”.

– Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία “ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE”.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις εταιρείες που έχουν αθέμιτη κερδοφορία έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας υπογραμμίζοντας ότι «όποιος κερδίζει παραπάνω από ό,τι το 2021 θα το πληρώνει ακριβά». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα πρόστιμα πληρώνονται κανονικά, ενώ τόνισε πως «οι εταιρείες πρέπει να διορθώσουν τις τιμές. Πρέπει οι τιμές στην Ελλάδα να ακολουθούν τις τιμές στην Ευρώπη».

«Εμείς ζητούμε από τις εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη τους. Να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο τώρα, αυτή την περίοδο, ιδίως όπου βάλλεται το νοικοκυριό. Πρέπει να διορθώσουν τις τιμές. Πρέπει οι τιμές στην Ελλάδα να ακολουθούν τις τιμές στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε ένα προϊόν το οποίο. το ίδιο προϊόν που πωλείται στην Ελλάδα και πωλείται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ο Έλληνας καταναλωτής να το αγοράζει πιο ακριβά ή να το αγοράζει πολύ πιο ακριβά και με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα. Άρα θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν ότι είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης το να παρέχουν αυτά τα βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό σε προσιτές τιμές και σε δίκαιες τιμές. Και δεύτερον, είναι και θέμα βιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης. Γιατί όταν τελικά καταστρέψεις την καταναλωτική βάση, στο τέλος και η ίδια η επιχείρηση δεν θα πάει καλά και τα προϊόντα θα σταματήσουν να πωλούνται στα σουπερμάρκετ» είπε ο κ. Σκρέκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Δεν έχουν επιβληθεί ποτέ τέτοια πρόστιμα» υπογράμμισε ο Υπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμα περισσότερο από τα πρόστιμα στις εταιρείες είναι η δυσφήμιση του προϊόντος. Άρα, εμείς δεν θέλουμε ούτε να ντροπιάζουμε ούτε να διασύρουμε ούτε να δυσφημίζουμε εταιρείες. Εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να τηρήσουν το νόμο και αυτό θα πρέπει να το κάνουν άμεσα».

Οι παραβάσεις του νόμου διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των τακτικών και εντατικών ελέγχων που διενεργεί η ΔΙ.Μ.Ε.Α ανέφερε ο Υπουργός, δεν είχαν προηγηθεί καταγγελίες.

«Ελέγχουμε όλες τις εταιρείες που πωλούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα και εφόσον διαπιστώνουμε παραβιάσεις του νόμου, θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα ανακοινώνονται οι ποινές, εφόσον βεβαίως ξεπερνάνε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Εδώ επιβάλαμε τα ανώτατα πρόστιμα. Είναι το ανώτατο ποσό το οποίο μπορούμε να επιβάλλουμε. Ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί» προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…