Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

0

Αντιπολίτευση για το συμφέρον του δήμου, όχι της παράταξης
Η αλήθεια είναι ότι βιώσαμε σαν παρατηρητές των συνεδριάσεων του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου δήμου Ξάνθης, στιγμές μοναδικές και ίσως αξεπέραστες.
Πιστεύω δε πως οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αυτών των ενεργειών να έχουν αντιληφθεί τα λάθη τους και την αρνητική συμβολή τους στη δυσφήμιση του  οργάνου.
Συχνά, έως παρεξηγήσεως γράφαμε πως όλη η μεθοδευμένη αυτή λειτουργία στο δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελεί αντιπολίτευση για το συμφέρον του δήμου αλλά για πρόσκαιρα μικρά συμφέροντα της παράταξης. Πιστεύω απόλυτα στο νέο δημοτικό όργανο δεν θα επικρατήσουν παρόμοιες τακτικές και εικόνες. Ότι δεν θα εμφανιστούν λειτουργίες για πρόσκαιρα μικροσυμφέροντα, οφέλη πελατειακά και κυρίως, θα ισχύσει σεβασμός προς τον κανονισμό λειτουργίας.
Γ.Δ.


Αποχωρεί ιδρύοντας κόμμα;
Καλώς τον κι ας άργησε κάπως τον Πέτρο που πάει παντού.
Μόνο που αυτός ο Πέτρος δεν πάει, φεύγει. Να «την κάνει» κατά το λαϊκότερον της πιάτσας. Μάλιστα την «έκανε» ήδη προχθές με το να δηλώνει επισήμως την αποχώρησή του από τον σκληρά δοκιμαζόμενο ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίησή του από την ευρωπαϊκή ομάδα του κόμματος.  Το ζουμί της υπόθεσης όμως βρίσκεται στο γεγονός πως ο Πέτρος Κόκκαλης, διότι περί αυτού πρόκειται, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει οικολογικό κόμμα με το οποίο θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
-Τώρα τι να πούμε. Το μαγαζί γωνία που ήταν παλιό ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν πουλάει, για την ακρίβεια ξεπουλάει και κινδυνεύει και να κατεβάσει τα ρολά, γι’ αυτό και η εικόνα διάλυσης.
Γ.Δ.


Ας τον καλωσορίσουμε
Σιγά-σιγά ημερολογιακά, αλλά και κλιματολογικά θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον Χειμώνα. Ο ευνοϊκός καιρός, οι ηλιόλουστες ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες, τις βόλτες και τις άνετες εξόδους, όλα αυτά τα αφήνουμε πίσω.
Τώρα οι έξοδοι θα είναι πιο οργανωμένες, με ζεστά ρούχα και ζεστά ροφήματα.
Είναι παράλληλα και μια ευκαιρία για επαφή με την ορεινή μας περιοχή.  Με τα όμορφα βουνά μας, που αυτή την περίοδο είναι μια πανδαισία χρωμάτων που αξίζει να τα δει κανείς.
Όσο να’ναι, έχει  ο Χειμώνας τις δικές του ομορφιές, τις δικές του ιδιαίτερες ευκαιρίες για να τον απολαύσει κανείς με την παρέα του.
Γ.Δ.


Διάθεση και καλή παρέα
Και μια ο λόγος για τον Χειμώνα, να τονίσουμε πως στην χώρα μας και στην περιοχή μας βέβαια υπάρχουν αξιόλογοι επισκέψιμοι χώροι. Ορεινοί, όμορφοι, γραφικοί, κατάλληλοι για περπάτημα αλλά και επαφή με το χιόνι. Η περιοχή του Λειβαδίτη και πιο πάνω, στο Δασικό Χωριό, είναι μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για επαφή με την φύση και με τις ομορφιές της που μας περιμένουν να τις γνωρίσουμε. Μια δε εξ’ αυτών και ο γνωστός καταρράκτης που τον χειμώνα έχει άφθονο νερό και η προσέγγισή του γίνεται από βατό μονοπάτι με ευκολία.
Μεταξύ μας, διάθεση χρειάζεται και καλή παρέα για να απολαύσει κανείς την ορεινή μας περιοχή και τον Χειμώνα.
Γ.Δ.


Πού θα φτάσουμε;
Ναι, πρόκειται για ένα σοβαρό και μεγάλο ερώτημα μέχρι που μπορεί να φτάσει πλέον η ηλεκτρονική τεχνολογία. Οι αλλαγές είναι μεγάλες και σημαντικές έως απίστευτες. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Η εταιρεία Humane είναι μια νεοφυής εταιρεία που δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους της Apple με στόχο να φέρει επανάσταση στον τομέα της επικοινωνίας. Η εταιρεία λανσάρει μια μικρή συσκευή με την οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Πρόκειται για το Αi Pin, μια συσκευή βγαλμένη από τον κόσμο του Star Trek. Είναι ένα μικρό μαγνητικό μενταγιόν που τοποθετείται στο πέτο ή σε κάποιο άλλο σημείο ενός ρούχου και αποτελείται από έναν προβολέα λέιζερ και ένα μικρόφωνο 360 μοιρών. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στην παλάμη η οποία μετατρέπεται σε οθόνη. Η συσκευή είναι βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν έναν ψηφιακό προσωπικό βοηθό παντού.
Εκτός από τις στάνταρτ λειτουργίες των κινητών τηλεφώνων η συσκευή αναγνωρίζει τι γίνεται στο περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης και μιλάει στον χρήστη χωρίς να ακούγεται στους άλλους δίνοντας του διαφόρων ειδών πληροφορίες όπως από το που πρέπει να κατευθυνθεί εκεί που βρίσκεται για να πάει στον προορισμό του μέχρι και ποιόν έχει απέναντι του αφού μπορεί να κάνει αναγνώριση προσώπων.
Δίνει πληροφορίες για διάφορα προϊόντα που θέλει να αγοράσει ο χρήστης αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως θα απαντούσε ένα πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης αφού λειτουργεί με παρόμοια τεχνολογία..
Η εταιρεία λέει ότι αν υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε η  συσκευή να συρρικνωθεί σε μέγεθος ακόμη περισσότερο για να γίνει σχεδόν αόρατη. Η συσκευή που έχει χαρακτηριστεί από κάποιους αναλυτές ως «δολοφόνος των κινητών τηλεφώνων» κυκλοφορεί από αύριο σε μια τιμή περίπου χιλίων δολαρίων.
Πηγή Naftemboriki.gr


Αιολικά πάρκα
Χα, χα, χα!
Εμείς εδώ τσακωνόμαστε για τις ανεμογεννήτριες στα βουνά και τους δήθεν κινδύνους για τα «τυφλά» πτηνά που δήθεν τρακάρουν πάνω τους ενώ η ιστορία έχει απίστευτη εξέλιξη.
Δηλαδή, σε λίγα χρόνια το Θρακικό πέλαγος αλλά και άλλα θαλάσσια σημεία της χώρας θα δουν ανεμογεννήτριες τα ψάρια! Μη ξαφνιαστείτε. Ήδη δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Όπως μεταφέρει το newmoney.gr , οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ) και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Γ.Δ.


Αναβάθμιση Τελωνείων
Η πρώτη εντύπωση, η πρώτη εικόνα που σχηματίζει ένας οδικός επισκέπτης είναι τα τελωνεία.
Ντόπιος κα ξένος βλέπει το τελωνείο και αμέσως βγάζει τα συμπεράσματά του. Εάν δηλαδή μπήκε σε μια χώρα πολιτισμένη, ανεπτυγμένη στον τουρισμό.
Μεταξύ μας, στον τομέα αυτόν, η χώρα μας κι εμείς οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να νοιώθουμε υπερήφανοι. Και για να μην θεωρηθεί πως υπερβάλλω παρακαλώ να θυμηθείτε τα γειτονικά μας τελωνεία προς Βουλγαρία και Τουρκία. Θα απογοητευθείτε για άλλη μια φορά. Τέλος πάντων, ψηφίδα αισιοδοξίας υπάρχει με την πρόθεση της αναβάθμισης του τελωνείου των Κήπων.
Δεν θα αναφερθώ στην προσφορά των χερσαίων εισόδων-εξόδων στα σύνορά μας για την ανάγκη εξοπλισμού με σύγχρονο τεχνολογικό υλικό ώστε να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και αγαθών, ενισχύοντας παράλληλα και το σχέδιο της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας. Αυτονόητα για άλλη μια φορά.
Γ.Δ.


Νέα αντίληψη από Τοψίδη
Συμβαίνει συχνά, έχει συμβεί ήδη κατά το παρελθόν στους δήμους κυρίως. Εκεί λοιπόν εφαρμόστηκε μια εναλλαγή προσώπων σε θέσεις ευθύνης.
Βέβαια το ίδιο εφάρμοσε και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ο Μέτιος. Βέβαια σε κάποιους νομούς και σε ορισμένες θέσεις ο Μέτιος διατήρησε τα ίδια πρόσωπα για ολόκληρη τετραετία.
Τώρα λοιπόν, ο νέος ένοικος της Περιφέρειας Χριστόδουλος Τοψίδης εξήγγειλε τη δική του άποψη. Κανείς δεν θα είναι για 5 χρόνια αντιπεριφερειάρχης. Θα υπάρξουν εναλλαγές στα πρόσωπα και με αξιολόγηση. Έτσι, όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι θα ασκήσουν διοίκηση από ρόλο ευθύνης. Δηλαδή, δεν θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ίσχυε επί Μέτιου, με το οποίο οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες παρέμειναν στις θέσεις τους σε όλη τη διάρκεια της θητείας.
-Νέοι υπεύθυνοι, νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις.
Γ.Δ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ
Στην πόρτα εξόδου βρίσκεται και η ομάδα 6+6 με την Έφη Αχτσιόγλου. Επίσημη απόφαση δεν ανακοινώθηκε  ωστόσο από την άτυπη ενημέρωση μετά την τηλεδιάσκεψη της Κυριακής έγινε γνωστό ότι δεν γεφυρώνεται το χάσμα και είναι θέμα χρόνου η έξοδος. Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ο καθένα παίρνει ένα κομμάτι του και φεύγει οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περάσει στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 2% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι πλέον θα είναι άτυπα στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άνοδο έχει και το ΚΚΕ.  Ωστόσο αυτές οι αλλαγές είναι ευμετάβλητες. Αποτυπώνουν τις τάσεις με όλα αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η άνοδος που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ είναι γιατί χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι από δική του δυναμική.
Μ.Ξ.


Όχι μόνο συσκέψεις αλλά και αποτελέσματα
Θετική η πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη να συγκαλέσει σύσκεψη με τον νέο περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και όλους τους δημάρχους του νομού μας και να θέσει στο τραπέζι την ατζέντα με τα προβλήματα και τις στοχεύσεις που έχουμε ως νομός. Οι παλαιότεροι δήμαρχοι όπως ο Γιώργος Τσιτιρίδη και ο Θωμάς Μίχογλου τα γνωρίζουν βέβαια ωστόσο έχουμε και νέους όπως ο Στράτος Κοντός και ο Κιουρτ Αχμέτ και βεβαίως ο νέος περιφερειάρχης κ. Τοψίδης. Τα θέματα της ατζέντας βέβαια χιλιοειπωμένα από τον καιρό του …Νώε που επικαιροποιούνται κάθε τόσο. Καλά είναι όλα αυτά και καλές είναι οι συσκέψεις και οι συστρατεύσεις και οι πανξανθιώτικες κινητοποιήσεις για τα δίκαια του νομού. Τα έχουμε δει και στο παρελθόν για την Σχολή Αστυνομίας, για το νοσοκομείο και πόσα άλλα. Αλλά ούτε η Σχολή άνοιξε ούτε λύθηκε το πρόβλημα στο νοσοκομείο. Δεν έχουν αποτέλεσμα τέτοιες πρακτικές, μια που γίνονται και μια που ξεχνιούνται.  Χρειάζονται άλλοι νέοι τρόποι διεκδίκησης και νέος σχεδιασμός επικαιροποιημένος στις πραγματικές ανάγκες και πιο στοχευμένος, πιο μελετημένος. Όχι πετάμε μια ιδέα και αν πιάσει έπιασε…
Διαφορετικά μια από τα ίδια…
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…