Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

0

Έχει έργο να κάνει ο Τοψίδης
Τάδε έφη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σύμφωνα με τη Eurostat στις 242 ευρωπαϊκές περιφέρειες, από τις πρώτες πέντε με τη μεγαλύτερη άνοδο ποσοστών απασχόλησης το 2022, οι τέσσερις είναι ελληνικές. Ήπειρος αύξηση 7,7%, Νότιο Αιγαίο αύξηση 5,8%, Κρήτη αύξηση 5,7% και Στερεά Ελλάδα αύξηση 5,4%».
Τι λέει η Eurostat: «Η Δυτική Μακεδονία είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας σε ποσοστά απασχόλησης».
Συμπέρασμα: Η δική μας περιφέρεια δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτές που είπε ο Πρωθυπουργός ότι έχουν αύξηση απασχόλησης. Τελευταία στη λίστα είναι η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης και κλείσιμο των γνωστών εργοστασίων της ΔΕΗ. Εάν δεν υπήρχε αυτή η εξέλιξη δεν θα ήταν τελευταία.
Λοιπόν, ας μην κρυβόμαστε. Παραμένουμε τελευταία περιφέρεια, κι αυτό σημαίνει πως έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει και έργο να προσφέρει ο Τοψίδης.
Γ.Δ.


Ας προσπαθήσουμε Ι
Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις που θα έπρεπε ν’ αναληφθούν από τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Ξάνθης.
Εκκρεμότητες να κλείσουν, νέα έργα να ξεκινήσουν, μελέτες να υλοποιηθούν, η καθημερινότητα και οι ανάγκες της να ικανοποιηθούν. Ναι, είναι όλα αυτά ευθύνες υπαρκτές που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση για να παραχθεί έργο.
Παράλληλα όμως, η νέα διοίκηση έχει και μια άλλη, ιδιαίτερα σοβαρή αποστολή, στο να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ευθύνης για την πόλη, για τον δήμο, στους δημότες της.
Γ.Δ.


Ας προσπαθήσουμε ΙΙ
Γνωρίζω πως αυτό δεν είναι εύκολο. Θα έλεγα πως είναι και δύσκολο.
Όμως είναι θέμα ουσίας, είναι θέμα υποχρέωσης προς τους δημότες να ενημερωθούν και να τους καλλιεργηθεί μια κουλτούρα ευθύνης έναντι της πόλης τους.
Δηλαδή να αρχίσει να εμφανίζεται ένας έμπρακτος σεβασμός προς την κινητή και ακίνητη περιουσία του δήμου. Δηλαδή ν’αρχίσει ο πολίτης να σέβεται, να εκτιμά και  να συμπεριφέρεται με αγάπη, σεβασμό και φροντίδα τον δημοτικό χώρο. Που είναι ο δικός του χώρος γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι καθαρός, περιποιημένος, για να τον χαίρεται ο ίδιος και η οικογένειά του.
Το εγχείρημα οφείλει η νέα δημοτική αρχή να επιδιώξει να το υλοποιήσει. Σιγά-σιγά, με βήματα σταθερά, με ενημέρωση, με έλεγχο και επιμονή.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνον να βελτιώνονται οι δρόμοι και τα ντουβάρια, αλλά να ξεκινήσει η καλλιέργεια κουλτούρας ευθύνης των δημοτών για την πόλη τους.
-Αξίζει να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Με υπομονή και επιμονή.
Γ.Δ.


Έρχονται Χριστούγεννα
Ξεκίνησε ο στολισμός της πόλης για τα Χριστούγεννα ενώ ήδη έχει ετοιμαστεί το πρόγραμμα από το Κέντρο Πολιτισμού. Όπως και πέρσι το άναμμα του Δέντρου πρώτα στην Σταυρούπολη και μετά στην Ξάνθη, με συναυλία, με την Ευχούπολη πολλά event, πολλές εκδηλώσεις για παιδιά. Είναι η πρώτη χρονιά που οι γιορτινές εκδηλώσεις δεν γίνονται υπό τη σκιά της πανδημίας ωστόσο  τα προβλήματα ποτέ δεν σταματούν. Ένας πόλεμος στην γειτονιά μας με θύματα κυρίως παιδιά προκαλεί αποτροπιασμό και θλίψη σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, σε κάθε άνθρωπο με ενσυναίσθηση.
Μ.Ξ.


Πολιτικός πολιτισμός
Την πρώτη τους επίσημη συνάντηση είχαν εχθές Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη βουλή. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και φάνηκε – τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες – ότι ήταν σε καλό κλίμα. Ο εμφανώς αμήχανος Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε με… το καλημέρα στα εκλογικά δικαιώματα των αποδήμων, τονίζοντας ότι «έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω και πως η πολιτεία πρέπει να δώσει το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς». Ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τις καθιερωμένες ευχές για «καλή αρχή», μίλησε για το νομοσχέδιο άρσης των περιορισμών άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων στους απόδημους, χωρίς ν’ αναφερθεί στην αρνητική θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτό ήρθε στη βουλή, ίσως λόγω πολιτικής αβρότητας στον νέο αρχηγό.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση έγινε ενημέρωση του Σ.Κασσελάκη για τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή, για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο και για την ελληνική οικονομία.
Η θεσμική αυτή συνάντηση, σίγουρα ενίσχυσε το πολιτικό προφίλ του Σ.Κασσελάκη, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει ευρύ μέτωπο αμφισβήτησης στο κόμμα του, αλλά είναι και ένα θετικό δείγμα πολιτικού πολιτισμού για τη χώρα. Επιπλέον είναι και μία μομφή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που εδώ και δύο χρόνια αρνείται να  συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, επικαλούμενος το «προσωπικό» ζήτημα των υποκλοπών. Αυτή η εμμονική συμπεριφορά του προέδρου με το θέμα – που έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης- προβληματίζει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) και ίσως είναι και μία από τις αιτίες που το κόμμα παραμένει αγκυλωμένο σε χαμηλά ποσοστά…
Κ.Λ.


Καλό μήνα
Ναι, ναι, καλό φθινοπωρινό μήνα οι ευχές.
Από χθες ημερολογιακά βρισκόμαστε στον τελευταίο φθινοπωρινό μήνα και οι ευχές που ακούγονται είναι όλες σχεδόν να είναι ο Νοέμβριος το ίδιο καλός όπως ο προηγούμενος.
Δηλαδή, να μην κάνει κρύο κυρίως για να μην αρχίσουν τα έξοδα θέρμανσης από τώρα.
Λογικές οι ευχές και μακάρι ο Νοέμβριος να’ ναι ήπιος διότι τα έξοδα δεν είναι λίγα και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπουν από νωρίς στην ιστορία αυτή που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Ας ευχηθούμε καλό μήνα και προς τους συμπολίτες για Υγεία, Αγάπη και Ειρήνη.
Γ.Δ.


Τα καλά να λέγονται

Ιδού μία από τις πλευρές του εθελοντισμού που τουλάχιστον στην πόλη μας υπάρχει και λειτουργεί και σε μεγάλη μάλιστα έκταση και τομείς. Η επιστολή που ακολουθεί τα λέει όλα.
«Αγαπητέ κ.Διαφωνίδη, θέλω να σας ενημερώσω πως το παλιό Δημαρχείο της Ξάνθης, ανοίγει εθελοντικά τις πύλες του για το κοινό κάθε απόγευμα καθημερινά από τις 19:00 – 21:00 και τις Κυριακές από τις 10:00 – 13:00. Το κτίριο είναι ανοιχτό και ελεύθερο, επισκέψιμο για το κοινό της Ξάνθης αλλά και για τους ξένους επισκέπτες της πόλης μας. Γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις εθελοντικά από εμένα, όπου μιλώ για την ιστορία του κτιρίου. Θεωρώ πως τέτοια εμβληματικά αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, δεν πρέπει να μένουν κλειστά ιδιαίτερα αμέσως μετά την αποκατάστασή τους.
Ήδη, στον ενάμιση μήνα το κόσμημα αυτό στην καρδιά της παλιάς πόλης που λειτουργεί εθελοντικά, έχει δεχτεί εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα (Δράμα, Καβάλα, Αλεξ/πολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Σύρο, Κρήτη, Χίο, Αθήνα, Γιάννενα, Μάνη, Πρέβεζα, Λήμνο, Τρίκαλα, Λάρισα, Κοζάνη κ.τ.λ.).  Καθώς επίσης και από το εξωτερικό όπως Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία, Τουρκία, Αγγλία, Βουλγαρία, Πολωνία, κ.τ.λ.
Το κτίριο και γενικά η παλιά πόλη της Ξάνθης έχει μια τεράστια δυναμική που πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ο δήμος.  Κατά την προσωπική μου πάντοτε άποψη, είναι ακόμη ένας γίγαντας που απλώς κοιμάται.
Αυτό συζητήσαμε άλλωστε αρκετή ώρα με τον γιό του αείμνηστου Κωνσταντίνου Θανόπουλου, που είχα την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσω όταν με έκπληξη τον αντίκρισα σε μια ξενάγηση την ώρα που μιλούσα και μου συστήθηκε ότι είναι ο Γιάννης Θανόπουλος ο μικρότερος γιός του πρώην Νομάρχη που διέσωσε την παλιά πόλη. Τι υπέροχη συνάντηση Θεέ μου!
Γιώργος Φ. Μπατζακίδης
Ιστορικός Ερευνητής»
Αυτή είναι η εθελοντική προσφορά του συμπολίτη μας. Σημαντική, αξιόλογη και ανιδιοτελής.
Του αξίζουν τα συγχαρητήριά μας πέρα για πέρα.
-Μπράβο Γιώργο!
Γ.Δ.


Ξήλωμα
Στην πλατεία Μπαλτατζή, δίπλα στο περίπτερο, υπήρχε μια στάση για τα Αστικά Λεωφορεία. Από τη Δευτέρα το μεσημέρι δεν υπάρχει πια. Αποξηλώθηκε από την εταιρεία που την είχε τοποθετήσει έχοντας παράλληλα κι έναν χώρο για τοποθέτηση διαφήμισης.
Προφανώς θα έληξε ο χρόνος συμφωνίας που είχε με τον δήμο Ξάνθης ή πλέον δεν υπήρχε διαφημιστικό υλικό προς προώθηση στην πόλη μας και θα τοποθετηθεί κάπου αλλού.
Η αλήθεια είναι πως το στέγαστρο -στάση περισσότερο εξυπηρετούσε κάποιους αχθοφόρους που συγκεντρώνονταν εκεί, έπιναν μπύρες με μεζέ, περιμένοντας να’ ρθει κανένας πελάτης.
Τώρα το στέκι τους «έφυγε» και αυτοί θα ψάξουν για άλλο.
Γ.Δ.


23.500 ευρώ στον …βρόντο;
Μετεκλογικό το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης και ήταν εμφανής και η απογοήτευση και η κούραση αλλά και η παραίτηση από κάποιους συμβούλους που είτε δεν εκλέχθηκαν είτε δεν περίμεναν αυτά τα αποτελέσματα για τους συνδυασμούς τους. Οι τόνοι βέβαια ήταν χαμηλοί γιατί πλέον δεν έχει νόημα τόση αντιπαράθεση και έτσι η συζήτηση ήταν πιο ουσιαστική. Η δημοτική αρχή θέλει να κλείσει τους λογαριασμούς της ειδικά για έργα όπως το ανοιχτό Κολυμβητήριο στην περιοχή των σφαγείων. Ένα έργο του οποίου η μελέτη ανατέθηκε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κομοτηνής από το 2022 και μέχρι τώρα έχει ολοκληρώσει μόνο ένα μέρος της ενώ προέκυψε και ένα μεγάλο πρόβλημα με την απομάκρυνση του αμιάντου από τις εγκαταστάσεις που πρέπει ο δήμος να πληρώσει 180.000 ευρώ,  κάτι που δεν είχε προβλεφθεί. Οπότε απομένει στην νέα δημοτική αρχή αν θέλει να συνεχίσει το έργο διαφορετικά ο δήμος θα πληρώσει 23.500 ευρώ για μια γεωλογική μελέτη άχρηστη. Δηλαδή 23.500 ευρώ στον …βρόντο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…