Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι έκτακτοι ΚΑΠ κράτησαν σταθερά τα τέλη

Οι έκτακτοι ΚΑΠ κράτησαν σταθερά τα τέλη

0

Αύξηση 20% μόνο για τα τέλη κοινοχρήστων – Μη αναπροσαρμογή στα υπόλοιπα από το «μαξιλάρι» των ΚΑΠ


 «Έπαιζε» μόνος του …ο Βογιατζής στο δημοτικό συμβούλιο – Συγκλήθηκε με το «στανιό» – Απούσα η αντιπολίτευση


Με το «στανιό» συνεδρίασε την Πέμπτη 16/11 το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να συμπληρωθεί απαρτία των 21 συμβούλων τελικά άρχισε η συνεδρίαση την τρίτη φορά με την μορφή του κατεπείγοντος όπως ορίζει ο Κανονισμός. Και ήταν όντως κατεπείγουσα η συνεδρίαση δεδομένου ότι αφορούσε τα δημοτικά τέλη 2024. Και παρότι αυτό ήταν σε γνώση της αντιπολίτευσης και δη των παρατάξεων Μελισσόπουλου, Χατζηθεοδώρου , Δημαρχόπουλου επίλεξαν να είναι απόντες. Έτσι έμεινε η αντιπολίτευση στα χέρια του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Βογιατζή και Κυριάκου Παπαδόπουλου και Σάκη Χατζηαντωνίου από την παράταξη Δημαρχόπουλου. Παρών ήταν και ο Πασχάλης Λύρατζης ωστόσο αποχώρησε πριν την συζήτηση για τα τέλη.

«Έπαιζε» μόνος του …ο Βογιατζής

Την χαρά του αλλά και το παράπονό του εξέφρασε ο Κώστας Βογιατζής γιατί έχει την ευκαιρία να «απολαύσει»  όπως είπε χαρακτηριστικά, τις τελευταίες συνεδριάσεις με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις αλλά δεν τον αφήνουν…γιατί ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης έκανε ένα χιουμοριστικό σχόλιο μόλις ζήτησε τον λόγο. Ωστόσο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης «έπαιζε μπάλα μόνος του» έκανε τοποθετήσεις σε όλα τα θέματα ενώ καταψήφισε τα δημοτικά τέλη αφού ανέπτυξε τα επιχειρήματά του καθώς και το θέμα για την παράταση της σύμβασης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ξάνθης. Ειδικότερα για αυτό  ο κ. Βογιατζής υποστήριξε ότι υλοποιεί την πράσινη ανάπτυξη που προωθεί η ΕΕ και βάζει χαράτσια στο λαό. Είπε ακόμη ότι όλα αυτά τα Σχέδια ωφελούν τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους και πως η Βιώσιμη αστική ανάπτυξη και η προσβασιμότητα δεν είναι  τεχνικό πρόβλημα αλλά πολιτικό πρόβλημα και απαιτείται άλλο ολοκληρωμένο σχέδιο με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Είδηση: Οι έκτακτοι  ΚΑΠ διατηρούν σταθερά τα τέλη ηλεκτροφωτισμού

19 θέματα αφορούσαν τα δημοτικά τέλη και όλα είχαν προηγουμένως εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή. Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το «Ε» στις 11/11/2023,  αναπροσαρμογή προς τα πάνω είχαν μόνο τα τέλη κοινοχρήστων και συγκεκριμένα 20% αύξηση από πέρσι.  Έτσι τα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους (τραπεζοκαθίσματα) για το 2024 αυξάνονται από 20,50 ευρώ το τ.μ. που ήταν το 2023 σε 24,80 ευρώ το τ.μ. Πρόκειται για μια αύξηση 20%. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι τα τέλη το 2020 ήταν 45 ευρώ το τ.μ. και το 2021 μειώθηκαν κατά 70%, στα 13,77 ευρώ το τ.μ. λόγω της πανδημίας. Έτσι ουσιαστικά πρόκειται για μια αναπροσαρμογή πως τα πάνω που ωστόσο είναι κατά 50% χαμηλότερη από το 2020 και πλέον έχει εκλείψει και ο λόγος που εφαρμόστηκε, ήτοι η πανδημία και τα lockdown.

Μαζί με τα τέλη κοινοχρήστων αναπροσαρμόζονται και το ειδικού προστίμου για έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, (σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 13 του 24-9/20-10-1958 ΒΔ,  για το έτος 2024 ). Επίσης Αύξηση 14 λεπτά το τ.μ. παίρνει το ημερήσιο τέλος για τους  πωλητές στις Λαϊκές Αγορές.  Είναι μια αύξηση που συνδέεται επίσης με την αύξηση των τελών στους κοινόχρηστους χώρους.

Τα υπόλοιπα τέλη δεν αναπροσαρμόζονται αλλά παραμένουν ως έχουν. Ωστόσο επειδή ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι στα τέλη ηλεκτροφωτισμού η υπηρεσία πρότεινε αύξηση 28% αλλά η Οικονομική ενέκρινε μη αναπροσαρμογή.

Παπαδόπουλος: «Σε κάποια τέλη η υπηρεσία ζήτησε αύξηση και η οικονομική επιτροπή δεν έλαβε την άποψη της υπηρεσίας;», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία μήπως η επόμενη δημοτική αρχή αντιμετωπίσει πρόβλημα.  Ο δήμαρχος απάντησε πως είναι πολιτική απόφαση ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης πρόσθεσε: «Θα έρθει μια επιπλέον έκτακτη χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς πόροι)  που μας επιτρέπει να μην πάμε στην αύξηση τελών. Ήταν μια απόφαση που λήφθηκε από κοινού με τον νέο δήμαρχο».

 Κατάργηση τελών πρότεινε ο Βογιατζής- Τσέπελης: «Αν μου  βρεις ένα τρόπο αυτά να εφαρμοστούν θα έρθω να γραφτώ στο ΚΚΕ»  

Στις τοποθετήσεις ο κ. Βογιατζής υποστήριξε την κατάργηση των τελών και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταψήφισε τα θέματα. Αυτό προκάλεσε το χιουμοριστικό σχόλιο του κ. Τσέπελη: «Αν μου  βρεις ένα τρόπο αυτά να εφαρμοστούν θα έρθω να γραφτώ στο ΚΚΕ». Λευκό ψήφισαν και οι κύριοι Χατζηαντωνίου και Παπαδόπουλος.

Στο επόμενο θέμα που αφορούσε την έγκριση γνωμοδότησης της Επιτροπής Παραλαβής του αντικειμένου της σύμβασης προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια & Εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED & προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED, εξοικονόμησης στο δημοτικό φωτισμό» έγινε γνωστό ότι η σύμβαση έληξε το 2021 αλλά παραμένει σε ισχύ με δεσμευμένη εγγυητική καθώς η αποπληρωμή θα γίνει το  2027.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…