Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Διαμαρτύρεται το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το «ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα»

Διαμαρτύρεται το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το «ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα»

0

Εντάσσεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο που καθορίζει “ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα” για τους ελεύθερους επαγγελματίες εκφράζει με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Τις ημέρες αυτές έχει τεθεί σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται αποφάσεις από τα «παλιά» όπως αυτή των «τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων», εισοδήματα δηλαδή που είναι πλασματικά για τον υπολογισμό του φόρου και μόνο.

Με το μέτρο αυτό προσπαθεί το Υπουργείο Οικονομικών να κλείσει την μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής πλήττοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες θεωρώντας τους φοροφυγάδες εκ προοιμίου.

Πολλοί οικονομολόγοι – λογιστές προσπαθούν να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τα γραφεία τους είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε έχοντας προσωπικό.

Η οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, δεν ήταν ανάλογη με τις οικονομικές απολαβές τους. Οι οικονομολόγοι – λογιστές διαχειρίστηκαν Υπουργικές αποφάσεις χωρίς οδηγίες, με δεσμευτικές ημερομηνίες υποκαθιστώντας τις δημόσιες υπηρεσίες. Την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν για επαγγελματίες και εργαζόμενους αποφάσεις διαφορετικών Υπουργείων.

Από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οικονομολόγοι – λογιστές ανέμεναν να κοινοποιηθούν αποφάσεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (φόρος που επιβάλετε οριζόντια ανεξάρτητα τον τζίρο), την εφαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (αφορολόγητο όριο της πρώτης κλίμακας). Αν’ αυτού, στα μέτρα της διαβούλευσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνονται μέτρα που επιβάλουν φορολογητέο εισόδημα κατ΄ ελάχιστο 10.920€. Στο ποσό αυτό υπολογίζονται οι κατώτερες μικτές αποδοχές ενός μισθωτού για ένα έτος, συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνοντας τις εισφορές του, θα τις φορολογηθεί δυο φορές. Το

φορολογικό αποτέλεσμα του εισοδήματος αυτού με το τέλος επιτηδεύματος θα είναι 1.752€, ποσοστό 16%, όταν το αντίστοιχο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι 325€, ποσοστό 3%.

Για το έτος 2024 επίκειται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, άρα επιπλέον φόρος καθώς επίσης και αύξηση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Τα τελευταία χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν επιφορτισθεί με μεγάλο όγκο εργασίας με τις εφαρμογές των myDATA, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, τους μηχανισμούς έκδοσης παραστατικών (νέες φορολογικές μηχανές, POS με υπέρογκες χρεώσεις), για την μείωση της φοροδιαφυγής.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τις πληροφορίες, τα μέσα, αλλά και την δυνατότητα να ελέγξει τις επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή.

Η απόφαση των «τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα αναγκάσει πολλούς επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγο του υψηλού κόστους φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ζητούμε άμεσα την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου. Την άμεση κατάργηση από το 2023 του «τέλους επιτηδεύματος» και την εφαρμογή του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Πρόεδρος

του Ο.Ε.Ε. Π.Τ. Θράκης

Παύλου Θεόδωρος»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…