Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2023

0

Απάντηση σε ερώτημα
Μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε τόσο τα ονόματα των 11 βουλευτών  που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και από ποιους νομούς έγινε η αποχώρησή τους. Δηλαδή την πανελλαδική διάρθρωση των εδρών που χάνει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον μετρά απώλειες στις περιφέρειες, είναι οι εξής: Έφη Αχτσιόγλου (Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών), Δημήτρης Τζανακόπουλος (Α΄Αθηνών), Αλέξης Χαρίτσης (Μεσσηνίας), Νάσος Ηλιόπουλος (Α΄Αθηνών), Σία Αναγνωστοπούλου (Αχαΐας), Μερόπη Τζούφη (Ιωαννίνων), Θεανώ Φωτίου (Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών), Ευκλείδης Τσακαλώτος (Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών), Πέτη Πέρκα (Φλώρινας), Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης) και Οζκιούρ Φερχάτ (Ροδόπης).
Μετά την έξοδο των «11», οι περιφέρειες της Α΄Αθηνών, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Ροδόπης και Φλώρινας μένουν πλέον χωρίς βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή, σε «μονοεδρικές» -από δύο βουλευτές που είχαν- μετατρέπονται οι περιφέρειες του Β1 Τομέα Αθηνών (μένει μόνο η Αθηνά Λινού), του Β2 Τομέα Αθηνών (παραμένει η Ρένα Δούρου) και της Αχαΐας (παραμένει μόνο ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος).
Παράλληλα, απώλειες καταγράφονται και στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, καθώς από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον παραμένουν μόνο οι Νίκος Παππάς και Ραλλία Χρηστίδου.
Γ.Δ.


Προβληματισμός
Τέθηκε ως ένας προβληματισμός στη γνωστή παρέα, που συζητούσε για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ που δε τα λες και ευχάριστα.
Μάλιστα ο προβληματισμός τέθηκε από τον συριζαίο της παρέας, σαν ένα παραπονιάρικο ερώτημα για τις εξελίξεις που συμβαίνουν εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έθεσε λοιπόν ο συμπολίτης το ερώτημα υπό τύπον προβληματισμού ρωτώντας «τί μπορούν να προσφέρουν, να σώσουν τώρα πλέον εκεί που έφτασαν τα πράγματα οι αποχωρήσαντες; Όταν ζούμε μια διάλυση ενός κόμματος; Ο νέος πολιτικός φορέας που θα δημιουργηθεί θα τα καταφέρει να γίνει μεγάλος;»
Όντως, πρόκειται για έναν σοβαρό προβληματισμό. Μόνο που τις απαντήσεις μπορούν και πρέπει να τις δώσουν πλέον οι αποχωρήσαντες. Η διαδρομή και τα έργα τους θα τους κρίνουν.
Γ.Δ.


«Μούσι» η Black Friday
Αυτή η ιστορία με την Black Friday είναι μια φούσκα και μια απάτη! Όπως κάθε τι που είναι ξενόφερτο και το μιμούμαστε (γιατί σαν λαός είμαστε πολύ του μιμητισμού και συνήθως για αρνητικά πρότυπα) από την υπερβολή μας το ξεχειλώνουμε και στο τέλος το κουρελιάζουμε και το απαξιώνουμε. Έτσι έγινε και με Black Friday. Τα πρώτα χρόνια έκαναν ουρές στην Ξάνθη στα μαγαζιά, τώρα η κίνηση είναι μιας καθημερινής. Μόνο οι αφίσες στις τζαμαρίες το θυμίζουν! Οι δε τιμές ίδιες με αυτές από την αρχή της σαιζόν πριν 2 εβδομάδες παρότι διατυμπανίζουν -50%! Κι αν ρωτήσεις γιατί δεν έχουν έκπτωση σου λένε ότι οι τιμές είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλές. Μα τότε γιατί έχουν κράχτη το Black Friday; Με κάτι τέτοια κόλπα παλιακά όπως οι παλιοί πραματευτάδες μόνο δυσφημίζονται σαν επαγγελματίες. Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο!
Μ.Ξ.


Ένα νέο διοικητικό συμβούλιο
Πρόσφατα συνεδρίασε στην πόλη μας το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της περιφέρειάς μας. Στην συνεδρίαση αυτή ως γνωστόν παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Χριστόδουλος Τοψίδης λόγω της εκλογής του στη θέση του περιφερειάρχη.
Παράλληλα, ακολούθησε η διαδικασία για το νέο πρόεδρο και την ανάδειξη του νέου διοικητικού οργάνου.
Το νέο λοιπόν Δ.Σ. αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Στέλιος Μωραΐτης,
Α΄Αντιπρόεδρος: Μάρκος Δέμπας
Β΄Αντιπρόεδρος: Χριστόδουλος Τοψίδης
Γ΄ Αντιπρόεδρος: Στέφανος Γεωργιάδης
Δ΄Αντιπρόεδρος: Αντώνης Γραβάνης
Ε’ Αντιπρόεδρος: Νίκος Αγγελίδης
Μέλη ΔΣ: Μιχάλης Δρουγούτης (Επιμελητήριο Δράμας), Απόστολος Παλακίδης (Επιμελητήριο Έβρου), Γιάννης Παναγιωτίδης (Επιμελητήριο Καβάλας), Γιώργος- Παύλος Ζησίμου (Επιμελητήριο Καβάλας), Σπύρος Κάλφας (Επιμελητήριο Ξάνθης).
Γ.Δ.


Η ΕΛΣΤΑΤ ζητά προσωπικό
Η ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την ένταξή τους: α) στo Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών (ΙΣ) για την περίοδο έως και Απρίλιο 2024, β) στο υπο-Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών (ΙΣ) της Έρευνας Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων 2023, για την περίοδο Δεκεμβρίου 2023-Φεβρουαρίου 2024 Οι αιτήσεις, για την εγγραφή στο νέο Μητρώο ΙΣ και στο υπο-Μητρώο ΙΣ, θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Η αίτηση αποτελεί παράλληλα υπεύθυνη δήλωση για όλα τα αναφερόμενα σε αυτήν.
Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνεται από την 12η ώρα της 17ης Νοεμβρίου 2023 έως και την 24η ώρα της 30ης Νοεμβρίου 2023 στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο Αιτήσεις Ιδιωτών Συνεργατών.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Μητρώο ΙΣ έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή έχουν πιστοποιητικό Ελληνομάθειας αντίστοιχου επιπέδου (B2), ηλικίας 18 έως 67 ετών.
Ειδικά για τη συμμετοχή στην Ετήσια Γεωργική Έρευνα (ΕΓΕ) δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο πτυχιούχοι Γεωπόνοι, Δασοπόνοι/Δασολόγοι και Κτηνίατροι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Γ.Δ.


Ο Τύμβος Καστά Ι
Για τον γνωστό Τύμβο Καστά στην Αμφίβολη τελικά και τι δεν έχει γραφεί. Μάλιστα κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για τον τάφο του μεγάλου στρατηλάτη Αλέξανδρου.  Σ’ αυτή την δεκαετή περίοδο μετά τον εντοπισμό των ευρημάτων στον λόφο του ανακαλυφθέντος αρχιτεκτονήματος, η φαντασία ορισμένων οργίασε αλλά και βιάστηκε να εκφραστεί.
Έτσι λέχθηκαν τα πλέον απίθανα πράγματα, γράφτηκαν αστήρικτες υπερβολές και δόθηκε τροφή στην φαντασία των κατοίκων της περιοχής που προσδοκούσαν έσοδα από την τουριστική αξιοποίηση του Τύμβου.
Το τι κρύβει, ποια είναι η οριστική απάντηση για τον Τύμβο Καστά, κανείς με απόλυτο τρόπο δεν μπορεί να υποστηρίξει για το ποιος είναι ο νεκρός που έχει ταφεί εκεί.
Γ.Δ.


Ο Τύμβος Καστά ΙΙ
Έτσι λοιπόν, με σχετικό μας δημοσίευμα στο φύλλο της Πέμπτης στη σελίδα 14 παραθέσαμε τις εκτιμήσεις του αρχιτέκτονα του έργου Μιχάλη Λεφατζή. Ο οποίος στο τέλος σημείωνε:
«Προφανώς το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχολεί όλους αυτούς είναι το ίδιο που κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και για ένα μικρό διάστημα ήταν και αντικείμενο διαμάχης. Το ποιος, δηλαδή, είναι ο ένοικος του ταφικού μνημείου…
Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά το άνοιγμα σε live μετάδοση είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε  ότι δεν… ξέρουμε την ταυτότητά του! Όσο και αν έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες και εικασίες σχετικά, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα και στην βάση υπαρκτών επιχειρημάτων. Επιπλέον φαίνεται πως ο ένοικος δεν είναι ένα και μοναδικό άτομο. Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια δείχνουν ότι μάλλον μιλάμε για περισσότερα του ενός κι επομένως θα ήταν δυνατό να γίνει λόγος για έναν αρχαίο οικογενειακό τάφο, προφανώς επιφανών μελών της τότε κοινωνίας, εξαιτίας της έκτασής του. Τέλος, ένα τρίτο πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται η μελέτη του σκελετικού υλικού να αποκαλύψει κάτι παραπάνω».
Γ.Δ.


Ο Τύμβος Καστά ΙΙΙ
Όμως υπάρχει μια νέα ερμηνεία για τον νεκρό της Αμφίπολης στον Τύμβο Καστά.
Την υποστηρίζει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας-Φιλοσοφίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Μουρατίδης. Ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι το οικοδόμημα έγινε από τους κατοίκους της Αμφίπολης για να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους ολυμπιονίκη Δαμασία.
Το έτος 320 π.χ. η Αμφίπολη γνωρίζει την πιο μεγάλη ολυμπιακή της δόξα. Ο αθλητής Δαμασίας ο Αμφιπολίτης αναδεικνύεται ολυμπιονίκης στο πλέον λαμπρό αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στάδιο δρόμο (δρόμος ταχύτητας περίπου 192 μέτρων). Εύλογα τίθεται το ερώτημα: τι έκανε η Αμφίπολη για τον μεγάλο αθλητή της, ο οποίος έφερε στην πόλη μία τέτοια μεγάλη δόξα; Δεν τον τίμησε; Οι ελληνικές πόλεις γνώριζαν πολύ καλά ότι ήταν φοβερό να μην τιμηθεί ένας ολυμπιονίκης και να λησμονηθεί η μνήμη του, διότι κάτι τέτοιο το καταδίκαζαν ανθρώπινοι και θεϊκοί νόμοι.
Αυτός είναι κατά τον κ.Μουρατίδη και για έναν ακόμη λόγο ο τάφος του ολυμπιονίκη. Υπάρχουν παραστάσεις αθλητικών αγώνων, υπάρχουν έπαθλα, τρίποδας που παραπέμπουν σε νίκες του νεκρού.
Όμως, το είπαμε από την αρχή, οι έρευνες συνεχίζονται. Κάποια στιγμή ο τάφος θα «μιλήσει». Και τότε όλα θ’ αποκατασταθούν ως προς τον ένοικο.
Σίγουρο είναι πάντως πως δεν είναι ο Τάφος του Μέγα Αλέξανδρου.
Γ.Δ.


Ένα νόμισμα δύο όψεις
Το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για να συζητηθεί στη βουλή, έχει δύο όψεις ή αναγνώσεις. Για την κυβέρνηση είναι επιτέλους απαραίτητη η μεταρρύθμιση να ξεκινήσει κάποτε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, ότι θα υπάρξει επιπλέον φορολόγηση.
Πάντως, μεταξύ μας, και με το χέρι στην καρδιά και μιλώντας ειλικρινά, μεγάλες αλλαγές δεν περιμένουμε να δούμε.
Ένα άλλο στοιχείο που διαπιστώνουμε. Ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να σπάσουν αυγά διότι εκτιμούν πως αρκετά κράτησε η υποκρισία μεταξύ των δύο πλευρών, κυβερνήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα προχωρήσει χωρίς να τον επηρεάζει το όποιο πολιτικό κόστος.  Πάντως, τα χαρακώματα έχουν στηθεί και από τις δύο πλευρές.
Προσωπικά πιστεύω πως η μάχη θα λήξει χωρίς θύματα…
Γ.Δ.


Η συγκινητική προσφορά της κας Αθηνάς
Στην εποχή μας που κυριαρχεί ο φιλοτομαρισμός είναι φωτεινή εξαίρεση η πράξη της κας Αθηνάς. Μια γυναίκα συνταξιούχος αγρότισσα πούλησε το χωράφι της και τα χρήματα τα διέθεσε για την αγορά ενός υπερσύγχρονου ασθενοφόροy αξίας 65.000 ευρώ για το ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου: «Το έχω υποσχεθεί στον άντρα μου που έφυγε. Θέλω να μπορούν να έχουν οι Μεσολογγίτες ένα ασθενοφόρο, που να είναι πάντα εδώ και να βοηθάει τους ταλαίπωρους και τους φτωχούς», είπε η ηλικιωμένη. Όπως αφηγήθηκε ταλαιπωρήθηκε πολύ από την ασθένεια του συζύγου της από την έλλειψη ασθενοφόρου και αποφάσισε να κάνει κάτι για να μη ταλαιπωρούνται οι συνάνθρωποι της. Η κα Αθηνά έδωσε μάθημα ανθρωπισμού.  Αυτό θα πει αγάπη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε μαζί της  για την τεράστια και συγκινητική της προσφορά στον τόπο της. Το ίδιο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό όμως που πρέπει να δούμε είναι ότι έπρεπε η πολιτεία να εξασφαλίσει ασθενοφόρο για να μην αντιμετωπίσει αυτή την ταλαιπωρία η κα Αθηνά  και η κάθε κα Αθηνά.!
Μ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…