Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

0

Ανατροπές
Οι δεύτερες επαναληπτικές εκλογές για δήμους και περιφέρειες τελικά σημαδεύτηκαν από μεγάλες ανατροπές. Κάποιες μάλιστα μη αναμενόμενες που ξάφνιασαν ιδιαίτερα με το αποτέλεσμά τους.
Έτσι, επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά πως στις εκλογές προβλέψεις δύσκολα γίνονται και πως οι κάλπες συνήθως κρύβουν εκπλήξεις. Και μάλιστα μεγάλες και για κάποιους οδυνηρές ως προς το αποτέλεσμα.
Παράδειγμα τρανταχτό οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και περιφέρειες που η ΝΔ επιθυμούσε και θεωρούσε ότι θα τις κερδίσει και τελικά τις έχασε πανηγυρικά και αδιαμφισβήτητα.
Γ.Δ.


Ανατροπές ΙΙ
Ανατροπές είχαμε όμως και σε μας εδώ. Στην περιφέρειά μας αλλά και στον δήμο Ξάνθης. Μεγάλος νικητής ο Τοψίδης και αντίστοιχα μεγάλος χαμένος ο Μέτιος, έστω και με μικρή διαφορά.
Στον δήμο Ξάνθης συνέβη επίσης το ίδιο. Ο πρώτος σε σταυρούς Τσέπελης την πρώτη Κυριακή, έχασε από τον Κοντό στη δεύτερη και με διαφορά μάλιστα.
Ως προς την περιφέρεια, στις προηγούμενες εκλογές ο Τοψίδης έχασε με 1,5% από τον Μέτιο και την Κυριακή ο Μέτιος έχασε με 1,7% από τον Τοψίδη. Ο οποίος Τοψίδης δήλωνε μέρες πριν την δεύτερη Κυριακή πως αυτός θα ήταν ο νικητής όπως και έγινε τελικά.
Γ.Δ.


Θεσμός: Μια θητεία για κάθε δήμαρχο στη Μύκη
Με νίκη του δικηγόρου Κιούρτ Αχμέτ ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος την Κυριακή στον δήμο Μύκης. Χαμένος από τη «μάχη» αυτή των δύο διεκδικητών ο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν. Ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί για δεύτερη θητεία, όπως όλοι οι δήμαρχοι στο δήμο Μύκης, οι οποίοι όλοι χάνουν στη δεύτερη προσπάθειά τους.
Κανένας εν ενεργεία δήμαρχος δεν είχε δεύτερη επί σειρά θητεία. Πρόκειται για επιλογή των πολιτών ή άλλων παραγόντων που συμβαίνει μόνον στην ορεινή μειονοτική περιοχή.
Γ.Δ.


Θ’ απουσιάζει από παντού ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο μεγάλος ηττημένος στην περιφέρειά μας όμως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυριολεκτικά θ’ απουσιάζει από παντού. Από τους δήμους, τα δημοτικά συμβούλια και την περιφέρεια.
Αποδείχτηκε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας δύσκολος χώρος κι αυτό γιατί δεν διαθέτει έμπειρα στελέχη με προϊστορία στον χώρο.
Μάλιστα μετά την συντριβή των πρόσφατων εκλογών ακολούθησαν και αποχωρήσεις στελεχών, πράγμα που σημαίνει ότι ο χώρος θ’ αδυνατίσει ακόμη περισσότερο με απρόβλεπτο το μέλλον.
Κομβικό μάλιστα σημείο θ’ αποτελέσει η εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών. Αν και σ’ αυτές μειωθούν οι δυνάμεις του, τότε τα πράγματα θα είναι όχι δύσκολα, αλλά προβληματικά για την ίδια την παρουσία του.
Γ.Δ.


Είναι η κατάλληλη
Αχ αυτά τα τυπικά προσόντα. Εντάξει, είναι απαραίτητα αλλά δεν αρκούν. Διότι χρειάζονται και άλλα πολλά για να είναι σωστή η απόδοση ενός στελέχους.
Αφορμή παίρνω για τη Σταυρούλα Πενταρβάνη η οποία τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης, όπως γράψαμε στο φύλλο του Σαββάτου.
Αναφέραμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή διότι η Θράκη είναι ένας χώρος που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Εδώ δεν μπορεί να «δουλέψει»  οποιοσδήποτε. Αυτό είναι γεγονός και φάνηκε άλλη μια φορά με τον αποχωρήσαντα.
Εδώ πρέπει να γνωρίζεις που πας και τι θα βρεις. Δεν είναι το ίδιο να υπηρετείς στην Αθήνα ή σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Πρέπει να έχεις γνώσεις, εμπειρία και ανοιχτό μυαλό για το τι γίνεται πέριξ. Και η κυρία Πενταρβάνη μάλλον είναι η κατάλληλη.
Γ.Δ.


Αντίπαλος πλέον το ΠΑΣΟΚ για ΝΔ
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πολιτικά πράγματα πλέον στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα που αξίζουν να τα προσεγγίσουμε.
Πρώτο συμπέρασμα αυτό της αισθητής πλέον παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή· πάντα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Έτσι όπως διασταυρώνεται η πολιτική σκηνή, αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι το ΠΑΣΟΚ κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη υπάρχει αύξηση του αριθμού στελεχών που εξελέγησαν δήμαρχοι, υπάρχει η εμβληματική εκλογή στον δήμο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, υπάρχουν Περιφερειακά κέρδη και αυτά όλα αθροιζόμενα δημιουργούν κλίμα και ενθουσιασμό για συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ από  μέλη και φίλους αλλά και επιστροφή αρκετών που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Εκμαυλισμός συνειδήσεων
Αποχή, μετατοπίσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων ήταν η κυρίαρχη αιτία του νικηφόρου αποτελέσματος του Χριστόδουλου Τοψίδη για την περιφέρεια.
Πράγματα που συμβαίνουν βέβαια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και δεν ξαφνιάζουν.
Εξάλλου, πως αλλιώς θα υπήρχαν νικητές και ηττημένοι;
Αυτά όλα είναι μέσα στο παιγνίδι των εκλογών που έχει τους δικούς του κανόνες.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη νίκη. Κυρίαρχη ο εκμαυλισμός, η εξαγορά των ψηφοφόρων έναντι κάποιου μικρού ή μεγάλου χρηματικού ποσού. Έτσι ο ψηφοφόρος εξαγοράζεται και υποχρεώνεται έναντι των χρημάτων να ψηφίσει αυτόν που τον πλήρωσε. Τόσο απλά και τόσο ξεδιάντροπα.
Γ.Δ.


Κάντε τη δουλειά σας!
Δήμαρχοι και περιφερειάρχης που έχουν εκλεγεί, συγχαρητήρια για τη νίκη τους. Τα επινίκια όμως να μην κρατήσουν αρκετά. Κι αυτό διότι τους περιμένει όλους δουλειά, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δήλωσαν.
Επομένως, ας προετοιμάζονται, κι ας λαμβάνουν υπόψιν τους αυτό που ζητούν από αυτούς όσοι τους ψήφισαν. Και τι τους ζητούν; Να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δηλαδή να ετοιμαστούν από τώρα που έχουν χρόνο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους και ξεκινώντας να έχουν έτοιμα σχέδια, ιδέες, προτάσεις για ν’ αλλάξουν τον νομό οι δήμαρχοι και την περιφέρεια ο περιφερειάρχης.
-Κάντε το ξεκίνημα από τώρα.
Γ.Δ.


Απώλειες για τη ΝΔ στον β΄ γύρο
Ηχηρό πολιτικό μήνυμα επεφύλαξε στην κυβέρνηση της ΝΔ ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είχε σημαντικές απώλειες καθώς έχασε τους δυο μεγάλους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Θεσσαλίας. Επίσης έχασε και άλλες τρεις περιφέρειες  από τους «αντάρτες» μεταξύ των οποίων και την ΑΜΘ και αρκετούς δήμους είτε από «αντάρτες» είτε από  συνεργαζόμενους ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στον πρώτο γύρο είχε απόλυτη κυριαρχία στην τοπική αυτοδιοίκηση στο β΄ γύρο φάνηκε ένα ρήγμα στο αρραγές της μέτωπο. Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όπως στον δήμο Αθήνας και στην περιφέρεια Κρήτης. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο νικητής του β΄ γύρου αφού οι  επιλογές του επιβραβεύτηκαν.
Μ.Ξ.


Ανατροπή σε δήμο Ξάνθης και περιφέρεια
Μεγάλες ανατροπές όμως είχαμε και στον δήμο Ξάνθης και στην περιφέρειά μας. Στο δήμο Ξάνθης ο Στράτος Κοντός από δεύτερος στο α’ γύρο πέρασε πρώτος και με διαφορά 11 μονάδων ενώ νίκη στα σημεία σημείωσε ο Χριστόδουλο Τοψίδης έναντι του Χρήστου Μέτιου. Ο Χρήστος Μέτιος όπως και Μανώλης Τσέπελης ήταν τα φαβορί μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Στην περιφέρεια παίχτηκε ένα θρίλερ μέχρι τέλους αλλά  στον δήμο Ξάνθης το τοπίο ξεκαθάρισε από το 20% ενσωμάτωση όταν πλέον φάνηκε ποιος θα είναι ο νικητής. Ήταν ξεκάθαρο ότι την τελευταία εβδομάδα δημιουργήθηκε ένα ρεύμα υπέρ του Στράτου Κοντού και συσπείρωση απέναντι στον Μανώλη Τσέπελη από τις άλλες παρατάξεις, οι οποίες άλλες φανερά και άλλες με υπονοούμενα έδειχναν στήριξη στον Κοντό. Η παράταξη Τσέπελη είχε πιάσει «ταβάνι», συνέβαλλε και η αποχή και ένα ρεύμα για αλλαγή στον δήμο Ξάνθης και είχαμε αυτή την ανατροπή. Αλλά έτσι είναι οι εκλογές. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…