Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

0

Μνήμη ζωντανή
Λόγια, λόγια, λόγια. Λόγια πολλά από τον αγαπητό Μιχάλη Αμοιρίδη, λόγια από τον Σάββα Μελισσόπουλο, λόγια από τον Π.Σταυρακάρα.
Εύκολο, ιδιαίτερα εύκολο να μιλάς, να λες πολλά, να υπόσχεσαι ακόμη περισσότερα.
Τα κρατάμε τα λόγια τους, για να δούμε τις ανάλογες πράξεις. Οι οποίες βέβαια δεν υπήρξαν ούτε κατά κεραία στο πρόσφατο παρελθόν. Το οποίο παρελθόν, οπωσδήποτε δεν εγγυάται το μέλλον, εκτός εάν υπήρξε μετάνοια για όσα τραγικά συνέβησαν πριν λίγα χρόνια.
Προτείνουμε να διατηρήσουν ζωντανή την μνήμη τους κι όχι επιλεκτική.
Τα γεγονότα υπονόμευσης Τσέπελη είναι πρόσφατα, ας μην το λησμονούν.
Γ.Δ.


Άδικο και Δίκαιο
Ναι, ναι, συμφωνώ με την άποψη που εξέφρασε ο αγαπητός Μιχάλης Αμοιρίδης σε δηλώσεις του στην «Θράκη» ότι ήταν άδικο για τον Μέτιο το αποτέλεσμα των εκλογών.
Θα μου επιτρέψει όμως να του θυμίσω πως άδικο ήταν και το προηγούμενο εις βάρος του Τοψίδη πριν λίγα χρόνια.
Στις εκλογές, συνήθως δίκαια κερδίζει ο πρώτος και άδικα χάνει ο δεύτερος. Πρόκειται για κανόνα της ζωής, θα πρέπει να το γνωρίζει, το έζησε.
Τώρα ως προς τα έργα που είχε προγραμματίσει ο Μέτιος, δεν ισχύει. Αυτό δεν ισχύει και δεν «περνάει» πλέον. Θυμίζω το ίδιο έπαθε κι ο Τσέπελης.
Γι’ αυτό, ας παρηγορηθούν ο ένας στον ώμο του άλλου κι ας θυμηθούν ότι οι πολίτες θέλουν έργα, όχι σχέδια και υποσχέσεις.
Γ.Δ.


Μετά 5 χρόνια
Άδειασαν τα εκλογικά κέντρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μένουν οι αφίσες και τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα που κι αυτά θα απομακρυνθούν.
Πάντως φέτος οι ενδιαφερόμενοι βρήκαν εύκολα στέγη και σε καλή τιμή για να στεγάσουν τις ελπίδες τους για εκλογή. Κι αν κάποιοι χάσαν, υπάρχουν και οι νικητές.
Αυτοί θα ετοιμαστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε δήμο και περιφέρεια και οι χαμένοι, θα έχουν αρκετό χρόνο, πέντε χρόνια, για να σκεφτούν για την ήττα τους, τι δεν έκαναν σωστά και τι έπρεπε να κάνουν.
Γ.Δ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει
Ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των ποσοστών μόλις μία μονάδα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που παραμένει τρίτο, όπως καταγράφει νέα δημοσκόπηση. Το εκλογικό σώμα δείχνει τιμωρητική διάθεση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντί να ασκεί τον ρόλο του τα έχει φορτώσει στον …κόκορα και ασχολείται με τα ενδοοικογενειακά του. Επίσης όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί απογοήτευση στην κοινωνία και θέτει σε αμφισβήτηση το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς που χρησιμοποιούνταν ως το μεγάλο της ατού. Για το ΠΑΣΟΚ όμως είναι μια καλή ευκαιρία να αυξήσει τις δυνάμεις του, να πάρει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ισχυροποιηθεί στον χώρο της κεντροαριστεράς. Μέχρι στιγμής βέβαια αυτό δεν φαίνεται.
Μ.Ξ.


Μεγάλες αλλαγές στους δήμους
Πολλές αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος στους δήμους. Καταρχήν ενοποιούνται οι δύο επιτροπές η Οικονομική και η Ποιότητας ζωής σε μία Δημοτική επιτροπή. Κι αυτό φαίνεται για λόγους οικονομικούς αλλά και ουσίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όπου υπάρχουν πολλές επιτροπές δεν γίνεται τίποτε. Καταργούνται  επίσης τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και θα λειτουργούν μέσα από τον δήμο. Έτσι θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος και επίσης δεν θα έχουν άλλα διοικητικά. Στον δήμο Ξάνθη θα καταργηθεί το Κέντρο Πολιτισμού αλλά και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης με τους Παιδικούς και το ΚΑΠΗ. Δεν θα καταργηθεί όμως η ΔΕΥΑΞ που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου αλλά θα καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές. Γενικά επιχειρείται ένα «μάζεμα» των δήμων για να είναι πιο ευέλικτοι αλλά και για λόγους οικονομικούς.  Αυτό βέβαια αυτόματα σημαίνει ότι οι  δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες.
Μ.Ξ.


Αλλαγές που δεν τις βλέπουμε
Στον αγροτικό τομέα, στην αγροτική γη καταγράφονται ξεχωριστές διεργασίες. Το παλαιό χαρακτηριστικό του μικρού και αντιπαραγωγικού κλήρου στην αγροτική παραγωγή έχει προ πολλού καταρριφθεί. Ο αριθμός των κατ’ επάγγελμα αγροτών έχει περιοριστεί σημαντικά και οι εναπομείναντες δεν  ασχολούνται σε 30-40 στρέμματα, παρά δραστηριοποιούνται σε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις, 200, 500 ή και 1.000 στρεμμάτων, ιδιαιτέρως όπου λόγω γήρανσης και αστυφιλίας έχει ευνοηθεί η συγκέντρωση αγροτικής γης, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία για παράδειγμα. Γεγονός που έχει οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, νέα προϊόντα και εξαγωγικό προσανατολισμό. Ακτινίδια, επιτραπέζια σταφύλια, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, βαμβάκι, μήλα, πορτοκάλια, βιομηχανικές πατάτες, βρώσιμες ελιές, σπαράγγια, πιπεριές, μελιτζάνες, ξεχωριστά λαχανικά και κηπευτικά βρίσκουν ξανά θέση στις αγορές της Ευρώπης και καθιστούν διεκδικήσιμο τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα.
Γ.Δ.


Αλλαγές που δεν τις βλέπουμε ΙΙ
Όλα τα παραπάνω έχουν μεταβάλει άρδην τις προσδοκίες σε σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και δι’ αυτών την εκλογική στάση και συμπεριφορά κρίσιμης μερίδας των πολιτών, η οποία τυγχάνει να ασκεί διευρυνόμενη επιρροή στον περίγυρό της. Αυτός ακριβώς o διευρυνόμενος κύκλος παραγωγών και εμπορευομένων αγαθά και υπηρεσίες είναι εμφανώς συντηρητικοποιημένος, δεν θέλει διαταραχές, ούτε εκπλήξεις. Επιθυμεί κατά βάση να διατηρήσει την αλυσίδα προόδου ενεργή και τον κύκλο παραγωγής και εμπορίου αυξανόμενο. Σε αυτόν τον κύκλο και σε αυτή τη νέα συνθήκη που διαμορφώθηκε στη μεταπανδημική εποχή οφείλει τη  πρωτιά o Κυριάκος Μητσοτάκης. Και κατά τα φαινόμενα δεν θα σπάσει όσο τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την αδιατάρακτη μεγέθυνση της νέας δημιουργικής αλυσίδας παραγωγής αγαθών, υπηρεσιών, αξιών και νέου πλούτου.
Από αυτή την αλυσίδα κυρίως εξαρτήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως θα αναφωνούσε και κάποιος άλλος «είναι η οικονομία, αγαπητοί μου…» που εν τέλει ορίζει την ψήφο των πολλών ανθρώπων…
-Ας τα έχουν υπόψιν τους αυτοί που πρέπει.
Γ.Δ.


Συριζαϊκό δράμα
Ομολογώ πως κάπου θα πρέπει να σταματήσει όλο αυτό το δράμα που ζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι να λυπάσαι για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν τόσο οι παραμένοντες στο κόμμα όσο και οι αποχωρήσαντες ή διαγραφέντες.
Μεταπολιτευτικά, απ’ όσο θυμάμαι, τέτοια εξέλιξη δεν υπήρξε σε κόμμα το οποίο μάλιστα κυβέρνησε κιόλας.
Η σημερινή κατάσταση είναι ένας τραγέλαφος που όμως θα πρέπει να τελειώσει διότι τραυματίζεται το πολιτικό οικοδόμημα σοβαρά κι αυτό δεν αποκαθίσταται εύκολα.
Πάντως ό,τι είναι να γίνει ας γίνει, να τελειώσει, όσοι θέλουν να μείνουν και όσοι θέλουν να φύγουν ας φύγουν. Αρκετό θέαμα προσέφεραν όλοι, μηδέ του αρχηγού εξαιρουμένου, ο οποίος αγνοεί τελείως βασικά πολιτικά στοιχεία και βρέθηκε αρχηγός, πρόεδρος σε κόμμα…
Γ.Δ.


Επιτέλους, υδρόφιλα δέντρα
Το έχω γράψει και το έχω υποστηρίξει εδώ και πολλά χρόνια. Ότι είναι τραγικό λάθος, πανελλαδικά, τα δασαρχεία να φυτεύουν πεύκα στις υπό αναδάσωση περιοχές.
Η επιμονή μου αυτή δεν ήταν αυθαίρετη, εδραζόταν σε έρευνες αλλά και στην απλή λογική.
Τα πεύκα και όλα τα παρόμοια της ίδιας οικογένειας είναι τα πλέον εύφλεκτα δέντρα. Κι όμως, παρότι αυτό γνωστό σε όλους, τα δασαρχεία και το αρμόδιο υπουργείο εφάρμοζαν μια λανθασμένη τακτική.
Πρόσφατα λοιπόν, προχθές (!), το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης, αποφάσισαν σ’ ότι αφορά τις πυρκαγιές, την αντικατάσταση μέρους του περιαστικού δάσους από υδρόφιλα δέντρα. Το έργο θα αναλάβει το δασαρχείο.
-Χειροκροτώ την απόφαση κι ελπίζω να επεκταθεί και σε άλλα σημεία. Σημειώνω πως είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειωθούν οι πυρκαγιές. Αρκεί βέβαια να συνεχιστεί το μέτρο.
Γ.Δ.


Πότε καλοί, πότε κακοί
Βαρέθηκα ν’ ακούω 46 χρόνια για τους καλούς μουσουλμάνους συμπατριώτες μου, αλλά και τους κακούς. Μάλιστα, αυτόν τον διαχωρισμό τον κάνουν κάποιοι πονηροί για τον εαυτό τους ή το  κόμμα τους ή την παράταξη που υποστηρίζουν.
Όταν λοιπόν οι μουσουλμάνοι τους ψηφίζουν στις εκλογές, όλα καλά. Όταν τους καταψηφίζουν, όλα άσχημα, ύποπτα, κατευθυνόμενα.
Το ίδιο υποστηρίζει τώρα η παράταξη Μέτιου ως ύποπτη την στροφή της Μειονότητας.
Απορώ. Ποιο έργο υλοποίησε, ρωτώ δημόσια η Περιφέρεια στα Πομακοχώρια;
Ρωτώ. Γιατί έβαλε εμπόδια η περιφέρεια να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος στη «Θηλιά» που εξυπηρετεί μικρά χωριά αλλά και τον Κένταυρο;
Άρα, όχι έργο δεν έγινε, αλλά εμποδίστηκε να μην γίνει αυτό που είχε αποφασιστεί να γίνει.
Το έργο το υποσχέθηκε ο Χατζηγκενέ, θα γίνει, κι εσείς ψάξτε να βρείτε την «στροφή της μειονότητας».
-Την αλήθεια ψάξτε να βρείτε και τις ευθύνες σας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…